БНР обяви, че е слушано повече след забраната на "Музикаутор"

БНР обяви, че е слушано повече след забраната на "Музикаутор"

© скрийншот, YouTubeБългарското национално радио обяви 20% ръст в слушаемостта на програмите си през януари след наложената от "Музикаутор" забрана да излъчва музика от каталога на дружеството за колективно управление за авторски права. Данните са от представително изследване, проведено от Ipsos България в периода 2 – 29 януари и предоставено от Nielsen Admosphere Bulgaria, но не отчитат дали промяната се дължи на музикалния фон.


От 2 до 29 януари 2017 г. общата радиоаудитория на БНР се е повишила от 13,7% на 16,5%, или с 20% спрямо последното тримесечие на 2016 г., сочат данните, предоставени от обществената медия. Най-висок ръст се забелязва в регионалните му радиостанции Благоевград и Видин, които почти утрояват своя дял. На пресконференция днес директорът на БНР Александър Велев допусна, че това се дължи едновременно на променения музикален фон и силния откъм политически и новинарски събития м. януари. Логично е да се предположи и че публичния спор между радиото и музикантското обединение е предизвикал известен интерес към програмите.


Очаква се медиацията на Министерството на културата
От началото на годината БНР излъчва единствено музика с изтекли или "подарени" от авторите права, след като двете организации не успяха да се споразумеят за обща тарифа. В съобщение, разпространено преди днешната пресконференция от дружеството, поискаха радиото да оттегли съдебния си иск срещу тях, след като очевидно ултиматумът им не води до отлив на аудитория. БНР обаче заяви, че това не са единствените вреди, за които претендира. Същевременно то призна, че в дните след забраната е имало излъчени произведения на "Музикаутор". Според радиото това са единични, неволни случаи. "Музикаутор" обаче твърди, че е са над 300, а глобите ще надвишат дължимото за права.


Утре спорещите страни ще се съберат отново в Министерството на културата на среща със служебния му ръководител Рашко Младенов. Александър Велев заяви, че очаква министерството да се произнесе по тарифата за права, поискана от "Музикаутор". Дружеството настоява за поетапен ръст на отчисленията до 4.4% от брутния приход на радиото, толкова, колкото са и процентите на частния радиопазар, като предлага известни отстъпки. Това би включвало и държавната субсидия на обществената медия, изчислена на 42 млн. лв., и би означавало БНР да плаща най-малко два пъти повече от останалите играчи, взети заедно. Велев обяви, че е малко вероятност радиото да може да си го позволи в неговия мандат.


Въпреки ръста в слушаемостта обаче то не иска сегашното положение да продължава, подчерта директорът. Интересът към класиката, която в момента формира по-голямата част от музикалното оформление, може да бъде задоволен с нов дигитален канал, който медията се надява да пусне до края на годината заедно със 7 други. В близките месеци започва и проучване на аудиторията на БНР, което да доведе до съответната музикална реформа. Няма да сменяме профила на програмите, по-скоро ще откриваме канали с различни типове музика, заяви Велев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK