Кунева била изненадана от некоректния прочит на писмото за замразените еврофондове

Меглена Кунева отрича да има нередности с програмата по времето на нейния мандат като министър.

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева отрича да има нередности с програмата по времето на нейния мандат като министър.Бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева е "силно изненадана от некоректния прочит на писмото на Европейската комисия", от което днес стана известно, че парите по оперативна програма за наука ще бъдат временно замразени, като съществува и риск от спирането й. Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства.


В изявление, разпространено през сайта на Реформаторския блок, Кунева изрежда кой и по колко време е бил отговорен за управлението на средствата. Бившият министър казва, че най-активна част в управлението на програмата е бил по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки, като в периода между август 2014 до април миналата година за програмата отговаря тогавашния заместник-министър на образованието и настоящ министър проф. Николай Денков.


Кунева посочва, че настоящият началник на политическия кабинет на министър Денков - Иван Модев е бил начело на програмата близо три години.
"Одитът на ЕК е предварителен, т.е. има за цел да установи потенциални рискове и слабости в управлението на програмата. Подобен одит е стандартна практика за нови програми, при стартирането на които е нормално да има трудности и въпроси, свързани с по-ефективно управление", казва Кунева и уточнява, че програмата за наука е "именно такава програма – за първи път страната ни има самостоятелна програма специално за образование и наука".


Кунева казва, че не е коректно да се говори за спиране на средства, защото България има срок, в който следва да представи своите аргументи и предприетите действия по бележките на европейските одитори. "Важно е в този период да не спира изпълнението на всички проекти, от които системата на образованието и науката толкова се нуждае".


Кунева казва, че "значителна част от бележките на европейските одитори са свързани с процеса на програмиране и оценяване по грантовите схеми за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Процесът бил изцяло организиран и контролиран от Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми", а Кунева като министър била установила тези проблеми и е предприела мерки, за да не се допусне незаконосъобразно разходване на европейски средства.


"Възложих вътрешен одит от одитори на МОН, който установи тежки нарушения в процеса на оценяване и наличие на индикации за измама от страна на няколко новорегистрирани сдружения, зад които стоят едни и същи физически лица, без история и опит в управлението на проекти. Наложих дисциплинарни наказания на служители на МОН и сезирах прокуратурата. Като резултат от тези мои действия спрях договорите с въпросните сдружения и те не получиха финансиране", твърди още бившият вицепремиер.


Според Кунева не е вярно, твърдението на министър Денков, че е напуснал позицията заместник-министър на образованието, защото е предлагал решения за управление на програмата, които не са възприети от ръководния екип на МОН.


"Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката. Това мое решение няма абсолютно никаква връзка с констатациите в европейския одит"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK