От програмата на "Нова република": Антикорупция, увеличeние на учителските заплати, средна пенсия 700 лв.

Нова Република

© Цветелина Николаева

Нова Република20% увеличение на заплатите на учителите още през първата година и 700 лв. средна пенсия в рамките на мандата, предвижда управленската програма на коалиция "Нова република", първата част от която бе представена днес.


Силна държава се гради от силни граждани, силни семейства, силни институции, които да следят правилата да се спазват от всички, каза политическият говорител на Трайчо Трайков. "Ние ще наложим модел, който залага на личната свобода. Модел, който оценява труда, таланта и усилията от училище до пенсионирането", добави Трайков.


Въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие и обслужване на едно гише и на естонския модел на електронно управление, както и изкореняване на "партийните обръчи". От третата година 50% от данък печалба и данък общ доход ще останат в общините, обещават от "Нова република"
Ще повишим рязко пенсиите, каза Трайков. Нова република предвиждат средната пенсия да стане 700 лв. в рамките на мандата. Парите за това и другите реформи могат да дойдат от ограничаване на разходите за държавната администрация и увеличане на икономическия растеж с 5-6%, какъвто е в другите реформиращи се държави, прибалтийските републики и Румъния


Образование в криза


Цецка Бачкова смята, че образованието днес е в дълбока криза. В програмата за образование се предвижда да се съкратят чиновниците в Министерството на образованието и да се въведе мандатност на училищните директори. Финансирането за сектор образование и наука ще се увеличи от 3,3% до 5.6% от БВП. Субсидията на училищата ще зависи от резултатите от външно оценяване. Заплатите за най-заслужилите учители ще бъдат увеличени двойно в рамите на една година.


Малка и независима администрация


"Администрацията се е увеличавала на база на партийно назначение. Нашата цел е да постигнем малка и независима администрация", каза Вили Лилков. Сред стъпките за постигане на това са освобождаване на администрацията от партийните назначения и двойно съкращаване на администрацията. Доходите на служителите ще бъдат увеличени средно с 30%, но според реално свършената работа.
Административна реформа включва още обединяване на общини и въвеждане на избор на областни управители.


Чист въздух и запазване на природата


Меглена Русинова каза, че за да съхраним природата за идните поколения трябва да опазим последните диви плажове- Иракли, Карадере, Корал и Камен бряг, както и вековните гори с помощта на мрежата НАТУРА 2000. Самата мрежа трябва да бъде завършена до 2018 г. Предвижда се нова защита на вековните гори, като се обявят най-малко 10% за гори във "фаза за старост" със забранена сеч. Ще започнем разследвания на всички случаи със съмнение за незаконна приватизация на терени по крайбрежието и планините, пише още в програмата. В документа се предвижда и отмяната на заменки на държавни терени и връщане на тези, които са изключителна държавна собственост.


Мерките за чистота на въздуха предвиждат въвеждане на съвременна система за енергийно подпомагане, която да бъде обвързана с екологичните цели и програми, както и мерки за екологични чисти средства за отопление. Предвижда се да има екологичен градски транспорт във всички градове.


Външна политика, отбрана и българи в чужбина


Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи, обяви Борис Станимиров. "НАТО е основния механизъм за защита, но Турция вече не е толкова сигурен партньор", каза Станимиров. В програмата е заложено бързо превъоръжаване на българската армия, като проектите за това трябва да водят до развитие на икономиката и научния потенциал. Поетапно разширяване на разходите за отбрана, като до 2020 г. трябва да достигат до 2% от БВП, според стандартите на НАТО. Залага се ежегодно увеличване с 10% на войници и офицери докато военната професия стане атрактивна.


Лидерската роля на България на Балканите минава през защита на българските малцинства в съседните държави, като за това ще бъдат използавани преговорите за присъденинява към ЕС на съседните държави.
Електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина и модернизиране на консулските служби. Удължаване валидността на задграбичните паспорти на 10 г. И по-леки процедури за получаване на българско гражданство, са други мерки от програмата.


"България трябва да има много по-активна политика към Македония. Процеса по получаване на гражданство е дадено на концесия на една партия с корени в Държавна сигурност," добави Трайчо:


Сигурност и антикорупционна прокуратура


"Без законност България не може да постигне нито свобода, нито богатство, нито сигурност. Фасадната република на прехода запази привилегиите на партийнатa номенклатура, насърчи партийните бизнес обръчи и създаде политическата мафия. Резултатът е бедност, неравенство и несигурност", пише в частта за сигурността на програмата.


Петър Славов припомни "опраскването" на опита за реформа на съдебна система през 2015 г. Първата задача на "Нова република" ще да се създаде независима антикорупционна дирекция в прокуратурата и законодателство. Още в първата година на мандата се предижда законодателни промени за въвеждане на операция "чисти ръце" в прокуратура, съд и МВР, както и процедура за проверка на всички нови кандидати в системата. Славов призова за отмяна на новия закон за НСО, който легализира привилегиите на висшите чиновници, о пренасочване на експерти от службата в други структури.


За други две от мерките предвидени в плана на "Нова република" се изисква промяна на конституцията за това ще се търси съгласие за свикване на Велико народно събрание. Това е въвеждане на антикорупционна прокуратура и "радикална реформа" за децентрализация на прокуратурата. Главният прокурор ще се предлага от 2/3 от депутатите и ще се назначава от президента.


Радан Кънев заяви, че единствената алтернатива на статуквото е "Нова република", тъй като програмите на ГЕРБ, БСП и патриотите са еднакви.


Част от християнската цивилизация


"България е част от европейска християнска цивилизация. Ние поставяме човека с неговите неотменими права в центъра на нашата програма", каза още Кънев. Програмата на коалицията предвижда незабавно спиране на реклмата на хазарта. "Ще различим жертвата от престъпника в борбата с наркомания и проституцията", каза още Кънев.
Той се обяви и за създаване на Институт за национална памет за всички жертви на терор и репресии в българската история за да може да се осъди злото единно.


"Нова република" има още две части на програмата си - за икономика и култура.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Популист до популиста, мила моя майноле.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  "Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи" ?????

  Г-н Ангелов, това да не е останала заготовка от репортажа за Патриотичния фронт?

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 3. 3 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#0:"статията"]Цецка Бачева смята, че образованието днес е в дълбока криза. [/quote]Цецка Цачева не ставаше,ама дано костоветата поне Цецка Бачева захаресват..

 4. 4 Профил на ivankristov
  ivankristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  успех на нова република, защото иначе ни остава да се сравняваме само с Албания...

 5. 5 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Като спрат изсмукването на България, що не? Всички знаете за октопода Лукойл, който 10 години е на загуба, а само той да е!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Един въпрос:
  За да се постигнат тези хубави неща трябва разтеж и някой промени в осигуряването (сега има максимален праг). Не разбрах, как ще се постигне разтежа в икономиката.
  За данъците и общините определено ми харесва.

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":


  [quote#2:"cinik"]"Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи" ?????

  Г-н Ангелов, това да не е останала заготовка от репортажа за Патриотичния фронт? [/quote]
  Може и от програмата на БСП да за взаимствали.Аз понякога се бъркам кой от БСП,кой от Платформата...

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Кво праим с минималните пенисии, които още си седят на 160 лв?
  Средната пенсия ще се вдига, щото се вдигат пенсиите на военни и полициай

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1834 Весело

  Ай де и тия започнаха да говорят в "средни" стойности!
  Много по-лесно се лъже, ако кажеш че "средната" пенсия или "средната" заплата ще се направи еди си колко лева, отколкото да лъжеш, че "минималната" ще бъде толкова!
  Веднага ще се хване неизпълнението на измислицата!

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Хубави идеи и интересни изказвания.Особено харесах това на Траиков.Кънев не става.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  По"кротки"обещания.Ще повишим рязко пенсиите, каза Трайков. Нова република предвиждат средната пенсия да стане 700 лв. в рамките на мандата. Парите за това и другите реформи могат да дойдат от ограничаване на разходите за държавната администрация и увеличане на икономическия растеж с 5-6%, какъвто е в другите реформиращи се държави, прибалтийските републики и Румъния"Добре,ще ги ограничим разходите на администрацията,ама този ръст от 5-6% какъвто е в другите реформиращи се държави!

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Надпреварват се с все по-нереалистични обещания!

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  правилата да се спазват от всички, каза политическият говорител на Трайчо Трайков-какви са правилата, това е не по-малко важен върос! Дали обслужват местната корупция и олигархия? дали обслужват чуждите картели и монополи? Или и 2-те? В Унгария забранили начисляване на дивидент в частните монополи-иначе казано-квото спечелят-да го инвестират! У нас-компаниятя работодател на Трайчо е ЕРП! У нас-натресената от Софиянски и лицата от снимата софийска вода има все още норма на печалба от 17%! Благодаря на всички десни за което! Здравеопазването въобще не го споменавам....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Весело

  Когато някой от друга политическа партия или пък някой съфорумец каже или напише нещо подобно на това: "Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи", веднага бива обявен за рубладжия, евроскептик, мурзилка, путинист и т.н. от костомолките. Сега ми е интересно какво ще напишат костомолките за собствените си лидери, които почнаха да говорят все едно са от БСП или ПФ.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Матрялът програми не чете. Той иска да чуе за пенЦията и заплатата и ще гласува за този, който му обеще най-много.
  Освен това на матряла трябва да му се обяснява, че ЕС и НАТО са виновни за тежкото му пАлажение и че само Партията, Радев и Путен ще му помогнат.

  Това е цялата предизборна стратегия гарантираща пАбеда в България!!!

 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 573 Неутрално

  20% увеличение на заплатите на учителите още през първата година и 700 лв. средна пенсия в рамките на мандата

  Машала.

 17. Мартин Димитров вчера каза, че много хубаво да си опозиция на всичко и на всички защото когато бил в такава му приели повечето законопроекти.

  Да живее Драгалевската опозиционна република.

  Амин.

 18. 18 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Весело

  А къде е обещанието за увеличение на доходите от 50% за 4 години, да не мислите, че сме го забравили?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Програмата и обещанията са хубави, мисля че в голяма степен са и постижими. Но не знаете как да стигнете до хората и това ви е проблем от 15 години. Нямате диалог с малкия и средния бизнес, с тези 50% които не виждат смисъл да гласуват.
  Не може ердоганист като Корман до вчера да ви е бил партньор, а изведнъж Турция "вече да не е толкова сигурен партньор". Това не е критика, а препоръка. Пожелавам ви успех и минаване на бариерата.

 20. 20 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Най накрая се усетиха да добавят нотки патриотизъм десните в програмата си .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 21. 21 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eisbär":

  Не знам отговора, но се пише “раСтеж“, а не раЗтеж“.

 22. 22 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Със същият успех можеха да заложат и средна пенсия от 1500 лева.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Аз им вярвам и им пожелавам успех.

 24. 24 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Аз се обърках - тез какви са - десни, леви, центристи? Или обикновени популисти.

  Аз лично спрях да чета до манифеста за средната пенсия от 700 лв. и икономическия растеж от 6%.

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#14] от "Зарзават":


  [quote#14:"Зарзават"]Когато някой от друга политическа партия или пък някой съфорумец каже или напише нещо подобно на това: "Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи", веднага бива обявен за рубладжия, евроскептик, мурзилка, путинист и т.н. от костомолките.[/quote]
  Ами то самите костовисти са такива,просто не си го признават.Я как се радваха на избирането на Радев!

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#18] от "Зарзават":


  [quote#18:"Зарзават"]А къде е обещанието за увеличение на доходите от 50% за 4 години, да не мислите, че сме го забравили? [/quote]
  Там,където е обещанието,че на тези избори Кънев ще спечели 40% от гласовете..

 27. 27 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#19] от "VR|46":

  За Турция изказването може да е малко прибързано, но не е неоснователено. Всички много внимателно следят какви ги върши Ердоган. Предпазливост в случая е много препоръчителна

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#19] от "VR|46":


  [quote#19:"VR|46"]Програмата и обещанията са хубави, мисля че в голяма степен са и постижими. Но не знаете как да стигнете до хората и това ви е проблем от 15 години.[/quote]
  Какво "стигане до хората" ,бре?! Те са болшевици,убедени в това,което налагат и не приемат нито критика,нито съвет!И щом си несъгласен,веднага те плюят!Как да стигнеш до хората,които смяташ за по-долни от тебе?!

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Човекът и правата му в центъра на програмата.Християнските ценности и малкия бизнес.Това е основата на успелите нации.

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Весело

  Като знаеш , че няма да влезеш в парламента е лесно да обещаеш и 7 хиляди пенсия
  байрадан и байгроздан ги прецакаха жестоко.
  ицо100риформи се коалира с цикламените и зелените и нова република остана без граждани

 31. 31 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Весело

  Браво, браво... добре звучи. По вода да им върви....

  "Залага се ежегодно увеличване с 10% на войници и офицери докато военната професия стане атрактивна."

  Предполагам, че се увеличава заплатите, не числеността на армията...?

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#24] от "zenola":


  [quote#24:"zenola"]Аз се обърках - тез какви са - десни, леви, центристи? Или обикновени популисти. [/quote]
  Платформисти са.

 33. 33 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Личи си колко са десни нашите десни - освен редовното за всяка партия "Ще се борим с корупцията" обещават.....държавата да раздава пари

 34. 34 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "европейска християнска цивилизация" - Политици, които не правят разлика между култура и цивилизация са вредни за България!

 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#29] от "hodounski":


  [quote#29:"hodounski"]Християнските ценности и малкия бизнес.[/quote]
  Аха-постетителя на гей-паради защитава християнските ценности,а плюявачите на фризьорките и бакалите ще се борят за дребния бизнес...

 36. 36 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#29] от "hodounski":

  За кой християнски ценности говориш - изброй поне три!

 37. 37 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ааа, другите обещават повече!

  trol
 38. 38 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#14] от "Зарзават":

  рКакво ще пишат ли?
  Ми , нищо.
  ще се държат като пръднали в асаансьор.
  Изпитана десебарска маневра.

 39. 39 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 465 Неутрално

  700 средна пенсия ? ? ?
  Пха ха ха..

  А работещите извън София и другите големи градове, кога ли могат да се надяват на 700лв мин. заплати ?

  Чудно от къде ще дойдат парите за тези хубави планове..

 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  При такива "автентично десни" партии леви не ни трябват

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  Като ги слушам обещанията на всички партии, без изключения се питам, тия какво решиха ще минават ли на психиатър или не, преди да влязат в политиката.

 42. 42 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Весело

  Само 700? Дайте го по-ларж. Ей на Бараков дава 1000.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 43. 43 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  А това какво ще рече - чуден и безпринципен сбор от всичко, което може да ги доведе до заветните 4%?!

 44. 44 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#39:"sv3tli0"]Чудно от къде ще дойдат парите за тези хубави планове..[/quote]

  Ще се съкрати държавната администрация бийш...нали се сещаш, че с тази точка загубиха гласовете на едно поне 100-150 000 души - бюджетници+семействата им.
  Има обаче и неща, които са много смислени и само им ръкопляскам за тях. Например:

  "Въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие и обслужване на едно гише и на естонския модел на електронно управление..... От третата година 50% от данък печалба и данък общ доход ще останат в общините, обещават от "Нова република"

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  [quote#16:"foxa5"]700 лв.[/quote]

  За декември 2016 средната заплата е 953 лева. След приспадане на данъци и осигуровки остават 742 лева.

  Работа 8 часа на ден - 743 лева.
  Пенсия - 700 лева

  Не че не е невъзможно, но при разходопокривна социална система това изисква непрестанен внос на млада работна ръка. Така действат Германия, Швеция, Белгия и т.н.. Не виждам кой ще повдигне този въпрос, още повече преди избори.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  [quote#39:"sv3tli0"]Чудно от къде ще дойдат парите за тези хубави планове.. [/quote]

  Като спрем да плащаме данък Русия, който е от порядъка на милиарди годишно.

 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Тези не са ми по темата.С тях и без тях.Името на партията им е определено отблъскващо.

 48. 48 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Нова република" има още две части на програмата си - за икономика и култура.
  _____________________________________

  Много късичка програмка нещо.
  Това програма за нова република ли е или едногодишен план-график на някакво ТКЗС?

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#43] от "zenola":


  [quote#43:"zenola"]А това какво ще рече - чуден и безпринципен сбор от всичко, което може да ги доведе до заветните 4%?! [/quote]
  Ами:качват ги на Платформата и кой колкото изкара.После сбирщината се разтурва след изборите.

 50. 50 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  Прав си, но цикламените и бай Христо, поне са що-годе културни и добронамерени и симпатични хора и с тях може да се води нормален диалог и/или спор.

  От лидерите на костомолките около ДС-бе се носи таква чалга, простотия, махленски език и пошлост, която отвращава много хора. За подръжниците им важи същото, там критика била и тя градивна не се толерира. Затова колкото и да се напъват винаги ще си останат маргинална партия.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Хе-хе, всички обещания атакуват целеви групи с потенциал - учители, полицаи, пенсионери. След изборите, обещанията се озовават в зоната "край на мандата", а по време на самите избори по някоя и друга стотинка и кебапче заработват циганите.

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  [quote#6:"Eisbär"] Не разбрах, как ще се постигне разтежа в икономиката. [/quote]
  "Нова република" има още две части на програмата си - за икономика и култура.
  Ако те интересува, трябва да потърсиш на сайта им част "икономика". Там е обяснено откъде ще дойде растежа.

 53. 53 Профил на today
  today
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Към тия 700 лева средна пенсия да добавят и по една кофичка кисело мляко на ден, хем ще стимулират млекопроизводителите
  И по една кисела зелка на всеки две седмици в периода от 1-ви декември до 1-ви март, даже до 15-ти. Ама хубава, голяма зелка, 4-5 кила да е!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#48:"ret"]Това програма за нова република ли е или едногодишен план-график на някакво ТКЗС?[/quote]
  И двете.Две в едно,дето се вика.

 55. 55 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Да видим коя партия ще обещае базов безусловен доход от 500 лв.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 56. 56 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fiji":

  От мърмота, дето завива шоколада в станиол..
  Такива успешни мандати и скоростни покачвания на доходите никъде по-света не се случват.

  Но пък ние сега ще удариме джакпота и ще стане.. Може да бликне нафта и газ в черно море и да ни удави в злато .. де да зане човек

 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  [quote#12:"daam"]Надпреварват се с все по-нереалистични обещания![/quote]
  Кажи кое от "реалистичните" Бокови си видял изпълнени!
  Верно - магистрали!!!, но все се нуждаят от ремонти, падат мостове, осветления, а все фиримите на дебелото работят!

 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  "Залага се ежегодно увеличване с 10% на войници и офицери докато военната професия стане атрактивна."

  С увеличаването на броя шапки професията може да стане многолюдна, но не и атрактивна. За да е атрактивна, по-скоро трябва да се намаляват с 10% и със същата сума да се вдигат заплатите на останалите.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 59. 59 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не 50 %, а 90 % от данъците трябва да остават в общините. За държавата само пари за армия, полиция и съдебна система, Всички останали институции на общинска издръжка. Би било добре общините да могат да определят сами данък печалба и данък общ доход, за да могат да се конкурират в привличането на граждани, фирми и инвеститори, Особено в по-бедните общини, които в момента нямат никакъв шанс да се конкурират със София, Варна и Пловдив. Ясно е, че политицте няма да позволят да им се изплъзне голямото преразпределение, така шанса тези неща да се случат не е голям. Никой от София не би позволил и не би изпуснал лапачката.

 60. 60 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За лустрация нещо споменават ли? Нито дума в статията? Има ли подобни идеи в програмата на Нова Република?

 61. 61 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Е, те такъв остър завой от либерален вираж към консервативно-патриотичен уклон могат да вземат само едни истински... либерали.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 62. 62 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Изпреварихте БСП. С ляв мигач.
  Размерът на пенсията/с изключение на социалната и инвалидната /, колеги "нови републиканци", е функция от осигурителните вноски на индивида. Тоест, той е толкова, колкото е. Ако наистина сте десни, премахнете комунистическия грабеж на Младенов и Луканов, които въведоха т.нар. "таван на пенсиите", и въведете максимален осигурителен доход, равен на най - високата заплата в държавния сектор, а не както е сега - 2600лв, което е 1/3 от официалните доходи/по ведомост/на лица заемащи държавна служба в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Всичко останало е комунизъм на квадрат.
  "Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи" - Сидеров, Симеонов и Каракачанов ще се откажат от политиката и ще влезат в манастир.
  Решенията в Брюксел се вземат с участието на всички държави - членки. Когато станат факт те са задължителни за всички. Който не иска да се "съобразява", организира референдум за напускане, печели го, напуска и се оправя сам. Докато дойдат руснаците.

 63. 63 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 461 Разстроено

  Радан рязко ми пада в очите през последните месеци. Тази "платформа" пък вече е дъното.
  Накрая ще гласувам за ДаБГ с нежелание. Те поне не бръщолевят и не обещават чак толкова глупости.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  [quote#6:"Eisbär"]трябва разтеж[/quote]

  [quote#6:"Eisbär"]някой промени[/quote]

  [quote#6:"Eisbär"] разтежа в икономиката[/quote]

  Явно кризата в образованието не е от вчера.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Блазе им на ПОЛИТИЦИТЕ от Да, България! Могат да обещават на избирателите си каквото си поискат, дори по 10000 лева заплати и пенсии, без да се грижат после как да се оправдават, че не са изпълнили обещанията си. Защото не 100, а цели 1000% са сигурни, че няма как да достигнат до властта, а значи няма как и някой да ги обвини, че не са изпълнили предизборните си обещания!

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  "Ще повишим рязко пенсиите, каза Трайков. Нова република предвиждат средната пенсия да стане 700 лв. в рамките на мандата.”

  Да няма някъде ситен текст, че ще вдигнат възрастта за пенсиониране на 75г.?

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Към #65: Моля да бъда извинен за грешщата, че погрешно съм адресирал коментара към Да, България, вместо към Радан! Но грешката не е голяма. И Христо може да последва почина на Радан!

 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#59] от "primaxm":


  [quote#59:"primaxm"]Не 50 %, а 90 % от данъците трябва да остават в общините. [/quote]
  Колко хубаво звучи,а!И колко невъзможно!Щото София ще цъфне,ама какво ще правят в община Борован,например?!Или тях кучета ги яли!Щото те на бюджетна субсидия чакат да вържат общинския бюджет.

 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  До коментар [#6] от "Eisbär":


  [quote#6:"Eisbär"]Един въпрос:
  За да се постигнат тези хубави неща трябва разтеж[/quote]
  Какво ще промени разтягането на каквото и да било?!

 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#65] от "glog":


  [quote#65:"glog"]Блазе им на ПОЛИТИЦИТЕ от Да, България! [/quote]
  Объркал си се!Статията е за Платформата,а не за Проекта...

 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fiji":
  Добре, но когато говориш за подобни революционни за българската действителност увеличения на пенсии и учители е добре да се внася повече конкретика откъде ще дойдат тези пари. Не в сайта им, а именно при публични изявления,включително /и особено важно/ и пред медиите.
  Иначе започват да звучат като останалите въздухари и измамници кичещи се с названието "български политически елит"....

 72. 72 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1173 Весело

  [quote#61:"Страхливия Стиви от Толбухин"]Е, те такъв остър завой от либерален вираж към консервативно-патриотичен уклон могат да вземат само едни истински... либерали.[/quote]

  Толкова бързо се извъртяха, че можеха да си цунат г..., аааа, знамето......

  Знанието е сила, информацията - власт
 73. 73 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  Програма => Made in Dragaleftzi !!

  Борбата на
  Костовите Драгалефците за
  сърцата на Левите 'Телектуалци,
  Революционната младе'ш
  и Пенсионерите ....
  започва да придибива => Епичен Характер !!!

  (поетично)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 74. 74 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  По-полека, Радане, изпревари Нинова

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всъщност, Новата република на Радан не е изключение. ВСИЧКИ, повтарям, ВСИЧКИ политически партии се надпреварват коя от тях да даде колкото може по-примамливо обещание, за да спечели изборите или поне да влезе в парламента. При това повечето от обещанията са такива, че могат да бъдат изпълнени само ако България излезе от системата на неолибералния глобализъм и надмине Тръмп в революционните си промени в областта на данъчното и на финансово-икономическото законодателство. Или са направо неизпълними. И в същото време всички значими или кресливи партии, които ще участват в изборите, са или напълно, и то твърдо, системни, или, като патриотите, са полусистемни. Тоест, няма как да направят такива революционни промени в законодателството и съответно в разпределението на реалните доходи между различните социално-обществени групи.

  Предполагам, че само Бойко е намислил как да се оправи. Просто като, ако спечели властта, всяка година взема по 16 милиарда външни заеми. Както са правили гръцките управляващи някога. Но вероятно не се сеща, че Гърция е част от еврозоната, а ние не сме. И няма да има кой да ни спасява, така че след подобно управление държавата ни просто ще бъде поставена на тезгяха за тотална разпродажба.

 76. 76 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Лъжата я нямат за нищо, удариха в земята комунягите със сполуката и таблетите на Барков

 77. 77 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  В програмата има ли теменужка и портрет на бай Иван за всеки и Трайчо президент

 78. 78 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Весело

  [quote#55:"Доналд Радев"]Да видим коя партия ще обещае базов безусловен доход от 500 лв.[/quote]Само 500? Стипца!

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 79. 79 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  За сега само няколко объркани костомолки са се хванали на въдицата

 80. 80 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Я! Ние като говорим за силна армия и активна политика към съседите сме популисти и мурзилки...

  Има много добри неща в програмата, но тия 6% ръст не ги виждам...нищо за демографската криза също така...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Чудя им се на акъла. От какъв зор излизат с номерата на БСП? Кого ще излъжат?

  Никой чугун няма да гласува за тях само защото го дават по-ларж от БСП. Така могат само своя малоброен електорат да отвратят. И накрая с всичките трикчета и усуквания да вземат кръгло 2.98%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 82. 82 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#68] от "yanne":


  [quote#68:"yanne"]Колко хубаво звучи,а!И колко невъзможно!Щото София ще цъфне,ама какво ще правят в община Борован,например?!Или тях кучета ги яли!Щото те на бюджетна субсидия чакат да вържат общинския бюджет. [/quote]
  Над 80 % от приходите на общините се формират от данъл сгради, данък МПС и други общински данъци. Едва ли ще имат особен проблем. По-скоро София няма да цъфне и върже, защото сега 90 % от данъците събирани в държавата отиват точно в София.

 83. 83 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  От тук следва всичко останало. Не днес, не и утре, но може и трябва.
  "Финансирането за сектор образование и наука ще се увеличи от 3,3% до 5.6% от БВП. Субсидията на училищата ще зависи от резултатите от външно оценяване. Заплатите за най-заслужилите учители ще бъдат увеличени двойно в рамите на една година."

 84. 84 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  До коментар [#36] от "emilm13":

  Знаеш ли 10-те Божи заповеди?

 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Средна пенсия 700 лева лесно ще постигнете, ако премахнете тавана.

 86. 86 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 934 Гневно

  Ей хора

  'Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи, обяви Борис Станимиров. "НАТО е основния механизъм за защита, но Турция вече не е толкова сигурен партньор", каза Станимиров. "
  АКО това наистина го мислите,започвате да ме губите.Тази държава и това малкото дето сме го спартрили до днес е само и благодарение на ЕС...всчико останоло клони към Беларус и Украйна /недай боже/.Та ако още веднъж това е позицията Ви...
  от мен ...Айде вземете да се поправите,че те комунарите и техните лейтенанти от ГЕРБ по-добре се изкават в тази точка.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#80:"Пешката"]нищо за демографската криза също така...[/quote]
  Стига с тая демографска криза! Раждаемост има. Но има и масово изселване от страната, цели класове след абитуриентския бал отиват на Терминал 2. Защото не виждат смисъл за изява в страната на милиционерите и червените крадци, бенефициенти на всякакви европрограми. Връщат се единици, такива като децата на КУРнелия, за да станат евродепутати.

 88. 88 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 934 Гневно

  Ако искаме анти НАТО и ЕС си имаме бол кандидати със ВМРО!
  Кофти недомислица е тази...не таргетирате верните хора.

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#60] от "primaxm":

  Каква лустрация те гони при левичарска партия?

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#85:"Добрин Велков"]Средна пенсия 700 лева лесно ще постигнете, ако премахнете тавана. [/quote]
  Това означава увеличение около 30-35% - нещо съвсем реално. Да не говорим, че резерви има много големи, но... за сметка на държавната администрация. И за разни супер джипове за горското.

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  "Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи...."
  Ето това кърти мрака. В момента в който им се оперим, ще ударят балтията на евросубсидиите. Трябва да сме готови за реакция. За да си спестим поне членская внос, да сме готови за инцидентно напускане на съюза. Новата република има ли план за това? Щото на война, като на война.

 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#77:"shileto"]В програмата има ли теменужка и портрет на бай Иван [/quote]
  Бай Иван бе последния, който даваше 13-та пенсия. И за 2-3 години увеличи пенсиите май 20 пъти.

 93. 93 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#82:"primaxm"]Над 80 % от приходите на общините се формират от данъл сгради, данък МПС и други общински данъци. [/quote]
  80% от собствените приходи.

 94. 94 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#9] от "vagabond66":

  ай стига глупости и да слушаме тъпанари от различни партии , в момента не могат да дадат на работещ интензивен лекар повече от 1000 лв заплата на месец ,те обещават на бай пенсионер 700 лв мин пенсия ,как ще станат тези утопии ,от къде парите , абе този народ е напълно изтрещял

 95. 95 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":


  [quote#87:"historama"]Стига с тая демографска криза! [/quote]
  Ако държавата е подредена, спретната и перспективна, население ще има. Като климат и природни дадености сме си направо рай. Дали ще са българи или някакви други, но тук винаги ще има живеещи, защото природата и климата са добри. Само държавата е устроена калпаво.

 96. 96 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":

  връщат се само комунистите и циганите ,всичко друго е навън и няма да се върне никога ,а раждаемостта си е същата ,изключая циганията ,която е навън

 97. 97 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#90:"historama"]Това означава увеличение около 30-35% - нещо съвсем реално.[/quote]
  Значи 130%. В момента средната пенсия е малко над 300 лв.

 98. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#71:"thepirineagle"]Иначе започват да звучат като останалите въздухари и измамници кичещи се с названието "български политически елит"....[/quote]
  Да ти припомня за покойния мистър 10%. По-късно научихме, че 10% били горе-долу нормалния хонорар (или комисионна) за екипите, разработващи разни програми.
  Научихме го чак когато тази комисионна достигна 50-60%. И когато държавната администрация се увеличи десеторно, даже и повече. При това със скъпи служебни автомобили, и космически заплати.

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#97:"fec32306340"]В момента средната пенсия е малко над 300 лв[/quote]
  Не искам да споря, но мисля че е около 500лв.

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#95:"primaxm"]Дали ще са българи или някакви други, но тук винаги ще има живеещи, защото природата и климата са добри. Само държавата е устроена калпаво. [/quote]
  сигурен съм, че има и много европейци, които биха искали да живеят тук. А те са подредени хора, и съвместния живот с тях само ще ни е полезен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK