Военни и бойни машини от САЩ са дислоцирани на "Ново село"

Снимката е от учение на НАТО в Полша.

© Reuters

Снимката е от учение на НАТО в Полша.Рота от трета бронирана бригада от Форт Карсън, Колорадо, от състава на Сухопътните войски на САЩ е дислоцирана на учебен полигон "Ново село", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. От днес там са настанени 120 американски военнослужещи.


Очаква се до края на седмицата на учебен полигон "Ново село" да бъдат транспортирани 15 бойни машини "Брадли", два верижни машини М113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника. Предислоцирането на военното формирование в района на съвместното българо-американско съоръжение край Ново село е в рамките на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция "Атлантическа решимост".


Предвижда се през тази година на учебен полигон "Ново село" да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от Сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията.
Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия. Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво, уточняват от Министерството на отбраната.


Съединените щати започнаха инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници през март 2014 г. Тя предвижда присъствието по въздух, суша и море на САЩ в региона, като по този начин се изразява подкрепа към съюзниците от НАТО. Инициативата включва увеличаване на броя на ученията и тренировъчните дейности за повишаване на оперативната съвместимост и подсилване на способностите на алианса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK