Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Юлия Лазарова, КапиталИграчите на предсрочните избори на 26 март ще са 22, без да броим независимите кандидат-депутати, които ще бъда регистрирани от инициативни комитети. Регистрации за участие в изборите от Централната избирателна комисия (ЦИК) получиха 13 партии и 9 коалиции. На предишните предсрочни избори на 5 октомври 2014 г, участваха 25 партии и коалиции. Изборите през май 2013 г., също бяха предсрочни, тогава участниците в надпреварата за депутатските бяха 45, като повече партии в най-новата ни история е имало само на изборите през 1994 г.- 46.


"След избори и след сватба, рядко получаваш това, което си искал", е фраза на американския комедиант от началото на миналия век Уил Роджърс и всеки в България би се съгласил с него. Английският принцип за организиране на сватби "Нещо старо, нещо ново, нещо синьо, нещо взето назаем" е приложим за описание на политическите формации с мерак да управляват страната в следващите години, като трябва да заменим "синьо" със "зелено", доколкото сред кандидатите има цели 4 партии със "зелено" в името си, а повечето от формациите от българското политическо "синьо" вече трябва да са в графата "нещо старо". Партии "назаем"също се намират, както и политически лица.


Ето и всички партии и коалиции, като опита за класификацията им е по класическата ос ляво-дясно (въпреки, че почти всички класически партии залагат на националконсервативата риторика в предизборните изяви дотук):
Условно дясно


ГЕРБ


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Надежда Чипева, Капитал


Партията на Бойко Борисов. Това ще са четвъртите парламентарни избори за ГЕРБ. В първия и третия си мандат в НС успя да състави правителство. И трите пъти ГЕРБ беше с най-голямата парламентарна група. Член на ЕНП.


"Съюз на Свободните Демократи".


Партията е основана през 2001 г. от бивши членове на СДС. Първият председател е бившият кмет на Стефан Софиянски, като за третия си мандат през 2003 г е издигнат от ССД. През 2005 г. участва в коалиция с БЗНС-НС и ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов, която взима 13 места в парламента.


Коалиция "Реформаторски блок"


В коалицията за сега участват "Български земеделски народен съюз" на Николай Ненчев, "Българска нова демокрация" на бившия депутат от НДСВ Борислав Великов, "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и "Съюз на демократичните сили"
Блокът бе основан на 20 декември 2013 г. На изборите 2014 г. взе 23 депутатски места и влезе в управляваща коалиция с ГЕРБ. В Блока участваха и ДСБ и НПСД, които на тези избори са в други коалиции.


Коалиция "Нова република".


Според регистрацията в ЦИК коалицията е формирана от "Демократи за силна България",
"Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и "Българска демократична общност" на Господин Тонев.


Условно ляво


Коалиция "БСП за България"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Анелия Николова


Водещата партия е БСП. Останалите партии, които трябва да осигурят по-широко таргетирани избиратели са "Земеделски зъюз "Александър Стамболийски". "Комунистическа партия на България", "Нова зора". "Зеленото" се подсигурява от "Политически клуб "Екогласност", а патриотичното от "Политически клуб "Тракия"


Партия "Движение за радикална промяна Българската пролет"


Лидер на партията е бившия разузнавач от ДС, дипломат и журналист Велизар Енчев. В последните години Енчев беше водещ в телевизия СКАТ на председателя на НФСБ Валери Симеонов. В последния парламента беше депутат в групата на "Патриотичен фронт", но напусна "патриотите" и остана независим.


Коалиция "АБВ – Движение 21"


Партията АБВ създадена от президента Георги Първанов ( 2002-2012 г.) и бивш председател на БСП се коалира с "Движение 21" на бившата червена депутатка Татяна Дончева (38, 39, 40 и 41-вото НС).


"Коалиция на недоволните"


Партията "Българска социалдемокрация - Евролевица" на подзвизаващия се активно в последните близо 30 години в обществения живот университетски преподавател, съден и оправдан бизнесмен и бивш собственик на ЦСКА Александър Томов прави пореден опит да се включи в голямата политика. За последно Томов беше депутат в 38-то Народно събрание.


"Християн-социален съюз" е с председател художника Гриша Господинов. ХДС се самопределят във фейсбук страницата си като "Дясно-центриска косервативна партия" (запазен е оригиналният правопис бел. ред). На последните президентски избори с мандат на ХДС се яви Жорж Ганчев с кандидат за вицепрезидент Кольо Парамов.


Коалиция "КОЙ – Българската левица и Зелена партия"


"Българската левица" е основана от покойния червен депутат Илия Божинов, сегашният и председател Маргарита Милева е вицепрезидент на Европейската лява партия.


"КОЙ – Компетентност, отговорност и истина" беше основана в края на 2014 г., и около нея гравитираха участници в контрапротестите за правителството на Пламен Орешарски.


"Зелена партия" е основана на 28 декември 1989 г. от Александър Каракачанов и активисти на най-голямото дисидентско движение "Екогласност" под името "Зелена партия в България". Зелената партия е част от СДС по време на кабинета на Филип Димитров 1991 - 1992 г., а Каракачанов е издигнат от СДС и избран за кмет на София. През 2005 г. влиза в коалиция с БСП.


Нишата на патриотичната реторика


Коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Цветелина Белутова, Капитал


В края на миналия парламент "Национален фронт за спасение на България" на Валери Симеонов, "АТАКА" на Волен Сидеров и "ВМРО – Българско национално движение" на Красимир Каракачанов се обединиха заради кандидатурата на Каракачанов за президент (15,97%) и още тогава анонсираха амбицията си да се явят заедно на парламентарни избори и да участват във властта.


Партия "ВЪЗРАЖДАНЕ"


Председател на партията е Костадин Костадинов – общински съветник във Варна. Член е на ВМРО-БНД до 2013 г. Регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област от 2002 г. до 2009 г. Автор на исторически и демографски книги и филми.


"Българско национално обединение"


Партията е ръководена от Георги Георгиев – Готи. На президентските избори издигна Димитър Маринов – Митьо Пищова. На партийния сайт се съобщава, че са член на "Евразийският руски клъстер", каквото и да е това.


Нов проект


Коалиция "Движение Да, България"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Цветелина Белутова, Капитал


До регистрацията на коалицията се стигна след, като в Софийския градски съд постъпиха жалби срещу регистрацията на партията "Да, България" в последния момент. За да успеят да се регистрират от партията на Христо Иванов сключиха коалиция с партия "Зелените" и "ДЕОС" /Движение за европейско обединение и солидарност/ и само за ден успяха да съберат 20 000 подписа необходими за регистрация на коалиция. Новата партия си поставя за цел борба с корупцията и съдебна реформа.


Други


"ВОЛЯ"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Цветелина Белутова, Капитал


В края на миналата година варненският бизнесмен Веселин Марешки преименува своята партия "Либерален алианс" във ВОЛЯ. Марешки се яви на президентските избори и постигна резултат от 11,17%. "Либерален алианс" има 0,25% на парламентарните избори през 2013 г.


"Глас Народен"


Партията е създадена е през 2013 г. от вокалиста на пънк-ска групата "Хиподил" Светослав Витков. На предсрочните избори през май 2013 г. спечели 1,34%, а на следващите избори, година по-късно - 1,14%. Витков и колегата му от "Хиподил" Венцислав Мицов са общински съветници в София. Партията има съветници в 10 общини.


"Български демократичен център"


До 22 март 2015 г. партията се казваше ЛИДЕР и се самоопределя като "центристка консервативна". Основана е през 2007 г. и неин неформален лидер беше бизнесменът Христо Ковачки. Сега съпредседатели на партията са сестрата на Ковачки д-р Красимира Ковачка и Стефан Кенов, който е с минало в НДСВ. В предишния парламент те влязоха в коалиция с България "Без цензура" на Николай Бареков, но партията се разпадна и парламентарната група също се преименува на БДЦ.


"Национална републиканска партия"


"Националният Републиканската партия е основана през 2002 г. от българо-американци, живеещи в България", пише на партийния сайт. Регистрирана е във Варна с председател Младен Младенов. Младенов беше кандидат-кмет на Варна и в негово писмо с биография до "Дарик", самият той твърди, че през 1968 г. "е установил в Братислава връзка с групата "Прашка пролет" и става координатор за България", но е разкрит и арестуван, след което емигрира в САЩ.


"Движение напред България


Партия "Движение напред България" е създадено в началото на 90-те години от покойния Иван Славков-Батето. На последните местни избори издигна за кандидат-кмет на София бившия депутат от БСП Страхил Ангелов, а за общински съветник синът на Иван Славков - Тодор.


"Зелено" извън коалиция


"Партия на Зелените"


Отцепва се от "Зелената партия" през 2000 г., когато председател на новата формация става Христо Порточанов, сегашният лидер е Владимир Николов. На последните президентски избори подкрепяха Ивайло Калфин (АБВ) за президент. През 2015 г. Партията беше "За" плановете за разрастване на Банско в рамките на Национален парк "Пирин".


В търсене на етнически вот


"Движение за равнопоставен политически модел" (ДРОМ)


Партията е учредена на 15 декември 2002 г. с лидер Илия Илиев. На местните избори през 2005 г. и 2007 г. подкрепи кандидатурата за кмет на София на Бойко Борисов, а Илиев става общински съветник от ГЕРБ през 2007-а. През 2014 г. Илиев стана депутат от ДПС. Депутатският му имунитет бе поискан в края на миналата година заради разследване за купуване на гласове в Ямбол, а през март същата година Илиев сам се отказа от имунитета си заради длъжностно присвояване, извършено в периода 2007-2009 г., докато е бил общински съветник от ГЕРБ.


Движение за права и свободи (ДПС)


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Анелия Николова


ДПС е основана през 1990 г., с председател Ахмед Доган, който остава на поста до 2013 г., след което става "почетен лидер".


По време на военната си служба през 1974 година Доган става агент на Държавна сигурност. През 1986 г. е арестуван, заедно с други участници в "Турското националноосвободително движение" и е амнистиран през 1989 г.


ДПС е коалиционен партньор в първото правителство на Симеон Сакскобургогтски (2001-2005), правителството на Сергей Станишев (2005-2008) и на Пламен Орешарски (2013-2014).


Коалиция "Обединение ДОСТ"


В коалицията участват "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) с лидер Лютви Местан и "Народна партия свобода и достойнство" (НПСД) с лидер Орхан Исмаилов. И двете партии водят началото си от ДПС. Местан бе лидер на ДПС от 2013 г., до декември 2015, когато бе отстранен. Заедно с него групата на ДПС в парламента напуснаха още петима депутати.


НПСД беше в коалицията Реформаторски блок в последния парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grantomet
  grantomet
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-н Ангелов,

  Коалиция "Да, България" е ляво-либерална и следва да я класифицирате там.

  Ние ще спечелим изборите и ще поведем страната към едно модерно и ново ляво управление.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3172 Любопитно

  партии много..народът трябва да помисли дали да даде власта отново в ръцете на червените гладници!Защото съществува голямата опасност отново да стинем до дефолт,бели автобуси и протести.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Весело

  Да и аз се чудя, кога най-после ще разберете, че Да България са леви либерали, каквито са и ДОСТ и Зелените. Препоръчвам ви да гледате снощната панорама, там Хр. Иванов ясно каза, че не се бори за шесте процента десни люспи.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 4. 4 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  *шестте, извинявам се

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3172 Любопитно

  А иначе кукловодите са се постарали ..еничари да има навсякъде.ДС и Библиотекарският са на своя пост.А и парите от Кремъл вече дават резултати.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Прочиташ ги, ... и ти идва да цитираш Стоичков.

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Вчера Христо Иванов имаше голям зор да обясни защо след като Радан изруча жабетата сега отива с разни зелени, а не с Радан. Самият Иванов доста се поизнерви и накрая заяви че вече бил отговорил и повече няма. Във всеки случай като основен аргумент изложи че нямал за цел да възпроизвежда дясното което се цепело и люспело докато накрая се ограничавало в малки елитарни групи. Радан стоеше до него и мигаше на парцали.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 8. 8 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#0:"Георги А. Ангелов"]За да успеят да се регистрират от партията на Христо Иванов сключиха коалиция с партия "Зелените" и "ДЕОС" /Движение за европейско обединение.[/quote]
  Има някаква грешка. Партията "Да, България" не участва в коалицията "Да България", просто защото такава партия все още не съществува.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 9. 9 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лудият Дядка така и не основа професорска партия.Сега се налага да избирам между Пищова и Велизар Енчев. Жорж Ганчев отдавна съм го отписал.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Най-големият ИГРАЧ на тези изборИ е ТАНДЕМЪТ - РАДЕВ-ДОГАН-КОСТОВ-ПЪРВАНОВ - бридж - в кйто шутовете правят АНОНС!!!

  [email protected]
 11. 11 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#7] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  Да Хр. Иванов каза по адрес на Народната Република следното: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле". Раданчо гледаше надолу засрамен и беше почервенял като домат въпреки грима с който го бяха намазали.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Главата ме заболя.
  Някои лица и партии си сменят цвета и убежденията като носни кърпи, не може да им се хване края.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#1:"grantomet"]Коалиция "Да, България" е ляво-либерална и следва да я класифицирате там. [/quote]

  [quote#3:"Зарзават"]Да и аз се чудя, кога най-после ще разберете, че Да България са леви либерали[/quote]

  Стига сте писали лъжи и манипулации.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Ако прагът беше 3%, можеше и да имаме парламент с 10 партии! Не че сега е напълно изключено!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Весело

  Извинявам се - на феновете на ТЪПИЗМИТЕ, че нещо зависи от лозунги- ЛЕВИ и ДЕСНИ -
  [quote#10:"karabastun"]в кйто[/quote]
  в който!!!
  Претендентите за новия парламент:СА от старата песен - ''Нас червеното знаме,
  роди ни ....
  За да не се бъркате:
  Нас червеното знаме роди ни,

  нас не ще ни уплаши смъртта -

  ние сме на всеки километър

  и така - до края на света.  Пада другарят в смъртен бой,

  пада за теб, свобода,

  за да изгрее и стане той

  малка червена звезда.  Нас далечни победи ни викат,

  нас ни чака в зори радостта -

  ние сме на всеки километър

  и така - до края на света.

  [email protected]
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Хубаво или лошо - това е на разположение на избирателите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да , България е ново и перспективни име в българската политика
  Би следвАло обаче, в името на обективноста, към коалицията "Да , България " да се добавят и АзБ, и некои отделни физически лица с неолиберални виждания. Което дава широчина и надпартийност на това формирование....

 18. 18 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#13] от "Cassi":

  Всеки тук има интернет и може да си отвори сайта на БНТ и да го чуе и види със собствените си уши и очи, ако не си го направил ти препоръчвам да гледаш снощната Панорама.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 19. 19 Профил на grantomet
  grantomet
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-н Христо Иванов дава ясен отговор, че "Да, България" не е дясна партия, а лява. И обяснява ясно защо коалицията не е с разпадащата се десница и саботьорите от "Народна република" на Радан Кънев.

  http://imedia.bnt.bg/predavanyia/panorama-s-bojko-vasilev/koga-robite-skarbyat-za-robstvoto-germanskiyat-poet-s-kitara-volf-birman-10-02-2017?634816

 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#7] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  Браво, милиционерче, пак бързаш да си пуснеш опорката ни в клин, ни в ръкав, само и само да се плюе по Христо и Радан. Бая трагичен трол си.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#11] от "Зарзават":
  А, не Ви ли се струва, че мааалко необичайно едни жълтопаветнотъркалящи се да наричат други само жълтопаветни?....

 22. 22 Профил на grantomet
  grantomet
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#17:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Би следвАло обаче, в името на обективноста, към коалицията "Да , България " да се добавят и АзБ, и некои отделни физически лица с неолиберални виждания. [/quote]
  Разбира се, че коалицията Да България се подкрепя от много повече неправителствени организации, фондации и физически лица. Ние сме истинската надпартийна платформа, а не коалицийката на Радан Кънев.

 23. 23 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  И накрая избирятелят пак от страната на булката

 24. 24 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Весело

  Някой може ли да ми каже как да стана член в "групата "Прашка пролет" ? Щото съм широко скроен съм готов да стана член и в групите "Прашка есен, прашка зима и прашка лято"-само прашка да има!

 25. 25 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Факта, че почти всички постове са против Да,България показва, че лайнометите са си получили стотинките от КОЙ и са започнали дейността си наново.
  Нещастници безродни !

 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#22] от "grantomet":
  Гименно, гименно....

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Абе на вождове го докарваме, индианци нещо взе да няма!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  тюрлю гювеч , преведено на български , миш маш ,ще гласуваме за Марешки ,поне лекарста и нафта са с намаления ,това е плюса ,а другите само ми вземат ,дори след като гласуваме за тях .

 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#24] от "vvy":
  А защо не желаете да станете член и на Синя прашка?
  Която е една от многобройните наследници /и все афтентични/на многострадалната Геновева, пардон , синя идея...

 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#20] от "virtual brain":

  [quote#20:"virtual brain"]само и само да се плюе по Христо и Радан. Бая трагичен трол си. [/quote]

  Абе глупак, кога ще си отвориш очите! Не виждаш ли че Христо Иванов ВИ ИЗКЛАТИ! Радан е глупав, но поне ми е симпатичен. А Христо Иванов е един хлъзгав хитрец подаден от Прокопиев на Плевнелиев и промотнат от Радан като някакъв десен министър. Направихте герой от едно комунистическо синче, а то ви плю в мозъците и си тръгна с любовта ви и част от електората ви.

  Ти гледа ли Панорама? Христо си говореше каквото си иска за вас, а Радан му мълчеше защото каквото и да каже срещу Христо все едно че го е казал срещу себе си. Радан е в абсолютен цуг-цванг.

  Аз глупостите на Радан не ги одобрявам но за ДСБ си гласуват свестни хора антикомунисти. И вие сега зорлем ги заблуждавате за да гласуват за Христо и той да ги заведе кой знае къде.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 31. 31 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Весело

  "е установил в Братислава връзка с групата "Прашка пролет" и става координатор за България"

  Кой се ориентира към прашката нема да сбръка.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 32. 32 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Сега, като се замисля, има и нещо назаем - коалиция ДОСТ сме я взели назаем от Турция и Ердоган!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  На мен лично ми е интересно защо ги няма някои от най-подкрепяните през годините партии като Демократическата партия, Радикалдемократическата партия и БСДП?

 34. 34 Профил на mitkoraja
  mitkoraja
  Рейтинг: 235 Неутрално

  На сайта на ЦИК излезе решение за заличаване на партията на Софиянски, така че партиите към момента са 21, може да станат и по-малко:
  https://www.cik.bg/bg/decisions/4273/2017-02-10

 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#1] от "grantomet":
  Сън сънувах, победа бълнувах

 36. 36 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#34:"mitkoraja"]На сайта на ЦИК излезе решение за заличаване на партията на Софиянски[/quote]
  1650 действителни подписа! Тия яко са фалшифицирали или някой им е пуснал подписите и другаде и сега са дублирани и съответно невалидни! Добре е, че няма да ги има, щяха да крадат от дясното, а там нещата могат и до няколкостотин гласа да опрат!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 37. 37 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Беновска пита Марешки за мнението му за филма ''Триумф на волята''. Изглежда,че монопола на Сидеров върху национал- социалистическата лексика е в опасност.

 38. 38 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#30] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  И кой му е виновен на Ръдан, че е бавно загряващ?
  Кво го съжаляваш толкова.
  В крайна сметка служат на БСП и Нинова!

  Откога разправяме, че Ристю е буфосинхронист.

  Политик, който не може да се ориентира бързо и правилно, да се отказва и да се захваща с друго- политиката не е за него.

  И двмата са нефелници!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 39. 39 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тайната надежда на Пищова е слана да попари преждевременната пролет на ченгето Велизар.

 40. 40 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 265 Неутрално

  [quote#1:"grantomet"]Коалиция "Да, България" е ляво-либерална и следва да я класифицирате там.
  [/quote]

  [quote#3:"Зарзават"]кога най-после ще разберете, че Да България са леви либерали[/quote]

  Лепите ги тези етикети "леви либерали" белким населението се излъже.
  Ако сте мъже, кажете - какво се надявате или какво се страхувате, че ще направи "Да България"?
  Какво ще направи - ще направи жените общи? Ще построи Белене? Ще национализира банките?
  Или какво ще направят тези хора, дето ги определяте като леви либерали. Защото важно е какво ще направят, а не как им викате, нали?

 41. 41 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#40:"lemonadejoe"]Ако сте мъже, кажете - какво се надявате или какво се страхувате, че ще направи "Да България"?
  [/quote]
  Утре ще си обявим "икономическата програма" във Варна. Ще видиш истинските ни политики за едно нормално ляво управление. Истинско ляво-либерално, а не като на БСП.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Значи, "нещо като нож, нещо като цвете ,изобщо като нищо на света."

 43. 43 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#41] от "intergalactic":

  [quote#41:"intergalactic"]Ще видиш истинските ни политики[/quote]

  Много ще ми е интересно, но ако кажете коя партия ще си обяви икономическата програма утре, ще ми е по-лесно да я намеря. Предварително благодаря.

 44. 44 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#40] от "lemonadejoe":

  Давам ти веднага един пример, поинтересувай се за мнението на левите либерали от ДЕОС относно нелегалните емигранти. Ако те мързи ще ти кажа, че е подобно на това на БХК.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 45. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 819 Неутрално

  България може да се оправи само с военна демокрация. Дано се намери достоен български офицер родолюбец, който да измете всичката паплач от комунетата с производните им като бай хой, кукувици, талпи, тежки артилерии, мангалета, америки за българия, москви, пекини и т.н.

 46. 46 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#45] от "olimpipanov":

  [quote#45:"olimpipanov"]Дано се намери достоен български офицер родолюбец[/quote]

  Надявам се, че искренно мечтаеш, а не подготвяш почвата за нов спасител/бащица на страната. Имаше вече напоследък. Но обратно към красивата мечта - и коя военна академия ще да е завършил този достоен родолюбец?
  И каква ще е тази "военна демокрация"? С право на глас от майор нагоре?

 47. 47 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зарзават":

  Честно, домързя ме и не проверявах. Това дето казваш за ДЕОС е в представите ми за "либерално". Но не знам може ли да се каже, че е "ляво".
  Струва ми се, че в UK лейбърите подкрепят Брекзит най-вече надявайки се да намалее имиграцията. И конкуренцията за работни места.

 48. 48 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зарзават":

  БХК като Български хелзинкски комитет, да?

 49. 49 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  При сегашното неправилно управление на паричната система политиците са със съдба на жертви. При условия на тази държавна грешка политиците колкото по-добре подпомагат реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и техния провал е по-голям.
  Преди всичко друго, за устойчив политически успех е необходимо правилно управление на паричната система.

 50. 50 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  брех колко сме били силни на партии и лидери помислих си че сме многомилионна държава
  що глас ще се прахоса по малките безмисленни незнайни партийки и отломки от големите

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#45] от "olimpipanov":

  Имаше един май ма той зе че стана )п(резидент!
  [quote#45:"olimpipanov"]достоен български офицер родолюбец[/quote]

  klimentm
 52. 52 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Условно дясно, условно ляво, патриотична реторика.
  И всъщност нямаме нищо за избор. Ще се гласува за най-малката злина ПАК!

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  В този списък почти всичко е условно. За съжаление в голяма част от него има едно ясно изразено водещо начало - мафиотски олигархически интереси.
  Опасявам се, че след изборите вече няма да имам интерес към бъдещето на тази държава. Дано да греша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на Христо Иванов
  Христо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK