Хелзинкският комитет заведе в Страсбург шесто дело за дете с увреждания от дом

Хелзинкският комитет заведе в Страсбург шесто дело за дете с увреждания от дом

© ReutersБългарският хелзинкски комитет (БХК) заведе в Европейския съд по правата на човека шесто дело за лишено от родителски грижи дете с увреждания, на което е причинена тежка телесна повреда, съобщиха от организацията. Случаят е от 2003 година, когато Димитър Росенов (на две години и осем месеца тогава) губи единствената си функционална ръка, тъй като другата е парализирана по рождение.


Тя е ампутирана до лакътя поради некроза, причинена от продължителното ѝ пристягане с ръкавица и ластик. Лица от персонала на дом за деца с увреждания са връзвали детето, за да не я слага в устата си и да повръща. Установено е, че детето е бъркало в гърлото си поради парене в гърлото, причинено от болест, която е трябвало да се лекува. По случая е наказана директорката на дома.


От комитета подават жалба до Европейския съд по правата на човека вчера, след като от февруари 2013 година всички съдебни инстанции в страната отказват да започнат дело по случая. БХК иска от съда да признае правото му на жалба от името на детето, тъй като поради менталните си увреждания то не би могло да формира и изрази воля за сезиране на съда, а роднините му никога не са се интересували от него, нито държавата му е назначила настойник.
Защитата на институционализираните деца с увреждания е една от основните дейности на БХК, припомнят от комитета. От 2010 година до днес комитетът наблюдава над 240 досъдебни производства и прокурорски преписки за общо 350 деца.


"За над шест години разследване прокуратурата не е внесла в съда нито един обвинителен акт по такова дело. Вместо това тя неизменно прекратява производствата. По пет от случаите БХК подаде жалби до Европейския съд по правата на човека", се казва още в съобщението от днес.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  Че колко дълго и колко силно е била вързвана тази ръка, че чак некроза да получи? Изобщо, има ли кой да следи тези институции и по-специално как се отнасят към децата? Това е някакъв кошмар, като че ли само психопати работят там, как пък никой не усети, че детето е болно и затова си пъха ръчичката в гърлото?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  поради менталните си увреждания то не би могло да формира и изрази воля за сезиране на съда, а роднините му никога не са се интересували от него, нито държавата му е назначила настойник.
  ****************************

  А "роднините" му дали официално са се отказали от него? Явно не, щом детето е без настойник. Не би ли трябвало в такива ситуации - когато семейството е незаинтересовано от съдбата на увредено дете, то отнемането на попечителство и назначаване на настойник от държавата да става автоматично, а не да се минава през целият бюрократичен процес?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Браво на БХК!

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Стана навик на родители на деца с увреждания да оставят децата си за отглеждане в домове, или да ги трапосват на приемни семейства. Би трябвало държавата да осигурява финансова подрепа на такива родители, но да не им дава възможност да си измиват ръцете по този начин. Всеки да поема грижата за собственото си потомство.

 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Защо БХК, това трябва да е наказателно производство. За прокуратуа е отвсякъде.

 6. 6 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Браво, че някой следи безумията, които се случват в такива домове, и има реални опити да бъдат наказани виновните.

  С основния недостатък, че след присъдата в Страсбург ще плащаме всички ние. Чудя се как досега никой не е направил статистика какви суми плаща България или български публични институции в следствие на дела от подобен характер. Убедена съм, че цифрите са впечатляващи, и се доближават до оня ядрен гьол и самовар, дето ни го натресоха "освободителите".

 7. 7 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  българският хелзингски кънчо си е заработил доларите.

 8. 8 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 637 Гневно

  Още няколко пирона в ковчега на прокуратурата! Този ковчег стана вече изцяло железен, но на Цацата хич не му пука!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 9. 9 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#2] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Тъжната истина е че децата с увреждания никой не ги иска.

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  До коментар [#9] от "Whoops":

  Така е, но все пак тези деца съществуват и е задължение на държавата да се погрижи за тях, след като родителите им не искат. Всъщност, аз смятам, че семейства, които се отказват от такива деца трябва да бъдат санкционирани - примерно да плащат някаква сума всеки месец за издръжката им. Никой не иска да му се роди такова дете, но пък и никой не е длъжен, чрез данъците си, да издържа чуждите недъгави деца.

  Относно БХК, май единственото което правят е да констатират нарушенията и жестокостите и да водят дела срещу държавата, но не и да се опитат да променят системата и да подобрят тези домове.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#10] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  За санкционирането съм съгласен, макар че не съм сигурен че би работило. Репликата ми е че в случая проблемът не е в процедурата и едва ли има лесно решение.

  Колкото до упрека че БХК само констатирали и водели дела, вместо да вземат да свършат цялата работа на обществото ни, струва ми се че им имате зъб по друга линия

 12. 12 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#7] от "sega_007":

  Ще приберат сигурно и процент от присъдените пари накрая, които ще платим ние.

 13. 13 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#12:"bee"]Ще приберат сигурно и процент от присъдените пари накрая, които ще платим ние.[/quote]

  Обезщетение може да се присъди само на жертвата на нарушени права, не и на организация, която води делото от тяхно име, необразована госпожа. Колко ли трябва да сте лишена от елементарна човещинка, щом прочитайки тази покъртителна история, първата Ви мисъл е за парите, а не за ужасът, случил се на това дете. Съжалявам Ви.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  [quote#11:"Whoops"]проблемът не е в процедурата и едва ли има лесно решение. [/quote]

  Така е, няма лесно решение, но затова пък има спешна нужда от промяна на системата. Щом се стига до такива ситуации, като описаната, значи нещо някъде не е както трябва и е наложително да се промени.

  За БХК сте права, не ги долюбвам от край време, но това е друга тема.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#12] от "bee":

  Не е препоръчително да се пише, когато човек е заслепен от омраза, защото много се излага.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Редовните плювачи по БХК нещо са доста по-сдържани под тази статия. Особено, когато сатва дума за защита на права на човече, което няма как да се защити само, нали.
  Иначе знам, те са "лошите" за вас.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#10] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  А как предлагаш БХК, която е неправителствена организация, да промени системата? Те правят това което могат - да констатират проблемите и поискат првосъдие.

 18. 18 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#16] от "Cassi":

  Не! БХК са Антибългарска организация, въпреки че сега трупа точки от дело, което трябваше да се води в България и да се сезира от нашата прокуратура. Виновния да отиде в затвор, а не ние да плащаме глоба вместо него.
  Това че БХК са ги изтипосали в тази статия, няма да ги направи по-симпатични.

 19. 19 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#18:"Калата"]дело, което трябваше да се води в България и да се сезира от нашата прокуратура. Виновния да отиде в затвор, а не ние да плащаме глоба вместо него. [/quote]

  За да се заведе дело в ЕСПЧ, ВСИЧКИ правни опции на национално ниво трябва да са изчерпани, необразован господине. Т.е. Вашата прокуратура си го е преместила от единия в другия крачол и не си е помръднала пръста да накаже виновните. И понеже Вие и аз и цялото ни общество позволяваме това да продължава да се случва, ще плащаме глоби.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK