Кунева била изненадана от некоректния прочит на писмото за замразените еврофондове

Меглена Кунева отрича да има нередности с програмата по времето на нейния мандат като министър.

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева отрича да има нередности с програмата по времето на нейния мандат като министър.Бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева е "силно изненадана от некоректния прочит на писмото на Европейската комисия", от което днес стана известно, че парите по оперативна програма за наука ще бъдат временно замразени, като съществува и риск от спирането й. Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства.


В изявление, разпространено през сайта на Реформаторския блок, Кунева изрежда кой и по колко време е бил отговорен за управлението на средствата. Бившият министър казва, че най-активна част в управлението на програмата е бил по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки, като в периода между август 2014 до април миналата година за програмата отговаря тогавашния заместник-министър на образованието и настоящ министър проф. Николай Денков.


Кунева посочва, че настоящият началник на политическия кабинет на министър Денков - Иван Модев е бил начело на програмата близо три години.
"Одитът на ЕК е предварителен, т.е. има за цел да установи потенциални рискове и слабости в управлението на програмата. Подобен одит е стандартна практика за нови програми, при стартирането на които е нормално да има трудности и въпроси, свързани с по-ефективно управление", казва Кунева и уточнява, че програмата за наука е "именно такава програма – за първи път страната ни има самостоятелна програма специално за образование и наука".


Кунева казва, че не е коректно да се говори за спиране на средства, защото България има срок, в който следва да представи своите аргументи и предприетите действия по бележките на европейските одитори. "Важно е в този период да не спира изпълнението на всички проекти, от които системата на образованието и науката толкова се нуждае".


Кунева казва, че "значителна част от бележките на европейските одитори са свързани с процеса на програмиране и оценяване по грантовите схеми за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Процесът бил изцяло организиран и контролиран от Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми", а Кунева като министър била установила тези проблеми и е предприела мерки, за да не се допусне незаконосъобразно разходване на европейски средства.


"Възложих вътрешен одит от одитори на МОН, който установи тежки нарушения в процеса на оценяване и наличие на индикации за измама от страна на няколко новорегистрирани сдружения, зад които стоят едни и същи физически лица, без история и опит в управлението на проекти. Наложих дисциплинарни наказания на служители на МОН и сезирах прокуратурата. Като резултат от тези мои действия спрях договорите с въпросните сдружения и те не получиха финансиране", твърди още бившият вицепремиер.


Според Кунева не е вярно, твърдението на министър Денков, че е напуснал позицията заместник-министър на образованието, защото е предлагал решения за управление на програмата, които не са възприети от ръководния екип на МОН.


"Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката. Това мое решение няма абсолютно никаква връзка с констатациите в европейския одит"

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 607 Весело

  Не бе Меги, перфектна беше като министър, ти никога не грешиш и не лъжеш.

 2. 2 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално  Най ми е кеф как неприятно ще бъдеш ти изненадана след изборите. 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Обаче ние хич не сме изненадани, че за пореден път нещо не е наред!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Знаем, че ланшния сняг е виновен.Кукувицата е един средно добър чиновник.От нея толкова.

 5. 5 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Га стана циганка, га й почерне г*за, ако трябва да цитирам баба ми. Предишните са виновни, знаем.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Ама Кунева/Пръмова уж и еврокомисар беше, а не знае как да чете писма от Европейската комисия!!! Хайде молим това на някой друг да го обяснява. Предупреждаваха я, то не бяха и стрес-топки и запалки като рекламни материали.
  Но явно възмездието на ЕК се стовари върху бившата комисарка "Мадам Йес"

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добиютро. Кунева, Куневаа...к'во си видяла?! Отдела за агитация и пропаганда от ЕС ако са написали "БЯЛО", те четат "ЧЕРНО".
  Въпрос на гледна/опорна точка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Знаех си аз, че Орешарски е виновен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тази ако я направят канцлер на Германия, до максимум година ще се на нивото на Молдова.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Гневно

  А ние сме изненадани от наглостта на Кунева!

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Сега разбирате ли какво безумие беше оставката на Бойко Борисов и тези предсрочни избори? Може ли някой да му хване края между старо, служебно и ново правителство кой какво е свършил или не е свършил и кой за какво е виновен? И колко още обвинения и оправдания ще чуваме? Все пак има и нещо добро - ще може да гласуваме и за някого другиго. Аз избирам "Нова република".

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Перфектната калинка - много изненадана

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  До коментар [#3] от "today":

  ++++++++++++++++++++
  "Със стари к...и нов барадак не става"!Тази горе на снимката е по върховете на властта още от времето на бай Тошо и понеже е "расла и пасла " по време на соца няма как да се поправи!

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Знаех си аз, че Орешарски е виновен![/quote]
  Трибояршника, аз пък си знаех че си служител на Аамбубата

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 405 Любопитно

  И какво се оказа
  всичките министерства на РъБъ , са пълен провал
  където се настани умен и красиФ , трева не никне

  Бойко, лошото е че и ГЕРБ се напълни с нагли и високомерни личности , дано си прогледнал.
  Напускането на Дундуков 2 дори и за кратко , може да ти е от полза.
  Ще ти дам последен шанс и ще гласувам за ГЕРБ , но си помисли добре какви ще ги вършиш след два месеца , защото на хората започна да им писва и от калинките в ГЕРБ

 16. 16 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Весело

  Ама аз другарки не откраднах, само си взех.

 17. 17 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "001": "И какво се оказа..."

  Аз ги назначих, да знаеш.

 18. 18 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Гласувам за " Нова Република" с надеждата, че на повече хора им се отварят очите и ушите !!!!!

 19. 19 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 246 Разстроено

  Кунева се оплаква, че са я насадили на чужди яйца ли? Тц, тц, какъв КУКУВИЧИ номер ѝ скроиха на бедната жена...

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  " Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства."
  Ама разбира се, тя на тези средства разчита. Добре се беше окопала и снабдила с министерски кресла, но всичко отиде по дяволите. Само че тя не губи кураж до следващия тираж, а именно следващите избори. Явно разчита отново да се докопа до властта. Дай боже всекиму такава самоувереност.

 21. 21 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#4] от "hodounski":
  Имате минус от мен поради простата причина, че кукудревица дори не е и среден чиновник.
  Тя е страхотен пример за zeroman-човек, който се прикрепя към останалите числа, за да им даде обем и тежест...на по-големи от десетици
  Проследявайки "трудовата и биография" няма как да не се набие в очи факта, че където и да е била е създавала суматоха и проблеми, докато най-нахално вие многостепенни оправдателни речи и доклади защо не е свършила НИщО
  Тя е НЕКАДЪРНА.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 22. 22 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Даниел Вълчев още в НДСВ се опита да гепи имотите на БАН, сега пробва да гепи парите по европрограмата, кривата кунева се прави, че не знае от къде изгрява слънцето.

  Почвам да се убеждавам, че местния "елит" е правилно да се сменя на 2, не на 4 години. Само крадецът Пеевски е несменяем.

  Navigare Necesse Est
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да каже че Танев ломоносовеца е виновен

 24. 24 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Кунева, Лукарски и Москов оставиха такъв погром след себе си като министри, че това ще намали директно изборния резултат на ГЕРБ. Защото на много хора им се гади дори от най-хипотетичната, мъничка, крехка и несигурна възможност някой от тия тримата отново да са в правителството. Пази боже!

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Аз пък не съм изненадан , че е изненадана!Изглежда изненадата е полезно извинение.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#15:"001"]Ще ти дам последен шанс и ще гласувам за ГЕРБ [/quote]
  Като секретар на МВР, като кмет, два мандата-полу - колко пъти последен шанс? Кое е довършил батя ти? Винаги напуска преди края, за да не му се хване края!

 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Около Кунева винаги смърди!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тя е реформаторка, правеше реформи и съпредседателка на блока с Радан. Как ни надуваха главите с реформи със заместника на Радан доктора реформатор Москов. Сега нещо се правят на ударени лозунганджиите които ни плюваха че не ги харесваме рИформити

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#27] от "quatro_4x3":
  Що си я избрахте?

 30. 30 Профил на glezotia
  glezotia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Офф и сега се почва прехвърляне на топката...Как пък никой в този политически буламач (визирам всички партии) не поеме отговорност, като се е окъкал за нещо.....

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#26] от "Alexander97":

  Единственият който не е захапал кокала и не се прави на луд е Бойко. Отива на избори и каквото решат българите.

  Колко от предшествениците му, са насрочвали нови избори при загубени президентски избори или при две седмици протести.
  Помним как една година всекидневни шествания по улиците не помогнаха орешарски и серго да сдадат властта , добре че Доган му стана неудобно след най продължителните протести в Европа иначе , сега щеше да приклячва мандата на орешарски, а във фискалния бюджет нямаше да има 15 млрд , а 1.5

 32. 32 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кунева е преустановила програмите след одит по нейна заповед и е спряла финансирането им. Но точно виновниците за тези резултати в момента са шефове в министерството на образованието в служебното правителство. Те трябва незабавно да си подадат оставките или да бъдат уволнени. Всичко друго са евтини инсинуации за наивници. Герджиков да не се прави на малоумен!

 33. 33 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#1:"VR|46"]Не бе Меги, перфектна беше като министър, ти никога не грешиш и не лъжеш.[/quote]
  Също като вожда на дясната коалиция - сикаджийската мутра Боко тиквата.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 34. 34 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#29:"shileto"]Що си я избрахте? [/quote]

  Аз?! Очевидно нямаш представа какво е мнението ми за тая пача. И през последния четвърт век и отгоре не съм избирал никого, защото всичките са от едно котило. Съвестта ми не ми позволява да гласувам за когото и да било от българските политици.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#34] от "quatro_4x3":
  А не скандираше ли реформи та реформи?

 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  Един от най-умен и красивите, дето даже беше излъчен за преговарящ по прякор Петното вече е в затвора Беляне.

 37. 37 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "florencia":

  Нов бардак, пардон, нова република със стари к..ви не става...

 38. 38 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#35:"shileto"]А не скандираше ли реформи та реформи? [/quote]

  Вземаш ме за някой друг, но "реформи" мога да скандирам, защото са изключително нужни.
  Но не съм човекът, който ще гласува за нечии обещания. Бих гласувал за някого, само ако първо изкара цял мандат като министър, премиер, депутат или президент и докаже, че си струва да гласувам за него. Още не се е случвало. А да гласуваш за обещания е като да получиш подарък - кутия в лъскава опаковка, но разбираш какъв боклук има вътре след като махнеш лъскавото.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Кунева за пореден път влезе в ролята си на вградена в дясното пространство червена подводница точно преди изборите. Вън Кунева и Лукарски от дясното!

 40. 40 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#29] от "shileto": "Що си я избрахте?"

  Нея ли.Май някой я назначи...Помна ли вече.Кунева само в РБ щеше най-много да предизвика разпадане на коалицията, ма гения от Банкя я взе да го прави в национален мабащ.

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Весело

  До коментар [#21] от "clutch":

  ОК! Некадърен чиновник

 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Беше ясно, че ще стане така.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пред думите на Кунева и на г-жа Лъжа, естествено е да повярвам повече на Кунева...

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Кунева , докато се разбере с Даниел Вълчев, кое на кого, то правителството падна. Сега може и парите да паднат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK