Половината тунели по републиканската мрежа крият риск от инциденти

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивОбщо 16 от 34-те тунела по републиканската пътна мрежа са с умерен до висок риск за опасност от инциденти. Това е показала проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщи председателят на управителния ѝ съвет Пирин Пенчев по БНТ. Проверката на тунелите бе разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, след като на 5 февруари осветителен елемент в тунела "Ечемишка" падна и уби пътуваща в автомобил жена.


Председателят на управителния съвет на АПИ изброи някои от опасните тунели – при Велико Търново, на входа на Ловеч, "Ечемишка", "Топли дол", "Витиня". Посочи, че това са тунели с проблеми от доста годиниq и добави, че при някои от тях е възможно веднага да започнат ремонти, но при други, които имат нужда от конструктивна намеса, това не може да се случи веднага.


"Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, пътят ще бъде затворен, ако е необходимо", посочи Пенчев. Той заяви, че пътното поддържане страда от системно недофинансиране. "Поддържането на републиканската пътна мрежа в последните две десетилетия изпитва остър недостиг на ресурс", каза той и добави, че проблемът не е само при тунелите.


"Само за миналата година има регистрирани от АПИ над 200 мостови съоръжения, които са в недобро състояние", посочи той. Днес АПИ ще запознае служебния министър на регионалното развитие с изводите от проверката на тунелите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK