От програмата на Реформаторския блок: Заснемане на публичните личности и отговорност на съдиите

Петър Москов

© Юлия Лазарова

Петър МосковРазум, Родолюбие, Развитие". Това е слоганът на кампанията и предизборната програма, с който ще се яви на изборите Реформаторският блок, съобщи Петър Москов, който ръководи щаба на Блока. Цялата предизборна програма ще бъде представена в събота, а в понеделник трябва да са ясни и водачите на листите.


Намираме се в ситуация, в която има море от популизъм, каза Москов и припомни обещанията за увеличаване на пенсии и заплати на другите партии, което приличало на наддаване на петъчен пазар. Целта на Реформаторския блок била да върне нормалността в кампанията.


Москов представи "10 важни въпроса пред България и отговорите на Реформаторския блок", върху които ще бъде построена и програмата, като всички те са поставени под номер 1.
Как да ограничим корупцията?


"Чрез приемане на работещ антикорупционен закон, пълна имуществена проверка на лицата в корупционен риск и отнемане на необяснимото богатство чрез въвеждане на модерни системи за проверка на почтеността и чрез прилагане на правилото, че публичните лица могат да бъдат записвани, филмирани и фотографирани при изпълнение на служебните им задължения."


Ако един митничар може да бъде филмиран, да бъде записван, това дава възможността на всеки гражданин да бъде оръжие срещу корупцията, каза Москов. За въвеждането на тази мярка е нужда промяна на конституцията.


Как да осигурим честен изборен процес?


"Като въведем навсякъде машинно, а в перспектива и електронно гласуване, като изчистим избирателните списъци от "мъртви души", като запазим пропорционалната избирателна система със задължителни преференции."


Как да реформираме правосъдието?


"Чрез въвеждане на персонална отговорност вместо анонимност при назначенията, чрез създаване на система, осветляваща некомпетентните и корумпирани магистрати, чрез активно участие в създаването и развитието на общоевропейските правозащитни органи, в това число и на европейска прокуратура."


Москов припомни случая, в който френският посланик посочи съдия Ченалова. "В момента, в който за корумпиран съдия е виновен софтуер, в обществото няма отговорност. Ако отговорност за това персонално носи не софтуерът, а председателят на съда, който е разпоредил делото на тази съдийка, а за неговото назначение носи отговорност конкретен член на Висшия съдебен съвет, тогава е ясно кой носи отговорността за това чужд посланик да обвини българската съдебна система в корупция", обясни мотивите Москов.


Как да подобрим образованието?


"Като гарантираме бюджет за образование, не по-нисък от 4,5% от БВП, като стимулираме квалифицираните и мотивирани учители и университетски преподаватели, като ориентираме образованието към индивидуалните нужди на децата, като засилим връзката между учебните планове и програми и нуждите на пазара на труда."


Москов коментира, че когато сравняваме самостоятелното управление на ГЕРБ с коалиционното управление на ГЕРБ и РБ, подкрепено от патриотите трябва да е ясно, че в образованието първата стъпка на ГЕРБ е била да намали процента от БВП с 400 млн.лв, а първата стъпка на коалиционното правителство е било увеличение с 10% заплатите на учители


Как да запазим българската културна идентичност?


"Като възприемем разбирането, че културата не може да се развива само на пазарен принцип и засилим публичното финансиране на българските културни институции и творци."


Москов даде пример с театър в малък провинциален град в който от 7000 души 500 посещавали представляния и на второто представление нямало кой да отиде. Наистина ли мислите, че културата може да оцелее на пазарен принцип, запита риторично Москов.


Как да модернизираме здравеопазването?


"Като премахнем търговията със здраве и наложим строг контрол върху разходването на средствата, като въведем електронно здравеопазване, като модернизираме спешната помощ и подобрим достъпа до извънболнично лечение, като инвестираме във високотехнологични методи за диагностика и лечение и осигурим достъпни и ефективни лекарствени продукти."


Как да намалим бюрокрацията?


"Като изградим работещо електронно управление, като премахнем ненужните административни регулации, като направим служителя зависим от мнението на обслужваните граждани."


Как да осигурим чиста медийна среда?


"Чрез въвеждане на правила за разкриване на реалните собственици на всички медии и на прозрачност на финансирането им."


Как да решим проблема с мигрантите?


"Чрез разполагане на европейски сили за сигурност на южната граница на България и на целия ЕС и чрез пълно затваряне на границите за нелегално преминаващи."
Москов добави, че бежанец е този който има нужда от убежище. Човек, който е преминал нелегално границата не е бежанец, смята бившия здравен министър.


Как да увеличим доходите?


"Като изпълним всичко казано дотук, като поддържаме ниски данъци, като стимулираме конкуренцията и подобрим бизнес средата и така осигурим ускорен растеж на българската икономика."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Имали "слоган", значи. А избиратели имат ли?

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  "Москов представи "10 важни въпроса пред България и отговорите на Реформаторския блок"

  ...които както вече знаем ще се приложат на практика ако Бочко разреши - тоест на куково лято и евентуално на 30 февруари до обяд.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Всъщност - Разумно е - без значение какво дрънкат от РБ - поне последователите във форума на т.нар. дясно - да гласуват за РБ на изборите, за да бъдат представени в НС !!!
  м/у другото ЧЕСТИТО - НА 15.02.1997 г. – СДС от коалиция се преструктурира в политическа партия."
  А вече 20 години гледаме обратния процес!
  ЖАЛКО!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Това - да, другото е пожелателно, но поне това:
  "Като въведем навсякъде машинно, а в перспектива и електронно гласуване, като изчистим избирателните списъци от "мъртви души", като запазим пропорционалната избирателна система със задължителни преференции."

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  И честно - не харесвам изцъкления поглед на Петър Москов, който ръководи щаба на Блока, но ИСТИНАТА е, че сектантът, който по устав прави ляв завой с дясното рамо е друг!
  http://www.dnevnik.bg/comix/174383/?ref=id&_ga=1.167991204.425984286.1469704078

  [email protected]
 6. 6 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Никой не чете програми!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Разстроено

  До коментар [#4] от "Лелка":

  Това, лельо - са опорните точки на ''юриста'' Радан - който, хем играе за касиране на изборите, хем Пепи Москов му играе от воле, ако не влезе РБ в НС - ХЕМ НЕ ДАЙ, БОЖЕ - да остане цялата пасмина извън НС цяло лято да пречи на софиянци и гости на столицата с ''протести''!

  [email protected]
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  тея службогонци довчера бяха в управлението.

 9. 9 Профил на tynys
  tynys
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На изборите БСП ще минат през Реф.Блок, ДСБ и ДаБГ като луда крава през жив плет. Ще останат само стъпкани и начупени люспи.
  Предупредени сте !

 10. 10 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#6:"balkantourist"]Никой не чете програми! [/quote]

  ни йе вярну! йелати у хаскуву да ви'ити ко стаа ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  МОсков ли ще отдаде заповедта за разполагане на "Европейски сили за сигурност", р'ираш ли, на южната ни граница? Простотията и сериозно да я горовиш , и в програми да я пишеш все си е простотия! Дреме и на Европата за нашата граница. Да оставим ,че от тия 'европейски сили" половината ще са с неевропейски произход....

 12. 12 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Гневно

  Ето това е пример за върховна наглост!
  Как имат очи, да изберат точно москов да им ръководи предизборната кампания!? Не вярвам, че могат да изпълнят и едно обещание.
  Но силно се надявам, че няма да ги виждаме в следващото НС.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ало, десебарките, ако Доктор Москов не беше читав, щеше ли сега егото илко /на служба при комунистите/ ТРЕСКАВО да отменя всичко направено ???
  Жалък слугинаж на ГРУ - това сте вие !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "За въвеждането на тази мярка е нужда промяна на конституцията."
  Ето такива, на практика невъзможни мерки, най-много го "обичам". То обещаването на 1000 лв заплата в случая звучи по-изпълнимо!

 15. 15 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Много е хубаво на хартия, но няма да гласувам за тях. Готови са, за няколко министерски поста да предадат избирателите си. Веднаж са го правили, ще го направят и втори път, ако имат възможност. Освен това, в реформаторския блок остана само антуража на червената кукувица и няколко седесаски трикажии. Да гласуваш за рб2, е все едно да гласуваш за герб. Нали така Москов?!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Програмата е хубава, но изпълнителите са съмнителни.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  До коментар [#13] от "роджър":

  Дсбарките вече не пеят във форума - Москов ги отсвири, Кунева им спря парите, Иванов им взе електората!
  По всички точки, по които Москов е казал нещо - Дсбарките чакат опорни точки от лабораторията!
  Ама няма да е днес - днес лабораторията празнува 20 години Юбилей - 15.02.1997 г. – СДС от коалиция се преструктурира в политическа партия.

  [email protected]
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Ка да сме във властта? Като бързо забравим какво сме обещали на избирателите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#13] от "роджър":

  Кви дсбарки ти се привиждат? Москов е читав. За съжаление, изпадна в зависимости и започна да прави глупости. Това не променя направеното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Има много обши приказки, но има и по-конкретни и добри:
  - Работещо електонно управление: стига да не стане като с електронните услуги на Никиту Василев с флашките. Тук мисля че мога да говоря доста
  - Осветяване на истинските собстевници на медиите- с две ръце - Да
  Най-много ми хареса това:
  "Като възприемем разбирането, че културата не може да се развива само на пазарен принцип и засилим публичното финансиране на българските културни институции и творци."

  Другото е от ала-бала до откровени глупости.

  Не ме спечелиха, още повече че знам че няма да изпълнят нищо от това, което харесах.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Хубава програма. Успех им желая! И умната, ако влязат в НС!

 22. 22 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Всякакви неща има тук, ще коментирам най-важното - изборния процес.

  Незнам защо всички реформатори имат някакъв технологичен фетиш - все говорят за машинно или електронно гласуване. Проблемът е че отнема много време да се направят стандарти за това, да се купят машини, да има чип в личната карта с който да се гласува като в Естония и т.н. Колко време ще отнеме някаква реална част от българските граждани в чужбина да се сдобият с такива карти и да гласуват електронно? Помислете - цикълът на подмяна е 10 години - значи след 10 години максимум тези хора ще могат да гласуват електронно, при положение че всичките наредби, процедури, закони, инфраструктура я направим днес и от утре издаваме лични карти.

  Затова и електронното гласуване е решение на човек технолог - свързано с внедряването на нови технологии, скъпо, отложено във времето, но цялостно и перфектно (според всичките уроци на лидера в Естония)! И по всички тези причини е неефективно и непрактично.

  Просто нека да добавим гласуване по пощата - просто, ефективно, евтино, без допълнителни технологии, не може да се хакне, с минимални промени в нормативната уредба (без промени по закона за лични документи!) и реално достъпно в рамките на месеци!

  Нека първо пуснем гласуване по пощата, а после да се работи по каквото и да е електронно и машинно гласуване.

  Съжалявам че толкова години все едно и също се говори за непрактични решения, като ефективното е пред нас. Нека търсим ефективни и бързи решения а не ефектни, скъпи и отложени за след 10 години.

 23. 23 Профил на rippelvoss
  rippelvoss
  Рейтинг: 435 Неутрално

  добре формулирано, конкретика сигурно в програмата им. но са уцелили добре темите

 24. 24 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дано поне те влязт в НС.Желая им го.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Весело

  Най-бързата, най-евтината, най-дълбоката промяна в борбата с корупцията би било да се узакони "скрита камера". На улицата по телефона, в кабинета... Било то държавен служител или кварталния калпазанин — снимаш нарушението/престъплението и от там в полицията и в съда без да трябват трима свидетели и нотариус да заверява съгласие на снимания да му правят скрита камера... Ти искаш да дадеш на катаджията, той иска да вземе, ама теб те е страх да не би да те снима (и после да вземе хонорар), него го е страх да не би ти да го снимаш (и после да го изнудиш да скъса акта), а двамата се оглеждате да не ви снима някой от храстите... ми така ще стане най-бързо и лесно, щото всички си имаме камери на телефоните. А измамите по телефона ще секнат на следващия ден след приемане на записа като доказателство, щото всеки телефон ще е капан.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  [quote#22:"skeptichen"]Проблемът е че отнема много време да се направят стандарти за това, да се купят машини, да има чип в личната карта с който да се гласува като в Естония и т.н. Колко време ще отнеме някаква реална част от българските граждани в чужбина да се сдобият с такива карти и да гласуват електронно?[/quote]
  Колкото и време и пари да струва, после ще може да провеждаме по един референдум всеки месец, да гласуваме общинския бюджет на общински референдум... Абе като телефона — апарата е скъп, и договор с оператор трябва, ама после може да говориш хиляди минути и минутата разговор ти излиза смешни стотинки. Същата е логиката и при машинния вот. То, може и по стария начин — хартиено писмо по пощата (швейцарците не са тъпи и го ползват), ама българите нали сме много хитри...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Разум и развитие - добре! Ще влезете ли, обаче, в парламента?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  вече виждам 3 партии с най належащите за ремонт приоритети
  ДА България реформаторите и Р КЪНЕВ
  ПРИПОЗНАВАМ СЕБЕ СИ И В ТРИТЕ но няма как да гласувам и за трите едновременно
  жалко че бай ганю пак ще осакати поредните избори вместо да даде път на някой от тези трите

 29. 29 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 576 Весело

  Късно е либе за китка!

 30. 30 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 461 Весело

  Ама тозизащо още не е при бай Ставри.....

 31. 31 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#28] от "ergen4ev":

  Ами просто гласувай срещу Ба Ху за този който реално може да го победи.... Иначе всичко отива на кино....

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Аз предлагам освен митничарите Пешо Левото да снима и докторите какво правят специално гинеколозите. Tака ще излезем на първо място........ в борбата..... за класациите на .........PornHub, Brazzers и RedTube... Ха-ха-ха.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пешо го докарва на ЛАФ, ама кат го видехме къф левичар е- как да му има човек доверие???

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":Тая комбинация - машинно гласуване и преференции е много съмнителна.

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#9] от "tynys":Не ги плаши. Остави ги. После ще е интересно.

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#23] от "rippelvoss":са уцелили добре темите

  Темите са известни на цяла България и в един или друг вид ще ги има във всички програми. Въпросът е,че носителите им са мекерета.

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Весело

  [quote#32:"Dr_Doolittle"]Аз предлагам освен митничарите Пешо Левото да снима и докторите какво правят специално гинеколозите. Tака ще излезем на първо място...[/quote]
  Достатъчно е да си сложат палеца пред кабинета и на излизане. После е лесно — който кабинет има странен брой или странни лечения за сметка на здр.каса, ще му се обърне специално внимание... То и данъчните така действат — гледат кой има странни за бранша му отклонения и проверяват.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Любопитно

  До коментар [#32] от "Dr_Doolittle":

  В тази посока, един палец към рецептата би оправил моментално паралелния износ на лекарства, а не да гледаме по телевизията липса на инсулин в аптеките при официално продадени огромни количества... Същото е като фиктивните прегледи и фиктивното лечение — отчита се само по документи и от там няма контрола е труден и неефикасен, което облагодетелства крадците и прецаква пациентите дето наливат в бюжета за "здраве". А ако палеца беше стигнал и до частните практики дето работят по договори със здравна каса, то спестените суми щяха да са зашеметяващи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK