Кметът на "Младост" спряла законен строеж

Кметът на "Младост" спряла законен строеж

© Надежда Чипева, КапиталКметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е спряла строеж в квартала, без да има законовите основания за това. За случая се разбра от думите на главния архитект на София Здравко Здравков по време на заседание на комисията по градоустройство в Столичната община.


Иванчева е издала заповедта за спиране на строеж до блок 64 в "Младост" на 6 февруари. Собственикът на имота е разбрала за спирането от "Фейсбук" страницата на районния кмет. Самата заповед за спирането все още не й е връчена, което възпрепятства обжалването й.


Имам основания да мисля, че тази заповед не би издържала в съда и Столичната община ще бъде задължена да изплаща сериозно обезщетение, обясни Здравков.
Десислава Иванчева, която също беше на заседанието на комисията, посочи, че мотивът за решението й е отклонение в изпълнението на строежа от одобрения за него план. Става дума за около 30 см, с които основите са изкопани по-дълбоко от предвиденото в разрешителното. Тя коментира, че сама е установила нарушението и е назначила частна фирма да потвърди констатацията й.


Според думите на общински съветници по време на заседанието фирмата е "Мапекс", като е била избрана без конкурс и в противоречие с административните правила.


Попитана колко струва услугата, Иванчева каза, че не знае и че най-вероятно такава информация има в счетоводния отдел на района.


Влади Калинов, ръководител на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община, коментира: "Според мен това отклонение е напълно в норма и съвсем нормално за всеки строеж." Собственикът е получил разрешение на 15 декември 2016 г. да изкопае допълнително основите до достигане на по-здрава почва.


В крайна сметка комисията гласува да укаже препоръка на кмета на "Младост" да преразгледа своето решение.


В края на януари кметът на София Йорданка Фандъкова делегира на Иванчева правото да спира строежи от четвърта до шеста категория.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK