Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Юлия Лазарова, КапиталИграчите на предсрочните избори на 26 март ще са 22, без да броим независимите кандидат-депутати, които ще бъда регистрирани от инициативни комитети. Регистрации за участие в изборите от Централната избирателна комисия (ЦИК) получиха 13 партии и 9 коалиции. На предишните предсрочни избори на 5 октомври 2014 г, участваха 25 партии и коалиции. Изборите през май 2013 г., също бяха предсрочни, тогава участниците в надпреварата за депутатските бяха 45, като повече партии в най-новата ни история е имало само на изборите през 1994 г.- 46.


"След избори и след сватба, рядко получаваш това, което си искал", е фраза на американския комедиант от началото на миналия век Уил Роджърс и всеки в България би се съгласил с него. Английският принцип за организиране на сватби "Нещо старо, нещо ново, нещо синьо, нещо взето назаем" е приложим за описание на политическите формации с мерак да управляват страната в следващите години, като трябва да заменим "синьо" със "зелено", доколкото сред кандидатите има цели 4 партии със "зелено" в името си, а повечето от формациите от българското политическо "синьо" вече трябва да са в графата "нещо старо". Партии "назаем"също се намират, както и политически лица.


Ето и всички партии и коалиции, като опита за класификацията им е по класическата ос ляво-дясно (въпреки, че почти всички класически партии залагат на националконсервативата риторика в предизборните изяви дотук):
Условно дясно


ГЕРБ


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Надежда Чипева, Капитал


Партията на Бойко Борисов. Това ще са четвъртите парламентарни избори за ГЕРБ. В първия и третия си мандат в НС успя да състави правителство. И трите пъти ГЕРБ беше с най-голямата парламентарна група. Член на ЕНП.


"Съюз на Свободните Демократи".


Партията е основана през 2001 г. от бивши членове на СДС. Първият председател е бившият кмет на Стефан Софиянски, като за третия си мандат през 2003 г е издигнат от ССД. През 2005 г. участва в коалиция с БЗНС-НС и ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов, която взима 13 места в парламента.


Коалиция "Реформаторски блок"


В коалицията за сега участват "Български земеделски народен съюз" на Николай Ненчев, "Българска нова демокрация" на бившия депутат от НДСВ Борислав Великов, "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и "Съюз на демократичните сили"
Блокът бе основан на 20 декември 2013 г. На изборите 2014 г. взе 23 депутатски места и влезе в управляваща коалиция с ГЕРБ. В Блока участваха и ДСБ и НПСД, които на тези избори са в други коалиции.


Коалиция "Нова република".


Според регистрацията в ЦИК коалицията е формирана от "Демократи за силна България",
"Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и "Българска демократична общност" на Господин Тонев.


Условно ляво


Коалиция "БСП за България"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Анелия Николова


Водещата партия е БСП. Останалите партии, които трябва да осигурят по-широко таргетирани избиратели са "Земеделски зъюз "Александър Стамболийски". "Комунистическа партия на България", "Нова зора". "Зеленото" се подсигурява от "Политически клуб "Екогласност", а патриотичното от "Политически клуб "Тракия"


Партия "Движение за радикална промяна Българската пролет"


Лидер на партията е бившия разузнавач от ДС, дипломат и журналист Велизар Енчев. В последните години Енчев беше водещ в телевизия СКАТ на председателя на НФСБ Валери Симеонов. В последния парламента беше депутат в групата на "Патриотичен фронт", но напусна "патриотите" и остана независим.


Коалиция "АБВ – Движение 21"


Партията АБВ създадена от президента Георги Първанов ( 2002-2012 г.) и бивш председател на БСП се коалира с "Движение 21" на бившата червена депутатка Татяна Дончева (38, 39, 40 и 41-вото НС).


"Коалиция на недоволните"


Партията "Българска социалдемокрация - Евролевица" на подзвизаващия се активно в последните близо 30 години в обществения живот университетски преподавател, съден и оправдан бизнесмен и бивш собственик на ЦСКА Александър Томов прави пореден опит да се включи в голямата политика. За последно Томов беше депутат в 38-то Народно събрание.


"Християн-социален съюз" е с председател художника Гриша Господинов. ХДС се самопределят във фейсбук страницата си като "Дясно-центриска косервативна партия" (запазен е оригиналният правопис бел. ред). На последните президентски избори с мандат на ХДС се яви Жорж Ганчев с кандидат за вицепрезидент Кольо Парамов.


Коалиция "КОЙ – Българската левица и Зелена партия"


"Българската левица" е основана от покойния червен депутат Илия Божинов, сегашният и председател Маргарита Милева е вицепрезидент на Европейската лява партия.


"КОЙ – Компетентност, отговорност и истина" беше основана в края на 2014 г., и около нея гравитираха участници в контрапротестите за правителството на Пламен Орешарски.


"Зелена партия" е основана на 28 декември 1989 г. от Александър Каракачанов и активисти на най-голямото дисидентско движение "Екогласност" под името "Зелена партия в България". Зелената партия е част от СДС по време на кабинета на Филип Димитров 1991 - 1992 г., а Каракачанов е издигнат от СДС и избран за кмет на София. През 2005 г. влиза в коалиция с БСП.


Нишата на патриотичната реторика


Коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Цветелина Белутова, Капитал


В края на миналия парламент "Национален фронт за спасение на България" на Валери Симеонов, "АТАКА" на Волен Сидеров и "ВМРО – Българско национално движение" на Красимир Каракачанов се обединиха заради кандидатурата на Каракачанов за президент (15,97%) и още тогава анонсираха амбицията си да се явят заедно на парламентарни избори и да участват във властта.


Партия "ВЪЗРАЖДАНЕ"


Председател на партията е Костадин Костадинов – общински съветник във Варна. Член е на ВМРО-БНД до 2013 г. Регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област от 2002 г. до 2009 г. Автор на исторически и демографски книги и филми.


"Българско национално обединение"


Партията е ръководена от Георги Георгиев – Готи. На президентските избори издигна Димитър Маринов – Митьо Пищова. На партийния сайт се съобщава, че са член на "Евразийският руски клъстер", каквото и да е това.


Нов проект


Коалиция "Движение Да, България"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Цветелина Белутова, Капитал


До регистрацията на коалицията се стигна след, като в Софийския градски съд постъпиха жалби срещу регистрацията на партията "Да, България" в последния момент. За да успеят да се регистрират от партията на Христо Иванов сключиха коалиция с партия "Зелените" и "ДЕОС" /Движение за европейско обединение и солидарност/ и само за ден успяха да съберат 20 000 подписа необходими за регистрация на коалиция. Новата партия си поставя за цел борба с корупцията и съдебна реформа.


Други


"ВОЛЯ"


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Цветелина Белутова, Капитал


В края на миналата година варненският бизнесмен Веселин Марешки преименува своята партия "Либерален алианс" във ВОЛЯ. Марешки се яви на президентските избори и постигна резултат от 11,17%. "Либерален алианс" има 0,25% на парламентарните избори през 2013 г.


"Глас Народен"


Партията е създадена е през 2013 г. от вокалиста на пънк-ска групата "Хиподил" Светослав Витков. На предсрочните избори през май 2013 г. спечели 1,34%, а на следващите избори, година по-късно - 1,14%. Витков и колегата му от "Хиподил" Венцислав Мицов са общински съветници в София. Партията има съветници в 10 общини.


"Български демократичен център"


До 22 март 2015 г. партията се казваше ЛИДЕР и се самоопределя като "центристка консервативна". Основана е през 2007 г. и неин неформален лидер беше бизнесменът Христо Ковачки. Сега съпредседатели на партията са сестрата на Ковачки д-р Красимира Ковачка и Стефан Кенов, който е с минало в НДСВ. В предишния парламент те влязоха в коалиция с България "Без цензура" на Николай Бареков, но партията се разпадна и парламентарната група също се преименува на БДЦ.


"Национална републиканска партия"


"Националният Републиканската партия е основана през 2002 г. от българо-американци, живеещи в България", пише на партийния сайт. Регистрирана е във Варна с председател Младен Младенов. Младенов беше кандидат-кмет на Варна и в негово писмо с биография до "Дарик", самият той твърди, че през 1968 г. "е установил в Братислава връзка с групата "Прашка пролет" и става координатор за България", но е разкрит и арестуван, след което емигрира в САЩ.


"Движение напред България


Партия "Движение напред България" е създадено в началото на 90-те години от покойния Иван Славков-Батето. На последните местни избори издигна за кандидат-кмет на София бившия депутат от БСП Страхил Ангелов, а за общински съветник синът на Иван Славков - Тодор.


"Зелено" извън коалиция


"Партия на Зелените"


Отцепва се от "Зелената партия" през 2000 г., когато председател на новата формация става Христо Порточанов, сегашният лидер е Владимир Николов. На последните президентски избори подкрепяха Ивайло Калфин (АБВ) за президент. През 2015 г. Партията беше "За" плановете за разрастване на Банско в рамките на Национален парк "Пирин".


В търсене на етнически вот


"Движение за равнопоставен политически модел" (ДРОМ)


Партията е учредена на 15 декември 2002 г. с лидер Илия Илиев. На местните избори през 2005 г. и 2007 г. подкрепи кандидатурата за кмет на София на Бойко Борисов, а Илиев става общински съветник от ГЕРБ през 2007-а. През 2014 г. Илиев стана депутат от ДПС. Депутатският му имунитет бе поискан в края на миналата година заради разследване за купуване на гласове в Ямбол, а през март същата година Илиев сам се отказа от имунитета си заради длъжностно присвояване, извършено в периода 2007-2009 г., докато е бил общински съветник от ГЕРБ.


Движение за права и свободи (ДПС)


Претендентите за новия парламент: нещо ново, нещо старо и нещо зелено

© Анелия Николова


ДПС е основана през 1990 г., с председател Ахмед Доган, който остава на поста до 2013 г., след което става "почетен лидер".


По време на военната си служба през 1974 година Доган става агент на Държавна сигурност. През 1986 г. е арестуван, заедно с други участници в "Турското националноосвободително движение" и е амнистиран през 1989 г.


ДПС е коалиционен партньор в първото правителство на Симеон Сакскобургогтски (2001-2005), правителството на Сергей Станишев (2005-2008) и на Пламен Орешарски (2013-2014).


Коалиция "Обединение ДОСТ"


В коалицията участват "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) с лидер Лютви Местан и "Народна партия свобода и достойнство" (НПСД) с лидер Орхан Исмаилов. И двете партии водят началото си от ДПС. Местан бе лидер на ДПС от 2013 г., до декември 2015, когато бе отстранен. Заедно с него групата на ДПС в парламента напуснаха още петима депутати.


НПСД беше в коалицията Реформаторски блок в последния парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK