Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми

Три протеста на родители на деца с увреждания имаше през 2016 г. с посланието, че увеличението на помощите не е решение на дългосрочните проблеми на децата им.

© Юлия Лазарова

Три протеста на родители на деца с увреждания имаше през 2016 г. с посланието, че увеличението на помощите не е решение на дългосрочните проблеми на децата им.Всички родители, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата с европейски средства "Независим живот" от началото на тази година, могат веднага да кандидатстват за лични асистенти отново, но по държавната програма. Това съобщи по БНР министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.


Проблемите по схемата са възникнали след като от 1 януари влязоха в сила новите размери на социална помощ за деца с трайни увреждания. При децата с най-висока степен на увреждания, за които има и най-голямо увеличение на помощите (стават общо 930 лв. на месец), родителите вече получават твърде висок доход по критериите на европрограмата, за да могат да кандидатстват и за заплатата като личен асистент на детето си, освен това в новата по-висока сума са включени и парите за личен асистент.


По тази причина в някои общини, където работи програмата, са прекратени договорите на родителите-лични асистенти и дори са им поискани обратно заплатите за януари - например в Ловеч, където общината си търси парите от 14 майки.
Министър Донев увери, че заплати няма да се връщат и общините няма да са ощетени. Освен това от днес за засегнатите майки има решение. Те ще могат да кандидатстват веднага за лични асистенти през националната програма "Асистенти за хора с увреждания".


"Понеже излязоха и такива притеснения, че майките, които се грижат за деца с увреждания, няма да им стига осигурителен стаж за придобиване право на пенсия или пък ще загубят здравните си осигуровки, Кодексът на труда казва, че независимо дали е осигурявано или не лицето за този период, в който е полагало грижи за такова дете с увреждане, този период се взема предвид като осигурителен стаж при придобиване правото на пенсия. През същия този период здравните осигуровки на тези родители, които се грижат за деца с увреждания се поемат от Агенцията за социално подпомагане, така че са и здравно осигурени", допълни още социалният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK