Семерджиев събира касата и лекарите на преговори за цените за медицински дейности през 2017 г.

Илко Семерджиев със зам.-министрите си в служебния кабинет

© Анелия Николова

Илко Семерджиев със зам.-министрите си в служебния кабинетДнес служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев свиква ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз за официално начало на преговорите по тазгодишния Национален рамков договор (НРД). С него трябва да се определят цените на прегледите и дейностите, които касата ще изплаща на лекарите през 2017 г.


Договорът е в сила от април на настоящата година до следващия април и в него като цяло се разпределя годишния бюджет за здравеопазване по пера за болнична и извънболнична помощ. Такъв документ би трябвало да се подписва всяка година, но понякога лекарите и касата не постигат съгласие и не успяват да се договорят. В тези случаи остава в сила НРД от предишната година.


През 2016 г. отново не се постигна съгласие, след като Лекарският съюз в последния момент отказа да подпише договора в знак на протест срещу въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците и разчетите на Националната здравна карта, изготвена от екипа на министър Петър Москов.
По идея на тогавашния министър обаче министерството и здравната каса приеха новите цени и условия по договора едностранно, като на практика игнорираха и заобиколиха забележките на лекарите. Това доведе до лекарски протести през пролетта, но новите условия останаха в сила.


И тази година едно от условията на БЛС за подписване на Национален рамков договор е отменянето на системата с пръстов отпечатък за вход в болниците, но за разлика от миналата година, новото ръководство в здравното министерство е на същото мнение.


От началото на мандата си в служебното правителство, Семерджиев многократно заяви, че е против тази система и ще търси начин да я замени с европейската с персонални здравни карти. Миналата седмица той свика среща с организациите, които оспорват легитимността на пръстовия идентификатор пред съда, на която постигнаха пълно съгласие за отпадането му. По време на срещата от здравната каса признаха, че от него няма никаква икономическа полза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK