Най-малко 58 сътрудници на Държавна сигурност са заемали постове в Столичната община

Най-малко 58 сътрудници на Държавна сигурност са заемали постове в Столичната община

© Надежда Чипева, КапиталНай-малко 58 души, заемали ръководни постове в Столичната община, са сътрудничили на комунистическата Държавна сигурност (ДС). Комисията по досиетата вчера обяви имената на 45 души, като е установена принадлежност към репресивния орган на още 13 души, които вече са покойници и по закон данните за тях не се публикуват. Проверките продължават, тъй като предоставените от кмета данни не са пълни.


От обявените,
само един заема ръководна позиция в момента – Иван Иванов, който от 2011 г. е зам.-кмет на район "Лозенец". Той е бил щатен служител в Трети отдел на ДС, като е минал през различни степени на разузнавач, а през 1985 г. е преназначен за инспектор.


Сред обявените има общински съветници, районни кметове и зам.-кметове на различни столични райони. Сред имената има вече обявявани сътрудници на ДС при предишни проверки на комисията като зам.-кмета на София от 2003 до 2011 г. Минко Герджиков, общинските съветници Владимир Каролев, Кирил Арсов, Константин Тилев и други.
Проверени са общо 797 души. Кметът на София Йорданка Фандъкова не е предоставила всички необходими данни за 68 души и проверката за тях продължава. Тя не е предоставила и списък на общинските народни съветници до 1990 г., както и пълен списък на членовете на Временния изпълнителен комитет до 1991 г., посочват от комисията.


Пълния списък на обявените сътрудници на ДС в Столична община може да видите тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK