Как да станеш върховен съдия без конкурс

Димана Йосифова при изслушването й в парламента през 2012 година

© Красимир Юскеселиев

Димана Йосифова при изслушването й в парламента през 2012 годинаБившият съдебен инспектор и съдия в Софийския градски съд Димана Йосифова получи кариерен бонус и вече е върховен съдия във Върховния административен съд. Това се е случило със съдействието на председателя на ВАС Георги Колев, който е командировал Йосифова в своя съд, потвърди той пред "Дневник".


Тя ще заеме свободно място на съдия, който временно работи в Комисията по атестирането и конкурсите. Командировката й е до юли, като ако реши след това да остане в съда, Йосифова трябва да се яви на конкурс. Според промените в Закона за съдебната власт от лятото командироването става само ако има овакантено място.


Колев заяви пред "Дневник", че
мотивите да повиши без конкурс Йосифова са неговата лична преценка и това е достатъчно. Според Колев "конкурсът не трябва да бъде издиган в абсолют".


Преди да бъде избрана за съдебен инспектор, Йосифова беше съдия в Търговското отделение на Софийски градски съд. В края на мандата й през март миналата година, тя поиска да се върне в съдебната система като върховен съдия във Върховния административен съд (ВАС). Желанието й не беше удовлетворено от Висшия съдебен съвет, въпреки че Колев беше на обратното становище. В защита на повишението на Йосифова се изказа и Румен Георгиев (член на съвета от следователската квота), който заяви, че


би било наказание за нея да не бъде избрана за върховен съдия.Йосифова обаче обжалва решението на съвета пред Върховния административен съд. Първо тричленен състав, а след това в средата на януари тази година петчленен състав отказаха да я повишат с основен аргумент - така се заобикаля конкурсното начало.


Чрез командироването си Йосифова "прескача" две нива в съдебната система.


Отстрани погледнато жестът на Колев прилича на връщане на услуга, защото като член на съдебния инспекторат тя извърши проверката за това как се формират петчленните състави във ВАС.


Проблемът е, че във ВАС на случаен принцип се определя само докладчикът, а останалите членове по правила, написани от Колев, които рядко се спазват. Така на практика се заобикаля случайното разпределение и в петчленните състави могат да попаднат съвсем "неслучайни" съдии.


Йосифова излезе със становище, че няма нарушение в начина, по който се формират съставите.


През 2009 г. като съдия Йосифова отказа да регистрира новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров. Тогава решението й (мотивите към него) направи впечатление с политическите аргументи в него. Малко след това тя поиска да стане съдия във Върховния административен или във Върховния касационен съд, но не беше повишена. И в крайна сметка влезе в Инспектората на ВСС през 2012 година като номинация на ГЕРБ.


Още по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев името на Йосифова фигурира в доклада за разследваните за корупция магистрати за периода 1999 - 2005 г.


Тогава следовател на Националната следствена служба (НСлС) поставя въпроса за сваляне на имунитета й, но после въпросниятслужител е отстранен от разследването. Обект на проверка тогава е делото, заведено от немския гражданин от български произход Константин Мавродийски, който заедно със сина си е прогонен от управата на фирма, въпреки че държат 50% от акциите й. Това се случва при провеждане на общо събрание на компанията, за което обачe двамата ищци дори не са били уведомени.


Случаят "Мавродийски" беше поискан за проверка от мисията на чуждестранните прокурори, които направиха анализ на работата на прокуратуратапрез миналата година. Техният доклад беше публикуван на 20 декември 2016 г., но по настояване на главния прокурор не беше обсъден от ВСС.


Димана Йосифова не е първият случай, който показва, че председателят Колев използва командироването, за да вкара във ВАС юристи около чиито професионални или етични качества има съмнения.. Такъв беше случаят с Мария Радева, съпруга на евродепутата Емил Радев, която стана върховен съдия без ден съдийски стаж.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  всичко става на принципа танто за кукуриго , дай за да вземеш ,борба на интереси

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пари трябват за тази работа - шариш на Красьо Черния определената сума и си готов. После избиваш чрез съдене - Кво му плащаш?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Гербава работа.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Как да станеш върховен съдия без конкурс"

  Отговор: С пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Командировката й е до юли, като ако реши след това да остане в съда, Йосифова трябва да се яви на конкурс.
  ...
  Тази ни най-малко не ме кефи, но какво реално е станало - командирована до юли ... писва ми от врещенето !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Гневно

  "мотивите да повиши без конкурс Йосифова са неговата лична преценка и това е достатъчно. Според Колев "конкурсът не трябва да бъде издиган в абсолют"."

  Да, защо трябва да има конкурси, като могат да се правят услуги мафиотите в съдебната система!

 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "конкурсът не трябва да бъде издиган в абсолют" - главното правило на службашите, връзкарите и некадърниците от БКП-то. Георги Колев е обикновено комуне внедрено във ВАС.

 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Така са милюцьонерските кариеристи на Цвинокио.
  тъп, нагъл, безскрупулен, безхарактерен и мръсник.
  това са базовите качества за кариера в герб.

  Дебел и от дпс е извънредна екстра.

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#5] от "роджър":

  Реално е станало това, че е изпълнила поръчка и за награда я командироват във ВАС прескачайки няколко стъпала в йерархията.

 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  *Колев заяви пред "Дневник", че
  мотивите да повиши без конкурс Йосифова са неговата лична преценка и това е достатъчно. Според Колев "конкурсът не трябва да бъде издиган в абсолют".*
  Абсолютно сигурно ще ядете кютек, не днес, но е неизбежно.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Ти на мене, аз на тебе. При Г. Колев това е очевидно е движещ принцип. Нали така направи върховен съдия и жената на евродепутат на ГЕРБ, без изобщо да е била в съдебната система

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Колев всъщност "връща услуга" на Йосифова: Като член на инспектората, на нея беше възложена проверката за това как се формират петчленните състави във ВАС"
  Да не пропуснем и това. Като че ли , те са в тази система да си правят услуги един на друг, а не да служат на закона.

 14. 14 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Добре, Лора! Гони ги до дупка. Все някога на някому ще му запука.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 15. 15 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  шуробаджанаштини услуга за услуга наши и ваши всичко става с връзки това са все практики наследени в манталитета ни от комунистическия режим
  от който не можем да излезем десетилетия а може би няколко поколения след това
  но какво да очакваш от една бай ганювска нация която на всички избори продължава да гласува с долната си глава

 16. 16 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво да се учудваме - Колев и активен член на съдийското задкулисие и първенец по съмнителни присъди! Ето ви кой е #Кой в съдебната власт! Конкурсът не бил абсолют - това го пише над леглото на всеки посредник по уреждане на посредственици и направо келеши на синекурна служба

 17. 17 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Има ли все още някой в България ,който да не смята ,че България си е чисто комунистическа държава с комунистически и ДС кадри навсякъде по властовите места на управление.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Весело

  "Проблемът е, че във ВАС на случаен принцип се определя само докладчикът, а останалите членове по правила, написани от Колев, които рядко се спазват. Така на практика се заобикаля случайното разпределение и в петчленните състави могат да попаднат съвсем “неслучайни” съдии."

  В съдебната система няма нищо случайно! Както казва Колев, всичко е “Абсолют”!(лично аз предпочитам Финландия)

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Някакси съвсем логично е точно Колев да пробута точно Йосифова точно в Първи частен съд, известен понякога и като ВАС...

 20. 20 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  я, сърпажийка, ама каква изненада

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 21. 21 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Такъв беше случаят с Мария Радева, съпруга на евродепутата Емил Радев, която стана върховен съдия без ден съдийски стаж."

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мръсният казус "Венета Марковске" се мултиплицира нон стоп.Срещу "услуга" на мафията получаваш гарантирано повишение.Оправдаваш Сопола за прибиране на космически по размер подкуп ,наречен "хонорар" и получаваш обещание за готино местенце в Конституционния съд.Добре,че случихме на президент да пресече тая свинщина...

 23. 23 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 740 Гневно

  До коментар [#3] от "Свинчуга":

  Гърбава

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Всички знаем за неслучайното разпределение на делата. А Йосифова е нужна за това.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До юли има доста дела,ще събере пари и ще има за всички...

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Гневно

  С връзки които са дебели като корабни въжета е възможно всичко у нас!Докато шуробаджанащината и корупцията са широко разпространени у нас няма шанс за оправяне на ситуацията в България!!!

 27. 27 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 837 Весело

  Димано, дилберо! Димано, дилберо!
  Кажи ми как се сади пиперо?!?!

  Со Жоро, с Фатмако, со Жоро, с Фатмако
  Така, колеги, така се сади пиперо!!
  Така, балъци, така се сади пиперо!!!

  И орангутан да сложат за шеф на ВАС, и той ще прави по-принципни и смислени назначения от Фатмак Жоро. Пък за петчленните състави, питайте най-добре П. Еврото. Той е най-доволен от "формирането" им.

  И все пак... две думи и за съдиите във ВАС като цяло. Ако вие, уважаеми съдии, просто откажете да формирате състави с поредния парашутист (като тая бонза сега), то тогава нещата биха изглеждали по съвсем друг начин. И тя щеше по цял ден да си виси в кабинета и да цъка Тетрис, след като никой не иска да работи с нея. Или нека си правят двучленен(!) състав директно с Фатмака.

  Но вие не го правите, нали? Защото за това трябват почтеност, доблест и най-вече смелост. И защото сред вас има и други парашутисти, бонзи и капии като тая. И докато продължавате да не го правите, ще продължават да ви взимат за мезе по този (и други) начини, и ще продължават да ви спускат отгоре милиционери и прочее верни партийни другари за шефове. А вие слушкайте, слушкайте - и козирувайте. Аплодисменти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK