Предозиране: Ако сирийското семейство остане в Елин Пелин и ако някой тегли кибрита и то изгори

Народно събрание заседание парламент Валери Симеонов

© Георги Кожухаров

Народно събрание заседание парламент Валери СимеоновВъображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари в хода на предизборната кампания през 2014 г., но продължава и след това с нови сюжети.


Следва част от интервюто на лидера на НФСБ, част от коалицията "Обединени патриоти", Валери Симеонов пред сутрешния блок на "Нова телевизия". Разговорът е за семейството сирийски бежанци, които живеят в Елин Пелин от август 2016 г. и срещу които се обявиха жители на града.


- Никой не казва, че са лоши сирийците. Просто не са приети в тази общност на Елин Пелин. Те не са приети тези хора. И аз мисля, че това е най-важното. И когато от студиата, през медиите, прекалено много се вълнуваме от тяхната съдба, от това да бъдат устроени там, където те желаят, нека все пак да не забравяме, че в този Елин Пелин, че в нашите градове живеят хора, които имат абсолютното право да желаят или да не желаят с кого да съжителстват. Това някак си остава на заден план. Представители на Хелзинкски комитет, Отворени общества и всякакви други соросоидални и либерастки организации от сутрин до вечер ни защитават интересите.
Г-н Симеонов, вие видяхте ли тези хора?
- Не искам да ги гледам.


Можете ли да ги видите в конкретния случай тези конкретни хора какво пречат, при условие че те живеят от половин година там?
- Определено вие, без да заемате директна позиция, все пак им съчувствате. Аз искам да ви попитам, след като им съчувствате, бихте ли желали да се развие следният сценарий - със силата на обществото, на държавата, натиск върху кмета, който защитава основателно интересите на своите съграждани, това семейство остава там. И след два дена някой тегли кибрита и това семейство изгаря. Тогава как ще се чувствате?


Малко подстрекавате...
- Това е животът. Никого не подстрекавам. Искам да ви попитам, ако това се случи, вие ще поемете ли своята отговорност, че сте заемали определена позиция?


Че съчувствам на хора?
- Вие съчувствате, обаче вие ми зададохте не въпроса - вие съчувствате ли на хората, а - смятате ли, че кметът на Елин Пелин трябва да стане клиент на правосъдието. Оставете това. () От сутрин до вечер тая тема се преекспонира.


Тя е тема на ВМРО.
- Какво значи на ВМРО? Тази тема е национална. От решаването на този въпрос в Елин Пелин, на тази тема конкретна, ще зависи как ще се приемат занапред тези бежанци, ако, недай си Боже, България бъде принудена да приема по-големи количества хора. Това е въпрос на разработване на държавна политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK