Български инвеститор имал интерес към терена на фалиралия "Полимери"

Дори взривът от 1986г. не успя да нанесе на девненския завод "Полимери" пораженията, които го съсипаха, след като през 1989г. беше приватизиран от Николай Банев.

© Спас Спасов

Дори взривът от 1986г. не успя да нанесе на девненския завод "Полимери" пораженията, които го съсипаха, след като през 1989г. беше приватизиран от Николай Банев.Български инвеститор проявява интерес към терена на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Това е съобщил кметът на града Свилен Шитов. В момента фалиралото дружество на Николай Банев се управлява от синдик. Според Шитов, ако сделката бъде осъществена с част от приходите от продажбата на терена могат да бъдат погасени стари задължения на "Полимери" към общината в размер на около 1 млн. лева.


Преименуваното и приватизирано през 1998 г. дружество "Полимери" агонизира вече осемнадесет години.


В края на 2000 г. заводът спря работа, уж временно, но през декември 2012 г., Варненският окръжен съд го обявява в неплатежоспособност, а за синдик на дружеството бе назначен Иван Балабанов.
Сега повечето от производствените халета вече са съборени и преработени като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап. Оцелели са само шест постройки. Каква част от вторичните суровини са откраднати или продадени на черно не е известно.


На територията на завода в момента продължават да се намират резервоарите с изключително опасния химикал трихлоретан, като една от тях е в лошо състояние. За транспортирането и обезвреждането на тежките фракции бе обявен търг за възлагане на обществена поръчка. Той бе спечелен от консорциума "Ви Пи Инд-Еко" с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Резултатите от конкурса обаче бяха обжалвани,а това прави непредвидим срокът, в който опасният химикал ще остане на съхранение в предприятието. Евентуален теч от контейнера би могъл да предизвика екологична катастрофа, която да засегне и Варна, предупреждават от години бивши служители във фалиралия завод.


Последната голяма авария с трихлоретан в завода се случи през далечната 1986 г. По това време той е произвеждал хлор, винил и поливинилхлорид, като най-новата и модерна мощност в девненския химически комплекс. В следствие на взрив заводът е почти разрушен. Ударната вълна от експлозията е усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на взрива е регистриран трус от 3 степен по скалата на Рихтер. Загиват 20 души, а ранените са няколко десетки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK