Агенцията за електронното управление вече има сайт

Росен Желязков

© Анелия Николова

Росен ЖелязковНовата Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) вече има сайт. На адреса e-gov.bg са разписани подробности за ръководителя Росен Желязков и екипа му, за дейностите на агенцията, които се разработват и ще заработят скоро. Да не се бърка със сайта egov.bg, който също стартира наскоро и след разработване ще представлява регистър на всички електронни услуги, предлагани от държавната администрация.


Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) е към Министерския съвет и беше създадена в края на миналата година след промени в Закона за електронното управление. Амбицията е под нейното ръководство постепеннно да преминат държавните регистри и услуги.


Една от структурите под шапката на ДАЕУ - Центърът за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT България), вече работи и от началото на 2017 г. е обработил близо 200 сигнала за нарушения в интернет, повечето определени като "инциденти". Най-много от тях - 45% - са от типа "отказ от услуги", т.е. атаки с прекомерен брой заявки към сайтове, включително и на държавната администрация, които блокират работата им.


Атаките със зловреден софтуер от началото на годината са 21% и атаките, свързани с фишинг сайтове – 15 на сто. Едва 5% са сигналите за спам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK