Как се правят депутатски листи: Структурите предлагат, лидерите разполагат

Как се правят депутатски листи: Структурите предлагат, лидерите разполагат

© Георги КожухаровРъководните органи на партиите ще имат и този път тежката дума при избора на водачите на листи и останалите кандидати за депутати в предсрочния парламентарен вот на 26 март. В повечето случаи номинациите се правят от местните структури.


Изключение от правилата са само в новите коалиции "Да, България" и "Нова република", където предложения могат да правят и всички членове и дори външни граждани.


Всички структури участват в БСП
Всички структури на БСП участват в издигането на кандидати за депутати, гласят правилата на "Позитано"20. Миналата седмица общинските и областните конференции издигнаха водачи на кандидатските листите по райони, както и направиха номинации за депутати. Макар че местните социалисти са предложили за 44-ия парламент дългогодишни народни представители като Михаил Миков, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов и Георги Божинов, те няма да бъдат дори обсъждани от ръководството заради промените в устава на левицата, забраняваш издигане на партийци с 12 и повече години опит в парламента.


Националният съвет на БСП утвърди водачите на листите в многомандатните избирателни райони. Те са предложени от по-тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро на партията, на което обаче са предложени от лидера Корнелия Нинова. Има райони, в които не е зачетена волята на местните структури, а водачите са пуснати като "парашутисти", твърдят социалисти. От "Позитано" 20 обясняват решенията с желанието да се издигат млади лица, сред които и новите членове на ръководството Иван Ченчев и Крум Зарков.


Националният съвет на БСП определя строго и местата за гражданска квота и коалиционни партньори в листите. Другите кандидати за депутати се редят от областните организации по брой номинации и само се утвърждават на "Позитано" 20.


Кандидатите на ДПС попълват декларации за лоялност


На хартия листите с кандидати за депутати на ДПС също се редят след номинации на структурите на движението, които трябва да са приключили миналата седмица. Кандидатите за народни представители на ДПС ще попълват декларации за лоялност.


В крайна сметка процесът на редене на листите на ДПС не е публичен за обществеността и се очаква кандидатите да станат известни след регистрация на листите.


В ГЕРБ определя Изпълнителната комисия


Кандидат-депутатите на ГЕРБ се предлагат от общинските структури на партията, като указанията и изискванията към тях са на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Едно от изискванията за тази предизборна кампания е, че кметове на общини, райони и кметства не могат да бъдат кандидати за народни представители. Общински съветници от ГЕРБ могат да бъдат кандидати, но не трябва да са повече от 20% в областната листа или в районна листа в големите градове с такива - София, Пловдив и Варна.


Друго от условията е кандидатите да не са се дискредитирали с действията си от участието си във властта. Критерии е кандидатът да не е придобил имотното си състояние от престъпна дейност или в "конфликт на интереси". Освен това трябва "да се ползва с уважението и доверието на своите съграждани и колеги" е записано в партийните инструкции.


Кандидатите трябва да имат образователен ценз, да познават в детайли управленската и политическата програма на партията и да показват умения за участие в дискусии по тях.


В крайна сметка водачите и подредбата на листите се решават окончателно от Изпълнителната комисия. Неин председател е Бойко Борисов, заместници са Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Останалите членове са Цецка Цачева, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев и Румяна Бъчварова.


Традиционно най-много номинации от общинските структури имат лидерът Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов. Борисов най-вероятно ще оглави листата в 25 МИР в София, а министрите от кабинета ще водят листите в страната.


В "Да, България" всеки член предлага до 3-ма граждани


Всеки член на "Да, България"може да номинира до 3-ма кандидати. Критериите са да има обществен авторитет и да не са били сътрудници или служители на Държавна сигурност или членове на национални и регионални ръководни органи на партиите на тоталитарния режим. За всеки кандидат трябва да се декларира изчерпателно дали има конфликт на интереси и да бъдат изчистени всякакви съмнения за участие в корупционни схеми и да се опише политическото му минало и участия в избори.


Комисия по избора, която е излъчена от националният съвет ще се занимае с процеса. "Подредбата в листите ще бъде съобразена с броя номинации, с готовността на номинираните да водят кампанията и с баланса по редица признаци като разпознаваемост, пол, възраст, местоживеене и сфери на професионална реализация. Листите ще бъдат одобрени от Националния съвет преди внасянето им в ЦИК", пише на сайта на партията.


Другите две партии в коалиция ДЕОС и "Зелените" също са отворили също са отворили местата си в листите за граждани. И ДЕОС, и Зелените се обърнаха към гражданите, които не са техни членове, за да номинират кандидат-депутати. След това членове на партията ще гласуват за тяхното издигане по район..


Предстои да се разбере как точно ще бъдат разпределени квотите на кандидат-депутатите между трите организации .


При Реформаторите думата имат ръководни съвети


Реформаторския блок, все още не е обявил официално, как партиите останали в коалицията ще си разделят листите и кой ще номинира кандидатите за депутати.


На 31 януари новият говорител на Блока и бивш здравен министър Петър Москов обяви, че Националният координационен съвет ще представи пред Политическия съвет програмата на РБ за явяване на избори и водачите на листи в отделните избирателни райони. Москов добави тогава, че водачите на листи няма да бъдат избирани на квотен принцип, а ще бъдат издигани подходящи хора, известни в местната общност и допринесли за развитието на Блока.


"Както казва Зеленогорски - "местен, свестен и известен", обобщи Москов. "Ще избягваме парашутизма. Това да бъдат хора, които активно са работили за общността", добави самият Найден Зеленогорски пред БНТ.


"Нова република" се отваря към гражданите


В "надпартийната платформа" "Нова република" все още нямат изработени ясни правила за номинации на кандидат депутатите. Те най-вероятно ще бъдат приети до дни.


Засега е ясно, че листите ще бъдат максимално отворени за граждани, кандидат-депутатите ще бъдат номинирани и от всички участници в коалицията. Решението също ще бъде взето от Националния съвет на платформата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Весело

  Структурите предлагат, лидерите разполагат

  А по места избират по системата 15 - 15

  Обяснявам
  Никому неизвестен млад партиец
  стана ЕВРОДЕПУТАТ неочаквано
  и за самия него само защото
  номерът му в изборната листа
  на БСП съвпадаше с номера
  на БСП като партия на изборите
  При толкова грамотен електорат
  е така
  Отсега честито на новия номер 15
  на БСП ха-хаааааа

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се внушава : 1. Мажоритарно е много лошо; 2. Президентска република е много лошо!! Бясно да се завърти тролчета....Аамбубата най я устройва сегашния вариант

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Правят се както винаги. Наши ора верни на партията да слушкат и ще папкат.
  Ама да не забравят, че матряла е гаден и може да ги накара да се чувствуват така както са го накарали да си чувствува той.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Съвсем нормално е партийните ръководства да правят една последна селекция. Такава е партийната система и по-добра - в СССР и нацистка Германия. Проблемът е, че тук по байганювски ръководствата си слагат удобните хора. Затова и преференцията се бойкотира. Когато на последните местни избори имаже масово неотразяване на преференции, това грубо погазване на закона не трогна нито една партия и само двама-трима кандидати се опитаха да защитят правото на глас пред съда, но всуе - и на съда му беше през везната.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  И ми е много интересно как се вдига напоследък пушилка за мажоритарното гласуване, което нищо няма да оправи, но тихо и глухо се мълчи за друг тип гласуване - с един национален избирателен район и с по една партийна листа, но с категорична преференция. То решава всички проблеми на единия и другия вот.

 6. 6 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Кой колко гласа може да предложи, толкоз по-напред отива..
  Разбира се удобните хора са с предимство..

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Да се внушава : 1. Мажоритарно е много лошо; 2. Президентска република е много лошо!![/quote]
  За добро или за лошо
  в едни мажоритарни избори
  АЗИС би спечелил срещу професор
  Евгени Дайнов например

  За добро или за лошо
  ПРОЦЪФТЯВАЩИ ГАСУДАРСТВА
  като СЕВЕРНА КОРЕЯ и РУСИЯ
  са ПРЕЗИДЕНТСКИ РЕПУБЛИКИ

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  Партия и Ленин - близнецы-братья кто более матери-истории ценен?
  Мы говорим Ленин, подразумеваем - партия, мы говорим партия...

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Както и да ги подбират, неприятните муцуни ще преобладават.

 10. 10 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Политиката е била винаги мръсна работа. А у нас е достигнала дори извратени форми.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Добър подход на ДА България и Нова Република в опит да се разчупи начина на издигане на кандидатите,а що се отнася до типа избирателна система,няма такава избирателна система която да оправи държавата,месиите също свършиха.Ако хората в институциите работят за себе си или за различни корпорации и лобита,няма оправяне,обречени сме.

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "paf":

  Политиката сама по себе си не е мръсна работа. Келешите мърсуват...Те всяка една работа могат да замърсят

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Комсомолците да не се сърдят на Кака,че им спуска парашутисти, защото в противен случай Решетников ще им докара подвоничари.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":
  Този е двоен щепсел нагаждач - комунде от института на ЦК на БКП и бенефициент на "Отворено Общество" на Сорос , пред тази фигура Азис ще е направо безобиден ромски лидер който би обрал вота при мажоритарно гласуване.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  "Има райони, в които не е зачетена волята на местните структури, а водачите са пуснати като "парашутисти", твърдят социалисти. От "Позитано" 20 обясняват решенията с желанието да се издигат млади лица, сред които и новите членове на ръководството Иван Ченчев и Крум Зарков."

  Преведено от езоповски, това означава, че местните структури нямат нито един приличен кандидат за "младо лице". Вярвам и не се учудвам- там "младите " са от 60 нагоре, "зрелите"-над 75, а "улегналите"- над 85 години.

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":

  "Политиката сама по себе си не е мръсна работа. Келешите мърсуват."

  Да, ама от келеши не остана политика. И то от десетилетия, а в някои случаи- и от векове. Затова да си имаме едно наум, че политиката е мръсна работа и който е влязъл в нея, чист не е останал!

 17. 17 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Белата Златка още ли ги кара да подписват записна заповед ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Азис по добре за народа от Жената. Тук за добро. В България хората няма да допуснат диктатура

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  "За добро или за лошо
  в едни мажоритарни избори
  АЗИС би спечелил срещу професор
  Евгени Дайнов например "

  Е и? "Професор" Дайнов с какво е по-добър от Азис? Освен това, никой няма да предложи Азис, а в пропорционалните листи влизат хорица с единственото достойнство, че са послушковци без собствено мнение или хора на наши хора.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Пилците ще се броят наесен...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Както става ясно, когато една партията няма шансове да влезе в парламента е много ларж и депутатите могат да се предлагат дори от животните в зоологическата градина, но т.нар. "изключение" , драги ми дневници, не са изключения от стария морал, ами са изключение от следващия парламента и демонстрират голяма ширина на усмивката - лесно се раздава това което нямаш! Поредната статия от хибридната война на политическата класа с българите!

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  В крайна сметка партийните ръководства оформят окончателния състав на листите, особено началните, т. нар. избираеми места

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Ами много хора затова искаме мажоритарни избори ама тука е пълно с привърженици на партии дето са под 1% и като са се вкопчили в тоя процент и носят от 100 кладенеца вода за да докажат как мажоритарните избори ще сложат края на демокрацията в България.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 24. 24 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"rex"]Белата Златка още ли ги кара да подписват записна заповед ?[/quote]
  Или като във вица:
  Влиза нов затворник в килията и старшият по килия му казва:
  - Тук имаме такава традиция, на новодошлия или му се изреждаме или му вадим едното око!
  Новият взел на блъска вратата и да вика охраната.
  - Чакай бе човек, какво ти става?
  - Не искам да съм в килия с п*дарасти! Между вас няма нито един с извадено око!

 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Другите две партии в коалиция ДЕОС и "Зелените" също са отворили също са отворили местата си в листите за граждани. И ДЕОС, и Зелените се обърнаха към гражданите, които не са техни членове, за да номинират кандидат-депутати.

  В коалиция Да България участват само две партии "Зелените" и ДЕОС. Елементарно е дапроверите в регистъра на ЦИК все пак журналисти сте...

 26. 26 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Хахаха и аз така ще гласувам - да мислят добре кой слагат със същия номер като партията :)

 27. 27 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 458 Весело

  Нямаше такова удоволствие като това да гледам тъжните физиономии на дърти комунисти, които пускат кокала. Янаки Стоилов - 25 години депутат, несменяем... Как може такива хора да говорят за реформи, за желание за промяна и т.н., при положение че четвърт век не са променили нищо в страната си и само се хранят от нея. Дърти паразити.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Листите ще бъдат одобрени от Националния съвет преди внасянето им в ЦИК ... Предстои да се разбере как точно ще бъдат разпределени квотите на кандидат-депутатите между трите организации."

  Това в "ДаБ". Та къде, казвате, е разликата с другите партии???

  А така ли ще бъде при мажоритарни избори???

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#0:"статията"]От "Позитано" 20 обясняват решенията с желанието да се издигат млади лица, сред които и новите членове на ръководството Иван Ченчев и Крум Зарков.[/quote]

  Едно много сериозно прегрешение на БКП/БСП (тук ги пиша и двете имена, защото подобна логика се прилага още от времето на БКП и до сега комунетата не са се отказали от нея) е правилото щом някой е "член на ръководството", то той по презумция се приема да е и в парламента.
  Това е изключително грешно. Сигурен съм, че това правило е въведено с идеята, че дадената личност най-сигурно ще защитава целите и намеренията на....Партията (с главно П). Дали изобщо са се замисляли, че така се губи борбата на идеи (съмнявам се да не отчитат жизнено-важната необходимост от свежите и нови идеи, които да дадат сила и влияние на партията в обществото). По-скоро така са изкали да подсигурят единството си, което пък автоматично прави тяхната партия по-слаба на идеи и новаторство.....
  Тяхна си работа.
  Да си трошат главите.
  Но по този начин те сами си режат клона, защото това правило води до липса на гъвкавост, на качествена преценка на ситуацията и свързаните с нея съоттветни решения....
  Пък може и изобщо това да не им трябва.
  Нали така и така решенията им се спускат от Русия (от института на Решетников, както така се говори на последък)!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В старите партии, хората ,се поне,познават ..
  В "Да, България" -могат ли 1500 души да се познават - от 2-3 седмици, само ??? Разбира се, че не ...Не е помислено ..Същото е и при Зелените ..Дано не стане , като при Барековчето ...)
  КОГО да предложа , като никой не познавам , като гражданин ???
  Може би Христо , само и толкова , макар че ме разочарова напоследък ...Няколкото телевизионни изяви - по липса на време - изглеждаха наивистично , повърхностно , а и една членка на Христо, каза, че тя била "личност" !!?? И там имало само 'личности" ...:))))
  Цял живот не съм казал , за себе си - че съм личност :)) Това САМО други хора , граждани , МОГАТ да кажат - за теб или който и да е...
  Но, Христо да му мисли - с личностите , със зелените личности ит.н...Дано успеят ...
  И когато в една партия, членовете и - не се познават , тогава тя започва да се превръща , ПАК, в Партия - на апарата, орг.секретарите , администрацията и т.н...)
  Така промяна не се прави ..Защото 20-30-50 човека, които се познават , ще се предлагат помежду си ...Това е ...))

  BIG AL
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#30:"BIG AL"]В "Да, България" -могат ли 1500 души да се познават - от 2-3 седмици, само ??? Разбира се, че не ...[/quote]
  А ти сигурен ли си, че не се познават?
  Та нали хората водят новите хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Всеки ден минавам покрай централата на БСП на Позитано. Като ги гледам колко са се ояли, какви коли карат и колко са самодоволни ми става мъчно за хорицата, които ще гласуват за тази "лява" партия. Дано не са толкова много, колкото очакват

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#23] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  Всъщност именно омразните ти еднопроцентови партии са тези, които искаха да има преференции, и тогава ТИ щеше да избираш кой да е депутат. Ти обаче си предпочиташ Герб, които не обичат преференциите и ТЕ ще ти наложат кой да е депутат.

  Ролята на салфетка на Цацата явно докарва шизофрения.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Радвам, се - за 2-3 седмици , 1500 души да се познават , помежду си ...))
  Чакам и тези 100- тина от ръковоодството, да напишат ПОНЕ по едно изречение тук- да ни кажат НЕЩО за борбата с мафията ...100 души ръководство - поне 100 изречеия, чакам , а не само аз и ти, и няколко други - да пишем за ТОВА ...))

  BIG AL
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "Изключение от правилата са само в новите коалиции "Да, България" и "Нова република", където предложения могат да правят и всички членове и дори външни граждани."


  От предложенията до мястото в листите пътят е дълъг и трънлив! Отгоре на всичко Кънев заяви, че ще работи с рециклирани материали - като в онова предаване: "Старт от Скрапа"! Това го прави политически Франкенщайн!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Така политическа реклама / пропаганда/ не се прави ..Даже и и сега на компа ми - НЕ мога д видя нищо от Варна - Христо ...)
  "нещо се объркало"".... и няма нито нито звук , нито картина :)
  А толкова ИТ- спецове има при Христо - които и Закони искат да пишат ..:)

  BIG AL
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Дай си бързо данните - да те предложа : Поне теб, ако си член на Христо , те "познавам ""...Сериозно говоря ...
  Няма САМОпредлагане и събиране на биографии , и преценка от ръководството, след това ..Всеки трябвало ДРУГ да предложи :)
  Е, кого да предложа , като гражданин ?? :))
  Ние тук от години пишем и НЕ се познаваме ,а при Христо - от 2-3 седмици и се ..познавали ..
  Да, 20-30 човека и толкова ..) А и какво значи- ПОЗНАВАМ ???
  :)))
  Забравих ..Мануела познавам- от телевизията , ама дали може да напише една алинея или член от закон- не знам ..)

  BIG AL
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#34:"BIG AL"]Радвам, се - за 2-3 седмици , 1500 души да се познават , помежду си ..[/quote]
  Е 1500 ли ще избират за кандидат-депутати?
  На такива места би трябвало да изберат по-известни хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#37:"BIG AL"]А и какво значи- ПОЗНАВАМ ??? [/quote]
  Този въпрос можеш да отправиш към всяка политическа сила.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 273 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"]За добро или за лошо
  ПРОЦЪФТЯВАЩИ ГАСУДАРСТВА
  като СЕВЕРНА КОРЕЯ и РУСИЯ
  са ПРЕЗИДЕНТСКИ РЕПУБЛИКИ[/quote]
  Защо тъй правиш, сега ще вземат да поискат монархия. Не знам само кое звучи по-добре: "Цар Бойко Първи" или "Цар Борис/off/ Четвърти"?
  До коментар [#7] от "Hawaii":

 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дано и тази партия не изгори , като 'бенгалски" огън ...
  Засега , натам са тръгнали ..

  BIG AL
 42. 42 Профил на LEONBG
  LEONBG
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Крум Зарков: дядо - Леонид Кацамунски. Преди 10 ноември 1989 година заема ръководни постове в МВР. Бивш началник на Главно следствено управление и на Националната следствена служба /НСлС/.
  майка - АнНа Заркова кримижурналист на ТРУД.
  Добро момче, случайни неща няма.

  LEONBG
 43. 43 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 273 Весело

  [quote#40:"Офелия Груева"]монархия[/quote]
  Пък и другото, което е плюс и ще ощастливи над 60% от народонаселението - могат по добрата стара традиция на династичните бракове да се вземат с Царица Корнелия и ще стане приказка.

 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А и защо ИМА и десноцентризъм , и ляво , и крайно ляво в България, някой друг път ще напиша на Христо ...След изборите ..
  За сега е събрал празни папарикала - бързоговорещи , само , на които липсва всякаква дълбочина на мислите и анализите ,и идеите ...Само с 30-45 годишни, с идеални СиВиТа- -в България , НЕ става ...))
  Те още не знаят,с КОГО си имат работа ...)

  BIG AL
 45. 45 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#42] от "LEONBG":

  Леонид Кацамунски - изключителен мръсник и боклук ...)

  BIG AL
 46. 46 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 307 Неутрално

  „Структурите предлагат, лидерите разполагат”

  И докато лидерите еднолично, било чрез комисии или чрез други лица, определят кандидат-депутатските листи, каквато и да е избирателната система (пропорционална-мажоритарна), то резултатът ще един и същ. Ще избираме едни същи тикви- Цецо, Цецка. Корнелия, Жельо Бойчев, Таско Ерменков, Пеефски, Доган, Данчо Ментата, Волен, Каракачанката, Бареков, Кунева, Лукарски. Защото избираме от листите, които няКОЙ друг определя.

 47. 47 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":


  [quote#5:"spiegel"]с един национален избирателен район и с по една партийна листа, но с категорична преференция. То решава всички проблеми на единия и другия вот. [/quote]
  Как точно ги решава бихте ли ни обяснили? Как от спусанти 50 непознати, народът ще избере някого "с преференция"? В листите влизат хора, на които никой не им знае имената, но са верни на партийната линия и готови да подкрепят патрийните далавери. Хора без собствено мнение, фигуранти. Как от 50 фигуранта ще избереш с преференция някой, който да върши работа? Абсолютно невъзможно!

 48. 48 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":


  [quote#7:"Hawaii"]За добро или за лошо
  в едни мажоритарни избори
  АЗИС би спечелил срещу професор
  Евгени Дайнов например[/quote]
  И какво от това? Може да се окаже, че Азис ще свърши много по-вече работа отколкото професора. Няма как да го знаете.
  А президентска република е и САЩ. Така, че по-полека с внушенията, колко е лоша тази форма на управление.

 49. 49 Профил на w
  w
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тази статия е прекрасен довод в полза на промяна на изборните правила. Г-жа Нинова на практика пренебрегва волята на част от местните структури и налага еднолично никому нежелани кандидати. С оглед на настоящият Изборен Кодекс няма практическа възможност те да бъдат изместени с преференциален вот и реално за пореден път се избират партийни парашутисти. Нали не мислите, че някой в Русе смята, че г-н Зарков ще защитава интересите на града с особен хъс? Всъщност някой направи ли си труда да обясни каква е експертизата на този млад човек, която го прави толкова ценен като водач на листа?

  Реално това е едно от нещата, които направиха вота на референдума толкова масов.

 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Уж гласувахме за мажоритарен вот, но пак си постигнаха своето, загърбиха и мажоритарен вот и машинно гласуване. Пак започнаха да редят листите с тарикати и да ни ги тикат под носа. Явно не ги интгересува нито мнението нито желанието на хората. Такава наглост трябва да бъде наказана.

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#48] от "primaxm":
  Ма как да не може да се окаже. Даже може да се окаже, че Азис ще изкара страната ни като световен първенец във всички области. Как па не.
  Политиката не е хазарт и не може да бъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "Darth Plagueis":


  [quote#51:"Darth Plagueis"]Даже може да се окаже, че Азис ще изкара страната ни като световен първенец във всички области. [/quote]
  Не само световен. Междугалактически първенец. хахах Все пак не е ясно, кой от двамата ще свърши по-добра работа и за кого ще свърши по-добра работа. Та това не може да се изтъква като особен недъг на мажоритарния вот.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#52] от "primaxm":

  Напротив, може. Точно това е един от големите му недъзи. Че избираш конкретен човек. А човекът е непостоянно понятие, в него не може да има сигурност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ей как пък само тези от ДА Бг и Радановци се случиха най демократични, то бива реклама ама не е лошо и да има малко мярка

 55. 55 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#53] от "Darth Plagueis":


  [quote#53:"Darth Plagueis"]Точно това е един от големите му недъзи. Че избираш конкретен човек.[/quote]
  За Вас може и да е недъг, но за мен е огромно предимство. Ако не си върши работата, следващият път няма да бъде избран. Ако не си върши работата, може да бъде отзован /ако се направи механизъм/. Ако е личност, ще има состбвено мнение и понякога то ще се различава от партийното, т. е. няма да е послушко. Има още много проедимства и нито един недостатък. Но всеки има различни виждания. Нашите явно са коренно противоположни.

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#55] от "primaxm":

  Я да видим това в реалността -
  Имаш супер готин пич, дето иска да прокара супер закон, дето ще разкатае мамицата на мафията. Един.
  Избираш го. После, пичът без ти да знаеш, изведнъж става пръв приятел на мафията. Може да му платят, да му отвлекат детето, може всичко. Пък това, че няма да го избереш втори път е все тая. Докато ако е партия, партията има механизъм да спазва своите политики. Това, което ти грешно наричаш - послушко. Напротив, именно предателите в партиите са проводниците на мафията.

  Да видим втори пример. До вас некакви са направили завод, който нещо не ви кефи. Я застроява, я трови нещо, я изсича гори. Намира се един пич, адски решен да разкара завода. Ти го избираш, той прокарва властта си и разкарва завода. Вместо да се подобри ситуацията обаче, се оказва, че се е влошила. Защото пичът е бил сам, не е имал икономически/ екологичен или какъвто и да е там екип, и действието му е било адски непремерено, че и тъпо. В партиите има екипи във всяка област, които предварително изследват политиките, които предлагат и резултатите от тях.

  И двата примера са съвсем реални, случвали са се стотици пъти, дори у нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Пича не може сам да прокара закон. Има още 239 пича, които са му коректив. От там всичките Ви разсъждения са в грешна посока. А ако шефа и ръководството на партията са хора на мафията? Всички ще гласуват каквото партията каже? Няма кой да ги спре. А ако всички партии са на мафията? Мда, реален случай, който гледаме 27 години вече.

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#57] от "primaxm":

  Ако всички в една партия са хора на мафията, то това е съвсем видно. Да, такива случаи имаме, но ги знаем. Важното обаче е, че една партия може да промени курса си много по-трудно, отколкото един отделен човек. И когато един отделен човек бъде принуден да промени позицията си, партиите имат механизмите да коригират това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK