Етична комисия ще обсъжда дали "Господари на ефира" са нарушили неприкосновеността на монах

"Едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие че той не е извършил никакво закононарушение", пишат от Асоциацията на европейските журналисти, които реагираха на два пъти срещу излъчените кадри.

© Юлия Лазарова

"Едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие че той не е извършил никакво закононарушение", пишат от Асоциацията на европейските журналисти, които реагираха на два пъти срещу излъчените кадри.В комисията за журналистическа етика са постъпили два сигнала заради излъчения на втори февруари в предаването "Господари на ефира" материал озаглавен "Гей аферата в църквата се разраства". В него се разказва за монах от Троянския манастир, който си урежда през сайт за запознанства среща с друг мъж и показва как духовникът прави секс с мъж, заснемащ това със скрита камера.


Първи срещу излъчения репортаж реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), според които от предаването са нарушили на правото на неприкосновеност на личен живот на монаха."Освен че е силно хомофобски по своя характер, репортажът "Гей аферата в църквата се разраства" е в състояние да съсипе живота на засегнатия",
писаха от организацията, които се обърнаха с открито писмо към продуцентите на предаването с призив да не излъчват обещаното продължение и да поемат ангажимент да не допускат повече подобен публичен линч в програмата си.


Впоследствие материалът е излъчен и в предаването на Нова телевизия "Здравей, България", а няколко дни след това "Господари на ефира" излъчват и обещаното продължение.


От АЕЖ разпространиха втора позиция и се обърнаха към СЕМ и Комисията за журналистическа етика.


Междувременно в интернет се беше организирана петиция, събрала стотици подписи, с искане от "Господари на ефира" да се извинят.


"Едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие че той не е извършил никакво закононарушение. Със сигурност, ако целта е била да се извадят на светло разликите между проповедите и начина на живот на определени служители на църквата, това би могло да стане, без да се допуска публично унижение, граничещо с телевизионен линч на засегнатия", пишат от АЕЖ.


Те се обръщат с молба към комисията да се произнесе


дали са спазени препоръките на Етичния кодекс, в който българските медии са се ангажирали да уважават неприкосновеността на личния живот на всеки


и да избягват публикуването на снимки и записи, направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни.


Председателят на комисията адвокат Александър Кашъмов потвърди, че има постъпили два сигнала и предстои комисията да насрочи заседание, на което да обсъди казусите. Ако по жалбите имат пропуски или непълноти, се дава седем дневен срок за отстраняването им.


Председателят определя член на комисията, който да изготви проект на решение и мотиви към него по жалбата, когато тя съдържа всички изискуеми реквизити и е допустима, гласят още правилата за дейност на комисията. След това проектът се изпраща на ответната страна, на която се дава и срок от 7 дни за отговор. Може да се стигне и до изслушване на страните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK