Здравното министерство обмисля мерки срещу паралелния износ на лекарства (обновена)

Зам.-министъра на здравеопазването Атанас Кундурджиев (ляво) и министъра Илко Семерджиев (архив)

© Анелия Николова

Зам.-министъра на здравеопазването Атанас Кундурджиев (ляво) и министъра Илко Семерджиев (архив)Министерството на здравеопазването обмисля как да спре недостига на животоспасяващи лекарства. На среща във ведомството днес бяха свикани представители на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, за да обсъдят проблемите с дефицитите на лекарства и да потърсят решение.


Пациентите с диабет например срещат затруднения в последния месец в снабдяването си с инсулин. Това важи и за болните с епилепсия, с ревматоиден атрит и с други заболявания. Само през януари в АРФАРМ са получени 115 жалби за липса на животоспасяващи медикаменти и сигналите зачестяват.


Експертите обясниха, че причината за това е ниската цена на тези лекарства у нас и изнасянето им зад граница - така нареченият "паралелелен износ". На практика фармацевтичните компании внасят в България количества, надхвърлящи нуждите на населението с над 40%, но продуктите се изнасят към други страни в ЕС, където продажбата им ще струва повече. От АРФАРМ допускат, че паралелният износ е между 6 и 10% от стойността на целия пазар, но е концентриран върху жизненоважните лекарства, които са евтини у нас и в пъти по-скъпи в чужбина.


Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев, който свика днешната среща, изходът е да се направят в бъдеще законови промени, с които да се забрани износът на лекарства, докато не се задоволят вътрешните потребности на страната. Мярка, която той предлага, докато бъде променен закона, е да има строг контрол върху лицата, които се занимават с паралелна търговия, и да се правят съвместни проверки от Агенцията по лекарствата, здравната каса и Агенция "Митници".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK