Идея на Семерджиев: Пациентът да потвърждава разходите на болницата

Вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев

© Анелия Николова

Вицепремиер и министър на здравеопазването Илко СемерджиевНов вид формуляр, който да издават болниците заедно с епикризата на пациентите, ще съдържа всички извършени процедури и цената им по време на престоя за лечение. Документът ще се проверява и подписва от пациентите и ще се праща също и до здравните служби така че, от една страна, пациентите да потвърдят, че няма недействителни процедури в списъка, и от друга - за да се получи истинско остойностяване на клиничните пътеки и да се види къде има дисбаланси.


Тази идея е споделил служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев с представители на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, разказа за "Дневник" председателят на ФСЗ д-р Иван Кокалов. Срещата е била днес зад закрити врати, като от пресцентъра на Министерството на здравеопазването уточниха, че засега нямат подробности за идеята на здравния министър и как би могла да се реализира на практика, а е възникнала в хода на разовора.


Кокалов също уточни, че било идея на "прима виста" и не са влизали в детайли какви законови и нормтивни промени ще са необходими за въвеждането й. При всички случаи идеята първо ще се подложи на експертно обсъждане, смята той. Коментира, че на синдикатите им е допаднала, но отчете, че не всички пациенти, ще са достатъчно грамотни или наясно, за да разберат информацията върху възможния допълнителен бюрократичен лист.


Очаква се скоро да бъде свикано заседание на отрасловия съвет на здравното министерство, на което да бъде поставена тази възможност, заяви Кокалов. Друго, за което синдикатите настоявали пред здравния министър, е да се разгледат максимално бързо и обещаното и разпоредено от бившия здравен министър Петър Москов увеличение на заплатите на здравните специалисти в бюджетните медицински направления като спешната помощ, психиатрията и хемотрансфузионните центрове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Да бе, да. С фалшиви подписи откраднаха имотите и парите на хората, та един протокол за пред касата няма да фалшифицират....

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8612 Любопитно

  Пациентът , ако е жив и дай боже здрав - ще подпише всякаква глупост, която лекарят му тикне в ръцете!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  хъхъхъ, те понеже всички пациенти са компетентни да разберат какво пише там... хитър кат ангорска хлебарка тоя чичак беее, пу-пу-пу, да не муй уроки

 4. 4 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 586 Неутрално

  И после отде да знае всеки какво точно са му правили - то се иска образование за това. Ще трябва да е с адски смешен превод всяка процедура, че да се сеща всеки.
  И без това авторитетът на лекарите пред пациентите е сериозно увреден - такива подписи под документацията само биха го увредели допълнително.

 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Какъв ли ще е преводът на колпоскопия например, за да може да го подпише човек дето не го разбира това.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Весело
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Значи ли това,че пациентът трябва да изкара бърз курс по медицина?

 8. 8 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тъпо. Още по-тъпо. Защото:
  1. Пациентът не разбира терминологията нито знае колко струва дадена медицинска процедура.
  2. Пациентът му предстои допълнителен преглед или лечение в същата болница и заради това подписва като селски кмет астрономически суми.
  3. Пациентът е хейтър и не подписва нищо, независимо, че е излекуван и разходите са описани коректно.
  4. Пациентът е доволен и съгласен, но страхлив и пак не подписва нищо.
  5. Пациентът е излекуван, но не е сигурен в това - никакъв подпис.
  6. Пациентът е тарикат и предлага на доктора да надпише сметката, защото е пич и иска да прецака тъпата си държава.
  Прочее, каква ще е съдбата на неподписаните сметки?

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Единствената реална система за контрол са внезапни проверки от специалисти. Които освен наличност на болните да проверяват и приложеното лечение. И да не се забравя, че измамата е престъпление по НК. За извършилите я лица. Плюс яка глоба за здравното заведение.
  За една година ще се приключи. Другото е тинтири-минтири.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ИСТИНАТА Е ДРУГАДЕ!

  Не да подписва някъв формуляр, за да одобри нещо си, а да има онлайн достъп до досието си и при съмнения да сигнализира последващо. Нарича се ЗДРАВНО ДОСИЕ и мафията постоянно го отлага.

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Како Пено болът ма Лангерхансовите острови. Колко ще ми струва?

  Моля ви се вържете този некомпетентен зъболекар Илко Семерджиев докато не е сътворил поредната глупост.

 12. 12 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Тоя май от сега се гласи, че ще управлява и след изборите
  Стратегии, тактики предлага ...
  А дано електората се събуди и осъзнае.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 13. 13 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Пример,пациент с тежка неотложна операция,няколко дни реанимация,как пациента ще знае точно какви здравни процедури е минал и накрая ще подпише нещо,което ще му поднесат.Да е жив и здрав, ще подпише....

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Къде го намерихте бе?

  Къде?

  Къде?

  Къде?

  Жалка, много жалка история.

 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1492 Разстроено

  Този продължава със дивотиите си.
  Както е писано нагоре: пациента ще подпише всичко, което му поднесе доктора!
  Толкова ли е сложно да направят анализ кои болници какви скъпи процедури правят, кой им изпраща пациентите, защо има бум на някои скъпи процедури.
  Може, но трябва да дадт пари да им направят анализа. И предпочитат вместо да имат работеща следяща система и за във бъдеще да харчат пари за четци, фактури подбони глупости. Бюрократи!
  Има и придставителни извадки: хващат 10 пациента от някоя болница и правят разследване на цялата история на пациента. Ако изскочи нещо криво - проверка на цялата болница.
  Затова е по-правилна системата със застраховки - тогава застрахователя гони болницата за разходите. Е, ще има малко иливки - но да не би сега да ги няма изовъобще?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  “Кокалов също уточни, че било идея на “прима виста" и не са влизали в детайли какви законови и нормтивни промени ще са необходими за въвеждането й."


  Моабет да става!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 218 Весело

  Москов вече ми липсва

  Майтапа на стана , но този ми е много противен.
  Не спря да реве и да се оплаква от наследството и тръгва да прави реформи след като е в служебно правителство и не му е това задължение. Май наистина се готви да управлява и след изборите.

 18. 18 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Най добре е Семерджиев да укроти малко ентусиазма си за идеи,тъй като всяко нещо струва пари.Ако тази последна идея излезе едно голямо нищо,каква отговорност ще поеме Семерджиев за това?Един преходен министър,който е в състояние да сътвори много щуротии и да си отиде спокойно .А и такива идеи не трябва ли да се обсъдят и приемат от НС?

 19. 19 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мда, после като се окаже, че процедурите не са извършени, айде и пациента клиент на прокуратурата /ако не и само пациента/. Нищо, че не е разбрал изобщо какво подписва, кога и защо. Дори пациента може изобщо да не знае, че е подписал такъв документ. Най-нагло искат да прехвърлят отговорността си на някой друг.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  30% от населението не разбират български, не могат да четат..... те какво подписват, превод на майчин език или аудио файл с обясненията на доктора?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не всеки пациент ще подпише всичко. Има и грамотни хора, но аз като описах всичко нередно (те само според мен, а според медицинските стандарти), случило се след операция в Токуда, в мейл до МЗ, да не мислите че някой ме потърси?

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Идиотизъм на "прима виста".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Тоя не знае ли, че целта на служебният кабинет е да подготви изборите, а не да взема решения по области в които нещата си работят ?
  Ако ще се правят промени в здравеопазването - това трябва да се прави от следващият парламент, а не от временно назначени.

 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Аз и сега съм виждал в епикризите, които ми издават, че съм страдал от някакви неподозирани от мен заболявания и са ми правили неподозирани процедури, предполагам, че ако ги бях питал, щяха да кажат, че просто аз не съм знаел за това и че са правили консултации и изследвания, за които не знам. Няколко пъти съм се карал с тях, щото те и не щат да ми обяснят какъв ми е реалният проблем и какво точно са ми правили и планират да ми правят. Първо са изключително нагли, ама като видят, че съм сериозно склонен да потърся официално обяснение, стават много добронамерени, аз, понеже не ща да комуникирам с тях, освен официално, вече имам няколко, които намериха и станаха приятели с родителите ми. Та те са на далавера, без да съм го целил, с моя ръбав характер ги уредих с първокласно за България медицинско обслужване. Ама то е щото съм избухлив, а също любопитен, искам да разбера не просто какво прави лекарят, а защо, какви са алтернативите, каква е болестта и какво знае медицината за нея, пък на дечковците в бели престилки им е приятно да се правят на умни, ама като задълбая, почват да се дразнят, пък и да се притесняват, че ще взема да стана много умен и да прочета това, дето ми поднасят. Ако порите ги давах аз, щеше да е съвсем различно. Ама в МЗ и НЗОК имат голям мерак да реализират Юлската концепция на Партията и те да бъдат собственици, а пациентът - стопанин на парите за медицина.

 25. 25 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Глупости. Пациентът е в ръцете на лекарите, ще потвърди всичко.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Аз мисля, че идеята е добра, само че лекарското съсловие ще я отритне.
  Ще стане ясно какви баснословни суми плаща касата. На един познат майка му, която живее в провинцията след няколко дневни стомашни проблеми я бяха вкарали в болница, където според него след изследвания за 1000лв. /вкл. колоноскопия/ станало ясно, че става въпрос за ентеровирус.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 27. 27 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Така е . Или ако е неграмотен и от малцинствата/ намерените лични карти в няколко частни болници, заради които се търси вариант с отпечатъци, са били предимно на хора от малцинствата/.

 28. 28 Профил на sebulba
  sebulba
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Наредили се циганки пред гинекологочния кабинет. Слушат другите жени какво си говорят. По едно време едната циганка казва на другата:
  -Чуй ма, другите жени имат матки, яйчници, а ний с наш'те прости п..ки къде сме тръгнали?

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Какво да правим като лумпенпролетариатът разбира само от сметката в МакДоналдс. Явно редно е и като му дадат фактурата да извади пари и да я плати. Така, пряко ще усети колко струват здравните грижи и ще си води и адвокат да му разясни разходите.... Пък след това НЗОк да му ги възстановява, ако е осигурен и до нивото на 'осигуреност' ....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 30. 30 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 411 Неутрално

  ако кацата не беше обща , такава сметка щеше да е задължителна , и всеки щеше да си я чете много внимателно

 31. 31 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Аман. Само за да отидеш на доктор досега не трябваше адвокат.

 32. 32 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Това си е работа за здравни фондоме и медицински надзор.

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8612 Любопитно

  До коментар [#27] от "grayeagle":

  Ма ако ще да е супер грамотен пациентът - мислиш ли, че ще откажеш на лекаря, който те лекува - да му драснеш подпис под някакви латински имена - па дори и да знаеш латински перфектно!?

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Идея на Семерджиев: Пациентът да потвърждава разходите на болницата-само че това трябва да става след като е напуснал болницата, за да не му се оказва давление!
  И най-важното, въпреки че сме демокрация, трябва да има САНКЦИИ за надписващите здравни заведения! Например 1000 пъти стойността на надписаното!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6762 Неутрално

  Идеята не е добра

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2197 Весело

  "....засега нямат подробности за идеята на здравния министър и как би могла да се реализира на практика, а е възникнала в хода на разговора..."

  Не бе, моабет да става....

 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Ако имаше повече здравни фондове като в чужбина ,нямаше да се чуват с години воплите на правителствената НЗОК как я крали ама нищо не могла да докаже. Какво да докаже -повечето 95 % от пациенти са отишли с оплаквания , не са фалшиви, само са им сложили други диагнози съответно на пакета на НЗОК, който е ограничен откъм приемни диагнози Такова извращение няма никъде по света - да пищиш ,че те крали без да обясниш защо не плащаш и поемаш толкова малко диагнози. Тоест партийната класа вместо да обяснява защо това е най-ниско финансираната здравна система в Европа и част от Африки , вместо това блъфира ,че били я крали за да намали още повече средствата за здраве за да има горски джипове и кетъринг за Фалкона...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 38. 38 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цецо":

  Плюс от мен, но и това не е решение.

  Не много отдавна, в нещо средно между частна и държавна болница (плащаш и ти вземат направление), събуждайки се от упойка, видях докторката, която ме прие, и една сестрите, в същите нощнички като моята на съседните легла.... Докторката се усмихна много виновно: "Проверка", на въпроса ми какво се случва. Вечерта доведоха други женици за пълнеж. Шефски заповеди.

  Няма, не вярвам да има, друг период в съществуването на тази територия, с толкова порочности и обвързаности. Съжалявам, реалист съм.

 39. 39 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "авторът":

  Заигравка с най-големия човешки страх, разбира се. Някои щяха да превръщат страховете в надежди, още по-дивна манипулация....

 40. 40 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Г-н президент Радев, озаптете лицето Семерджиев , временно поставен от бялата мафия на министерски пост да руши малкото въведен ред в здравеопазването.
  Правителството е Ваша отговорност и безумията на министъра също.

 41. 41 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дундурук":

  Точно така! Не беше ли министър Семерджиев министър, когато трябваше да въведат точно такъв контрол? Нещата са толкова прости, наистина.

 42. 42 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Тази велика глупост на зъболекаря е най-голямото доказателство колко ефективен е пръстовият идентификатор!!!!
  Всякакви щуротии ще измисли, само и само да го отменят!
  На всякакви други глупости - колкото и скъпи да са, ще клекне, само да го няма тоя проклет идентификатор!
  Евала, Москов, разказа им играта! Връщай се!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 43. 43 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 685 Весело

  [quote#8:"spyrogyra."]Тъпо. Още по-тъпо. Защото: [/quote]
  Много добре казано. Няма нужда от "защото". Тъпо, та дрънка!
  А бе, тоя за какъв се взема? Да не си мисли, че Костов още е министър-председател?! Той щял да променя цяла система, приета при действащо НС?! Я, кръгом и ходо-оом марш!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 44. 44 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Явно има доста хора, които не подозират, че са " лекувани" или "оперирани". При спадащо население и при доста хора, които не ходят на лекар, разходите на системата растат страхотно. Аз реално плащам доста здравни осигуровки. Но преди година ми се наложи да искам .... едно направление за преглед и личния ми лекар каза, че било проблематично....май ги бил раздал повечето. Даде накрая, но е жалка работа. Аз нямам дори здравна партида и каквото вкарвам отива за другите.

 45. 45 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Тъкмо го похвалих Семерджиев и той взе да твори глупости!

  Искам същото да важи и за всяка държавна служба, агенция, комитет, комисия и т.н., на която плащам от данъците си.

  Що само в медицината да е тъй?

  За всяка услуга от тях да получавам формуляр с цената на отделните дейности.

  Ако не съм доволен, не подписвам и не им се плаща!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Здравеопазването е фарс.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поредният начин да се излъже пациента.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#10:"Дундурук"]Не да подписва някъв формуляр, за да одобри нещо си, а да има онлайн достъп до досието си и при съмнения да сигнализира последващо. Нарича се ЗДРАВНО ДОСИЕ и мафията постоянно го отлага.[/quote]

  Звучи ми познато. В чужбина съм, и когато ходя при моя лекар- не подписвам нищо. Онлайн мога да си видя "досието", и скоро се зачетох. Пичът е описвал абсолютно всичко, включая и цитати от мен. Той ме вика всеки 6 месеца на преглед- профилактичен. Веднъж, покрай всичко друго, му показах една малка раничка- казвам- дай ми някакъв крем... Даде ми. И след време- поглеждам досието- писал е половин страница- за тъпата раничка! Писал е и на човешки английски, и някакви медицински хави.

  Проблемът е, че не е моя работа да осъществявам контрол над тези неща. Имам някакво доверие, и за около 10 години- веднъж съм си разглеждал досието. Нямам нужните познания, за да разбера точно какво е писал на англо- латински- ако той реши, може да напише, че покрай раничката съм и раждал. С "подходящи" термини- нищо няма да разбера. Дори да се усъмня в нещо- едва ли ще тръгна да ровя- нямам мотив. Застрахователят плаща за тези неща, та дори и в джоба ми не бъркат...

  Знам само, че ако докторът се изтарикати, и допише нещо, пък вземат, че го хванат- ще загуби работата си като лекар, и трябва да става бояджия, да речем. Та- надявам се- няма толкова лек доктор, който да изтърве "бизнес" за милиони, за да надпише няколко хилядарки...

  В България обаче- май работят други принципи. Преди време говорих с човек- с професия, даваща възможности за корупция. Питах го- ако ви направят заплатите 5 хиляди- ще спрете ли с рушветите... Моментален отговор- "Не- що да не си ги направим 10 хиляди?". А ако те хванат? "Ми ще си платя бе"...

  Това е. Параграф 22 ли му казват на това...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 49. 49 Профил на marinaganeva
  marinaganeva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А ако пациента почине, кои ще провери и подпише заветния документ?...

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално
 51. 51 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много умно и просто решение. Ако знаеш, че уставяш много следи след себе си, ще се замислиш повече с надписването. И един от сто пациенти да разбира и да вникне, това си е превенция. А тази сметка освен пациента ще я видят и други хора.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK