Военният министър даде на прокурор доклад за нередности в над 100 обществени поръчки

Стефан Янев

© Администрация на държавния глава

Стефан ЯневРевизия на работата в Министерството на отбраната е открила нередности в над 100 обществени поръчки, съобщи на брифинг служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. Докладът за обществените поръчки, при които са открити нарушения или лоши практики, е изпратен на прокуратурата, посочи той.


Вчера докладът за обществените поръчки е подписан и предаден на служебния премиер, който преди две седмици постави срок на министрите си да проверят свършеното от предшествениците им. Министърът уточни, че докладът е изпратен на прокуратурата по препоръка на проверяващите органи.


Янев обясни, цитиран от БТА, че ревизията все още не е завършила в пълния смисъл на думата и проверките продължават и в момента по различни направления и дейности. "Открити са недобри практики, открити са нарушения и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат", посочи той. Добави, че подробности ще бъдат дадени на специална пресконференция.
Янев коментира темата след края на двудневната годишна конференция на изпълняващия длъжността началник на отбраната Емил Ефтимов в София. Двамата коментираха проблема с недостига на кадри, като според Ефтимов причините за напускането на военнослужещи са състоянието на екипировката, въоръжението и техниката, както и заплащането. Недостигът на служители в армията вече е 5600 души, като началникът на отбраната посочи, че се изпълнява план с различни мерки за преодоляването му.


"Проблемът е сериозен и независимо от факта, че като министър в служебно правителство не мога да говоря за далечни перспективи и за сериозни ресурси, ще направим всичко необходимо, за да повишим социалния статус на военнослужещите", увери министър Янев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK