Ценко Чоков излиза на свобода срещу гаранция от 10 хил. лв.

Ценко Чоков излиза на свобода срещу гаранция от 10 хил. лв.

© Юлия ЛазароваСъдът уважи днес поредното искане на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков да бъде освободен от ареста. Магистратите са решили да променят най-тежката мярка за неотклонение на кмета, като са го освободили срещу гаранция от 10 хил. лв.


Със същото определение Даниела Росенова, Даниела Врачева и Димчо Георгиев са изменили мярката и спрямо сина му Мартин Чоков от "задържане под стража" в "домашен арест".Съдия Димчо Георгиев обаче е бил на особено мнение и не е бил съгласен с изменението на мерките на двамата подсъдими.
В края на януари отново Специализираният апелативен наказателен съд отказа да промени мерките на двамата подсъдими в по-леки. Днес 3-членен състав обаче решава друго. Чокови прекараха в ареста близо 8 месеца, колкото е максимално предвиденият в закона срок за "задържане под стража" в хода на досъдебното производство. Прокуратурата обаче внесе в съда обвинителния акт срещу Ценко Чоков и участниците в ръководената от него престъпна група преди изтичането на този срок. След което няма определен срок за оставането им в ареста.


Въпреки това днес Специализираният апелативен наказателен съд е решил да промени мерките им за неотклонение след заключението на експертите за тежкото здравословно състояние на кмета на Галиче.


Чокови бяха задържани в края на май 2016 г. Срещу Ценко Чоков са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. Синът на Чоков също е причислен към тази група и е обвинен за същите неща като баща му, но и за принуда, както и за заплаха със смърт. Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK