Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми

Три протеста на родители на деца с увреждания имаше през 2016 г. с посланието, че увеличението на помощите не е решение на дългосрочните проблеми на децата им.

© Юлия Лазарова

Три протеста на родители на деца с увреждания имаше през 2016 г. с посланието, че увеличението на помощите не е решение на дългосрочните проблеми на децата им.Всички родители, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата с европейски средства "Независим живот" от началото на тази година, могат веднага да кандидатстват за лични асистенти отново, но по държавната програма. Това съобщи по БНР министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.


Проблемите по схемата са възникнали след като от 1 януари влязоха в сила новите размери на социална помощ за деца с трайни увреждания. При децата с най-висока степен на увреждания, за които има и най-голямо увеличение на помощите (стават общо 930 лв. на месец), родителите вече получават твърде висок доход по критериите на европрограмата, за да могат да кандидатстват и за заплатата като личен асистент на детето си, освен това в новата по-висока сума са включени и парите за личен асистент.


По тази причина в някои общини, където работи програмата, са прекратени договорите на родителите-лични асистенти и дори са им поискани обратно заплатите за януари - например в Ловеч, където общината си търси парите от 14 майки.
Министър Донев увери, че заплати няма да се връщат и общините няма да са ощетени. Освен това от днес за засегнатите майки има решение. Те ще могат да кандидатстват веднага за лични асистенти през националната програма "Асистенти за хора с увреждания".


"Понеже излязоха и такива притеснения, че майките, които се грижат за деца с увреждания, няма да им стига осигурителен стаж за придобиване право на пенсия или пък ще загубят здравните си осигуровки, Кодексът на труда казва, че независимо дали е осигурявано или не лицето за този период, в който е полагало грижи за такова дете с увреждане, този период се взема предвид като осигурителен стаж при придобиване правото на пенсия. През същия този период здравните осигуровки на тези родители, които се грижат за деца с увреждания се поемат от Агенцията за социално подпомагане, така че са и здравно осигурени", допълни още социалният министър.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Разстроено

  Горките родители.....
  С какво трябва да се борят.....вместо да се грижат за децата си....

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ужасна бюрокрация!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дано ефекта да не даде откат, като върне положението от преди, когато доста ромски деца бяха "трайни инвалиди с личен асистент"...Ех, поне майките им вече не са "самотни", защото парите от социалните, вече вървят към бракуваните. Преди няколко дни даваха репортаж, как в Бургас заради промяната в правилата, влязло в действие в началото на годината, всички "самотни" ромски майки, се оказаха не толкова самотни, а децата припознати и от пръчовете. Даваха как чакаха на опашки, за да се бракуват и припознават.

  мурзилка
 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":
  Това е в село Горно Езерово, и е по инициатива на кметицата . Една умна жена. Но манго и на това ще му намери колая. 16 г мангалка с три деца... получава около 1500 лв на месец! Никога не е работила, нито ще работи, нито ще плаща данъци и осигуровки!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#4] от "chichka":

  най големия проблем е ,че всички искат ,но като се провери кой от тях е плащал някакви данъци и осигуровки ,се оказва ,че точно тези семейства никога не са плащали нищо , нито здравни ,нито социални осигуровки ,това разбира се никак не пречи да са безкрайно недоволни от държавата ,която пък разпределя данъците на хората за такива дейности .

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Колега, земи смЕни плочата!
  Няма тема за инвалидизираните деца дето да не си из.... едно и също нещо!
  Тия хора НЕ МОГАТ да работят и да си гледат децата. Като не могат да работят, как в името на всички богове да плащат данъци и осигуровки?!
  От какво по-точно да са доволни? От това ли?

  https://nova.bg/news/view/2017/01/29/172351/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8/
  Не дърпай дявола за опашката, защото идея си нямаш на какво са подложени тия хора!
  И от нас лекарите включително!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "chichka":

  Като се опомних, наистина май Бургас го споменаха бегло, като ориентир за Горно Езерово. Както и да се въртят нещата братчедите са хитри, нищо че не са образовани, а и си имат партийни функционери, да ги подучват как да се нагаждат максимално бързо и ефективно на софрата. Истината е, че просто секса в непълнолетна възраст и последствията от него трябва да се криминализират за всички български граждани, без да се дават аванти по етноси. Децата на децата, които имат деца, да се отнемат от "родителите" им и да се дават за отглеждане на бездетни двойки.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Социалната политика на държавата години наред е като отношението на зла мащеха към доведени деца.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Отношението на либералната демокрация към децата с увреждания не е по различно от отношението на третия Райх!
  Демонстрира се както при Хитлер едно пренебрежение към хората с увреждания и психично болните защото те са с "недостоен" живот и само умните, красивите и богатите заслужат да се развържат по пътя на естествения подбор!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Гнусен си! Сестра ми има дете с ДЦП, прекрасно знам на какво са подложени родителите на такива деца. От сърце ти пожелавам НИКОГА да не го разбираш.

 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всичко да направим за семействата с "трудни" деца ще е малко. Мъката и ежедневната им борба за ощетените им деца е героизъм на хуманността. Всеки ден и час обществото ни трябва да е до тях.

  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "При децата с най-висока степен на увреждания, за които има и най-голямо увеличение на помощите (стават общо 930 лв. на месец), родителите вече получават твърде висок доход по критериите на европрограмата
  Това е лъжа - тази програма не е обвързана с доходите

 13. 13 Профил на uja35371857
  uja35371857
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министърът отново е избълвал пълни глупости. Асистенти в Националната програма могат да станат само трайно безработни, безимотни хора, които са изпаднали в крайна бедност. Ако има един работещ в 4-членно семейство на мин. заплата, то вече никой от семейството не може да стане асистент. Явно родителите ще имат изключителната възможност да поверят детето си на някой, отговарящ на горните условия. Заплащането също е изключително 1,70 на час. Именно по тази програма са най-рестриктивните критерии за доход и затова повечето родители са по европейската програма. Още по-интерсно е защо министърът не вижда дублиране на финансиране с Националната, след като и новите соц, помощи , и тя се финансират от бюджета, а по другите, то е от ЕС. Родителите всъщност не протестират срещу спирането на плащанията като асистенти, а от незаконното прекратяване на договорите и принудата да подават молби по собствено желание и неплатен отпуск от 01.01.2017. Също и срещу липсата на яснота за осигурителния им стаж и здравните осигуровки. Има и много родители, които работят и наемат трети човек. Сега, за да го правят, трябва да се регистрират като фирми, да си измислят сами договори, да плащат осигуровки от прословутите 930 лв. А желаещите да се грижат за дете с увреждане се редят на опашка пред вратата им. И противно на мнението на "един друг" желанието на много родители е да получат адекватна подкрепа и услуги за децата, а не пари на калпак. Тогава повече от тях биха могли да работят и да плащат данъци. Аз съм майка на дете с увреждане, но имам "късмета" детето ми да е с по-лека форма на детска церебрална парализа и да разполагам с всеотдайни родители, които го гледат. Работя и с мъжа ми внасяме повече данъци и осигуровки от подаянията на държавата (децата с под 70% увреждане получават 350 лв.). Плащам огромни суми на частни рехабилитатор, логопед, педагог, за да дам на детето си шанс да работи и да бъде самостоятелно един ден. Държавата не ми осигурява качествени специалисти, адекватна подкрепа в училище и здравеопазване. Това е действителността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK