Цитат на деня: Стана като във вица за компютрите и картофите

Цитат на деня: Стана като във вица за компютрите и картофите

© Цветелина Белутова, КапиталСтана като във вица - не са компютри, а картофи.


Така бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева коментира по Би Ти Ви скандалът с твърденията за загубени пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя определи атаката като сценарий за европейско отмъщение и силно желание да бъде уязвена.


Поводът за мнението и е официалното съобщение от Европейската комисия, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но докладът не е готов и финансирането не е било спирано.
По рано днес заместник-председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Танев видя мокра поръчка срещу Реформаторския блок (РБ) в атаката.
Кунева посочи, че с поемането на контрола над програмата, тя е спряла възможно източване от неправителствени организации, с проекти за образованието сред ромите, на стойност половин милион лева всеки. Бившият министър подчерта, че няма спрени пари, а одитът е помогнал много.


Меглена Кунева посочи, че няма нарушения на закона, а след намесата и е предотвратено евентуално връщане на пари, които биха били усвоени чрез измама. "И аз не исках оперативният орган да е към мен. Шумът се вдигна, защото някой не иска да носи отговорност и този някой не съм аз", каза бившият министър, като не скри, че отговорността си трябва да поеме и служебният образователен министър Николай Денков.


Причина за проверките на ЕК и възможността да бъдат спрени плащания тя прехвърли към тогавашния зам.-министър Николай Денков и Иван Модев, който е бил ръководител на управляващия орган. По думите й те са архитекти на подхода за изпълнение на програмата и в частност проблемният аспект - в областта образование винаги да се търси НПО, за да изпълнява задачите на програмата.


През уикенда Денков обяви, че вината за проблеми в едно министерство е в министъра. Днес Кунева припомни, че като зам-министър той е отговарял за оперативната програма от 2014-та, до началото на миналата година, когато е напуснал, след като му е било предложено да се съсредоточи върху науката и висшето образование. Кунева се възмути, че за първи път има атака от един към друг министър на образованието.


Тя определи изминалите няколко дни като интересни и допълни, че не съжалява за станалото. По повод изказванията на Бойко Борисов от вчера, че е знаел за проблема с европейските средства за образованието, но не е можел да вземе мерки, за да не падне кабинета и изразеното съжаление, че е дал този ресор на Реформаторския блок, Кунева посочи, че в "предизборна кампания, човек казва странни неща".


"Надявам се да не се кае после. Аз бях лоялна и защитавах пред Европейската комисия реномето на Борисов. И вторият му мандат мина под знака на магистралите. На образованието и здравеопазването не може да прережеш лента и затова даде тези области на Реформаторите", допълни тя.


Кунева подчерта, че няма нищо общо между атаките за оперативната програма и отказът и да се кандидатира за депутат на предсрочните избори. "От 2001 г не съм пропуснала избори и сега е моментът да дам път на младите, не става дума за скриване. Щастлива съм, че мога да го направя и има за кого", обобщи лидерът на Движение "България на гражданите".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK