Разследването срещу Динко Вълев за насаждане на омраза продължава

Разследването срещу Динко Вълев за насаждане на омраза продължава

© ДневникИзбори 2022

Разследването за подбуждане към дискириминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност срещу Господин Вълев, известен като Динко все още продължава, като по него има да се върши още доста работа, обясниха пред "Дневник" от държавното обвинение.


Досъдебното производство беше образувано в средата на ноември и е за репортаж за Вълев от февруари 2015 година, в който той разказва, че е задържал 16 чужденци. Той звъни на 112 и казва н операторите, че ще "запука" и "изпише" някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език "Всички долу", как псува, как се заканва, че ще убие един "циганин" и че "ще ги поударя малко, ще ги лопам".


Случаят се намира в ОДМВР Бургас. След излъчването, сигнал до държавното обвинение подадоха от Българския хелзинкски комитет. Случаят беше препращан от прокуратурата в София и Средец няколко път. Последно Върховната касационна прокуратура реши, че компетентната прокуратура да се произнесе дали Вълев е извършил престъпление е тази в Средец.


Заключението на прокурор Валентина Маджарова беше, че Вълев е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK