Пет дела за измама прекратени заради изтекла давност

Пет дела за измама прекратени заради изтекла давност

© Анелия НиколоваПри проверка на 139 заявления за нарушаване правото на гражданите на решаване на делата им в разумен срок Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) съобщава за тежки нарушения на сроковете, поради което пет дела са били прекратени заради изтичане на давността. И петте дела са за измама. Отговорността за забавянето е както на разследващите органи и прокуратурата, така и на съда, става ясно от съобщението на Инспектората.
Пропуски при изготвяне на обвинителиня акт и невъзможността за призоваване на свидетелите фигурира почти при всички отлагания на делата в съдебната фаза.


14 години, 11 месеца и 24 дни е продължило дело за измама


по което извършителят/измамникът/ се е представил за длъжностно лице. Обвинението е по чл. 210, ал. 1, т.1, пр. 1 вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК.
Забавянията са били причинени от действията на компетентните органи и в двете фази на производството. Установени са периоди, през които не са извършвани никакви действия по разследването, както и периоди на бездействие от страна на наблюдаващата прокуратура . Наблюдаващият прокурор два пъти /с постановления от февруари 2002 и юли 2004 г./ е връщал делото на разследващия орган за отстраняване на допуснати процесуални нарушения и за извършване на допълнително разследване.


Съдебните производства в Софийския районен съд (СРС), образувани през 2004 и 2007 г., са прекратени поради съществени процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт и делото е връщано на прокуратурата за отстраняването им. И в двата случая производството е прекратено едва в хода на съдебното следствие вместо при подготвителните действия за разглеждането му в открито заседание.


Най-сериозни забавяния са допуснати при третото съдебно производство в СРС, образувано през 2009 г. Насрочени са 22 съдебни заседания, като по време на последното – през юни 2016 г., производството е прекратено поради изтекла давност. Заседанията са отлагани основно заради нередовно призоваване и неявяване на свидетелите, а на два пъти /през 2010 и 2011 г./ делото е започвало наново от нов състав заради принципа за неизменност на състава.


Друго дело за измама е продължило 14 години, 11 месеца и 15 дни


То е прекратявано четири пъти и връщано от СРС на прокуратурата заради пропуски при изготвянето на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения /въпросните съдебни производства са образувани през 2001, 2003, 2014 и 2015 г./.


В съдебната фаза са констатирани забавяния, причинени от действията на съда, по време на второто производство. То е образувано на 22 януари 2003 г., а е насрочено за разглеждане в открито заседание едва за 11 февруари 2004 г. Продължило е 9 години, 8 месеца и 13 дни. Проведени са 31 заседания. На първите 25 от тях не е бил даден ход заради невъзможност да бъдат призовани някои от свидетелите. По време на 31-то съдът е прекратил делото поради пропуски при изготвянето на обвинителния акт, които е трябвало да бъдат установени още при постъпването на делото в съда.
За последен, пети път, делото е внесено в СРС през 2015 г. и е прекратено през февруари 2016 г. поради изтекла давност.


14 години, 4 месеца и 6 дни е продължителността на трето дело


за измама.В досъдебното производство са допуснати пропуски при изготвянето на обвинителния акт. Те са причина за три връщания на делото от СРС за отстраняване на констатираните процесуални нарушения, ограничили правото на защита на обвиняемия. Като цяло са забавили разглеждането и решаването на случая с около 2 години и 6 месеца. Последното от въпросните три дела е продължило 1 година, 8 месеца и 6 дни – съдът не е установил своевременно наличието на основания за прекратяване на делото. Трябвало е да го стори още в разпоредителното заседание за подготовка на делото за разглеждане, пише Инспекторатът.


2 години, 3 месеца и 9 дни продължава


четвъртото поред съдебно производство, образувано в СРС през 2013 г. Насрочени са 13 заседания, осем от които са отложени без да се даде ход заради процесуални пречки. Въззивният съд е прекратил производството поради изтекла давност.


13 години, 9 месеца и 18 дни


продължава дело за измама, от която причинената вреда е в големи размери /чл. 210, ал. 1, т. 5 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК/.


Най-съществени забавяния са допуснати в досъдебното производство - разследването траяло 9 години, 3 месеца и 16 дни. Установени са няколко периода от 5 месеца до 2 години, през които не са извършвани никакви процесуално-следствени действия. Най-дългият от тях е от 9 януари 2006 г., когато наблюдаващият прокурор е върнал следственото дело поради неизпълнение на указания, дадени с предишно постановление от 17 юни 2005 г., до 29 октомври 2007 г., когато делото е възобновено.
Установено е, че в хода на съдебното производство в СРС, образувано през 2013 г., в период от 3 години и 4 месеца съдът не е успял да създаде организация и да призове лицата, включени в списъка за призоваване. Това е станало причина за отлагане на всички 12 заседания, без да е даден ход, допринесло е за прекомерната продължителност на наказателното производство и за прекратяването му поради изтичане на предвидената в закона давност.


13 години, 9 месеца и 6 дни дело за измама изобщо не е стигнало до съда


тоест от образуването му до прекратяването му е останало на фазата на досъдебното производство. Спирано е общо пет пъти – два пъти заради отсъствие на обвиняемия /общо за 6 години, 10 месеца и 14 дни/ и три пъти заради отсъствие на свидетели /общо за 2 години и 10 месеца/. В периодите, когато производството е било спряно, са извършвани епизодични оперативни действия по издирването на обвиняемия и на свидетелите, което е основната причина за продължителността на делото и прекратяването му.


Отчетът на Инспектората към ВСС по глава Трета "а" от ЗСВ за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок (нарушение на чл. 6 от Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи) за периода 1 октомври – 31 декември 2016 г. може да се прочете на интернет-страницата на ИВСС – http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  тази давност е била добре подплатена с финикийски знаци

 2. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Разстроено

  КОЙ ще плаща ?!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Гневно

  Всичко е добре, у нас корупция няма.
  Верица ви...

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ами да благодарим на цацаратурата, на ВСС, който е велик и непогрешим и да им пожелаем, (пак) да им повишат заплатите, бонусите, а за тези, довели до подобни прекратявания, да се учредят допълнителни бонуси и може и някоя и друга поне значка, ако не медал.
  Мога да кажа само, че си ги заслужаваме - каквото сам си избереш, друг и да иска не може.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  И някой ще понесе ли отговорност за това? Или само си се отчита за статистиката?

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  И наказани са.....

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Всички виновни са "израстнали" в кариерата със сигурност !
  Безотговорността на съдии и прокурори е бич за системата, тоест, за нейните "пациенти" !
  Но най-голямата "вина" е в малоумните /всъщност - тенденциозно малоумни/ процесуални закони, които водят до абсурди в процеса ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Както винаги и сетга няма да има виновни за забавянето на делата за лошо написани обвинителни актове и недобро разследване И как мислите нещо да се подобри в тази система Даже си мисля че е неотложно създаването на специална дирекция в М ВР и Д А Н С -Борба с измамите -всякакви имотни банкови финансови данъчни телефонни със огромни права и възможности за противодеиствие на тези най опасни криминални престъпления Най важно за тях е бързината на разследването След такива протакания с години никои няма да бъде осъден

 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Имена няма ли? Оказва се, че компетентните органи са особено некомпетентни

 10. 10 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 418 Весело

  Правосъдната ни система работи 😀

  keep calm and carry on
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "периоди, през които не са извършвани никакви действия по разследването, както и периоди на бездействие от страна на наблюдаващата прокуратура ."
  А дали през тези периоди с чиста съвест са си получавали заплатите.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Пет дела за измама прекратени заради изтекла давност- е добре, през последните 27 години измамата наказуемо деляние ли е била, или официална държавна политика?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  тиня - прасета, цаци, гнили ябълки, лобистки закони, лобистки промени, промени на промените, а най-долу - впиянчен и опростачен народец, дето няма сила да свие ръка в юмрук.

 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ай сти ве...само 5 дела прекратени....от 6 !

 15. 15 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Няма нищо случайно в този живот!

 16. 16 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#1] от "миглен локумев":

  Мисля че не това е най-честата причина. Основните са: кофти организация, мърлящина и безхаберие.

 17. 17 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Важното е че тези хора после ще получат по 20 заплати за "добре" свършената работа през годините.. и после пак ние ще ги хрантутим с пенсии и здравни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK