Фалшивите новини: Според Еврокомисията българите ще изчезнат след 40 години

Фалшивите новини: Според Еврокомисията българите ще изчезнат след 40 години

© Associated PressВсе по-често в интернет се появяват "новини", които, независимо доколко достоверно звучат за здравия разум, придобиват светкавична популярност и чрез социалните мрежи достигат до голям брой хора. Най-често читателите виждат заглавие и приемат написаното за факт, без да се зачитат в текста и източника . Дълго време "Дневник" съзнателно подминаваше тези "новини", но заради огромното влияние, което те придобиват с всеки изминал ден, както и поради факта, че често предизвикват необосновани страхове или насаждат омраза, редакцията започва публикува в новата рубрика "Фалшивите новини" тези, които смята за важни, с проверка на фактите и обяснение или опровержение на написаното.


Еврокомисията смята, че след 40 години българите ще са изчезнали като народ и иска да преразпредели апетитната територия на страната – тази "новина" се разпространява усилено в последните няколко дни из български сайтове, макар да няма нищо общо с истината.


"Новината" бе написана преди четири години от сайта "Бъзикилийкс", който дебело подчертава, че "Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността".
Макар и стар, текстът явно отново е плъзнал из социалните мрежи. Това често се случва и с масово разпространяваните фалшиви съобщения, че "Фейсбук" ще направи всички профили публични от "утре".


Не за пръв път текст на "Бъзикилийкс" бива приеман сериозно, но на фона на все по-често използваните "фалшиви новини" Европейската комисия реагира със следното съобщение:


"Йоханес Хан, комисар по въпросите на Европейската политика за съседство и преговори за разширяване, никога не е правил изявления с негативен характер относно България. Дори напротив, следва да се отбележи, че в рамките на мандата си като комисар по регионалната политика на ЕС от 2010 г. до 2014 г. той допринесе за реформите в страната с цел устойчивата ѝ модернизация. Цитатите с антибългарска насоченост, които му се приписват, не отговарят на истината и имат за цел да дезинформират и създават антиевропейски настроения в обществото."


Текстът на "Бъзикилийкс" е изпълнен с цитати, които лесно и бързо могат да разпалят истерия, особено ако читателите не са свикнали да проверяват източниците си на информация и да я четат критично:


- "Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ и този процес е необратим."


- "Българите, по това, което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже, самотни търсачи на лично щастие."


- "Общо взето, почти няма държава както от глобалните играчи, така и от съседните на България страни, която да не си точи зъбите и да не си прави сметки как да приобщи тази територия към себе си."


- "Затова предлагам следното: да създадем програма за заселване на територията на България с европейски граждани от останалата част на съюза. И сега имаме европейски граждани, които си купуват имоти в България, но се сблъскват с беззаконието, царящо в страната, и бързо-бързо се отказват от това свое начинание. Смятам, че ние трябва да ги подпомогнем в техните усилия и дори да популяризираме България като подходящо място за заселване и бягство от напрегнатия живот в Западна Европа, като субсидираме всеки, който реши да потърси там своя нов дом."


- "Убедил съм се, че българите нямат нужда от държава, те си имат история, с която да се гордеят. Така виждам аз България след българите, ако имаме желание да задържим територията им в рамките на Евросъюза."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK