Оздравяване на държавността, реинтегриране в НАТО и Европейския съюз и "споделен растеж" са приоритетите на "Да, България!"

Христо Иванов

© Дневник

Христо ИвановТри приоритета, по които ще работи "Да, България!" в бъдещия парламент очерта днес във Варна председателят на партията Христо Иванов (цяла среща можете да проследите във видеото по-долу). Това са оздравяване на българската държавност, реинтегриране на страната в НАТО и Европейския съюз, както и "споделен растеж", който да тласне страната към по-висока орбита на икономическо развитие, но и да бъде почувстван от хората.


"Основната болест на българската държавност е корупцията


каза Иванов. Тя има своите корени в тоталитарното ни минало, в комунистическия режим. Това е една непрекъсната приемственост на обсебване на публичната власт и подчиняването й на лични интереси". Според Иванов скъсването с този модел минава през три много важни цели:
"Едната е съдебната реформа, която стои като крайъгълен камък в създаването на "Да, България!, каза той. Без реална съдебна справедливост, без реален страх от закона, особено за големите риби не може да се води битка с корупцията".


Вторият приоритет – в програмата на "Да, България! -


оздравяването на българската държавност


минава през "административна революция". "Трябва да бъде сменена логиката, по която администрацията в България работи и обслужва гражданите, каза лидерът на партията. Това може да стане само по един начин – чрез въвеждането на електронно управление".


Според Иванов това не означава "същите бюрократи на същите гишета, със същите процедури, но с нови компютри и софтуер".


"Електронната управление има съвършено различна философия на контакт между гражданите и администрацията. Напълно различни трябва да бъдат и общият обем информация, която администрацията може да иска от гражданите, и начин на носене на отговорност от самата администрация, и режимът на прозрачност", обясни той.


Христо Иванов заяви още, че


отвоюването от корупцията на българската държавност


минава и през презареждането на цялата система от регулатори, които в България са около тридесет. "Там са и БНБ, която проспа фалита на КТБ, и Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията, която редовно "проспива" г-н Пеевски и в медиите и в пътното строителство... Там са и Комисията за защита на потребителите и т.н. и т.н.", каза той.


Според Иванов тези органи съществуват защото това е изискване на различни европейски нормативи, на са направени, така, че да са беззъби и са попълнени с хора, които са там единствено, за да връщат услуги.Друга основна цел на "Да, България!" е да стартира максимално бързо процеса за


влизане на България в еврозоната и европейския банковия съюз


Трябва да започне и подготовката за интегриране в бъдещия съюз в областта на сигурността .


"Това означава, че България трябва спешно да изчисти своите служби от хора, които имат свързаност с Държавна сигурност, които имат корупционни зависимости или са свързани с метастазите на Държавна сигурност, каза Иванов. Службите трябва да бъдат изчистени от ора, свързани с чужди интереси в Българи и особено с интересите на Русия тук". В противен случай, работещите в тях, няма как да бъдат надежден партньор на европейските си колеги.


Третият важен приоритет на "Да, България!" е


споделения растеж


Лидерът на партията заяви, че счетоводно и днес има растеж от 3.5%., но той не се усеща от хората. "Усеща го една много малка група, която взима всички обществени поръчки, преди всичко в инфраструктурата, обясни той. Която взима всички фондове в земеделието и ги концентрира в ръцете на малцина. Всичко това е просперитет, който не се усеща от хората".


Иванов заяви, че партията му няма да се включи в предизборната "сватба" и "наддаванията", които се правят в момента.


"Икономическата програма, която ние ще обявим тази седмица, ще бъде ориентирана към това, хората, които произвеждат, предприемачите да получат условията, необходими, за да да произведат, обясни той. Да произвеждат, толкова, колко позволяват таланта и способностите им, а не колкото им позволят политиците".


По време на днешната среща във Варна Христо Иванов каза също, че "Да, България!" не предлага на потенциалните си избиратели хора с богат политически опит, които гледат на себе си като професионални политици.


"Партията бе създадена от хора, които имат граждански опит в работата с различни каузи, обясни още той. Ние имаме единствено експертизата и доказания опит да обещаем на българските граждани съдебна реформа. Никой друг не би могъл да го обещае.


Никой друг не може да поиска отчет от главния прокурор


защо не прилага закона спрямо едрите корумпирани риби, или когато се сети да го направи, го прави, за да оказва натиск или, за да "опрасква". "Да, България!" не дължи услуги на никого. Нашата първа битка в бъдещия парламент ще бъде битката за нова Висш съдебен съвет", каза Христо Иванов.


"Да, България" ще попита отново служебния премиер Огнян Герджиков какво става с проверката на синдиците на КТБ, поискана в декларация и защо в публикувания наскоро отчет липсват авоари на КТБ (н) в чужбина, каза още Иванов.

"В отчета, който синдиците на КТБ най-сетне пуснаха, след като поискахме да бъдат проверени, липсва каквато и да било информация за авоари в чужбина, а


КТБ има авоари в чужбина


каза Иванов. Ще питаме премиера какво стана с проверката на синдиците, която поискахме, и защо така ги няма тези авоари в чужбина?"

Още на 31 януари "Да, България!" призова в отворено писмо дейността на синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде подложена на пълна ревизия.
В писмото, изпратено до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър Кирил Ананиев, "Да, България!" предупреди, че "чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори".

По време на срещата във Варна Христо Иванов беше придружен от Иван Киселов, Антоанета Цонева, Боряна Мусева, Вера Асенова, Веселин Калановски и Ивайло Захариев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK