Президентът се срещна с патриарх Неофит и митрополитите

Президентът се срещна с патриарх Неофит и митрополитите

© Администрация на държавния главаПрезидентът Румен Радев се срещна днес с патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод, съобщи администрацията на държавния глава. Срещата е по покана на патриарх Неофит, като от Светия синод уточниха, че тя е била договорена още след встъпването в длъжност на президента.


Отстояването на непреходните нравствени ценности и благоденствието на всеки човек и обществото са обща грижа за държавата и Българската православна църква, е заявената позиция на президента и на патриарх Неофит. "Не се съмняваме, че когато взимате решения за България, вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда, и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ!", са се обърнали Неофит и митрополитите към Радев.


В съгласието, вярата и единството е нашият успех както в църковните дела, така и в държавата ни, е посочил от своя страна Румен Радев. Той е призовал всеки на своето поприще да изпълнява отговорно мисията си. "Уверявам ви в своето искрено желание и твърда воля за съпричастност към всяка достойна изява, която подкрепя българската духовност и християнските ценности. Те са многовековни стожери на националното самосъзнание, вградени са в основите на държавността ни", е казал още президентът.


В знак на почит държавният глава е поднесъл на патриарх Неофит издание на "История славянобългарска", се казва още в съобщението.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Светска държава, ли?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Срещата е по покана на патриарх Неофит"

  Посещение на вежливост и уважение към институциите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Расия , магучая, вдига своите орки.

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  Резидентът от президентството се срещна с Резидента от партиаршията.

 5. 5 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1363 Весело

  Митрополити равнис ... Митрополити мирно ...

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Генерал и поп-полковник.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Сега, за да запази равновесието, трябва да наобиколи Мюфтийството, Великият Равин на София, католическата Митрополия.
  Не беше ли по-лесно да даде един прием в Президентството за религиозните водачи на всички религии, никой не би могъл да му каже копче.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Весело

  [quote#6:"deepblue"]Генерал и поп-полковник.[/quote]

  Дааа но длъжността на Дедо полковник е по - голяма.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#7] от "PavelCZ":

  Не смятам, че е необходимо държавният глава да се среща с всички наведнъж, какво му пречи да разговаря по отделно с когото си поиска или по чужда покана, както е в случая. Все едно ако се срещне с равина или мюфтията по тяхна покана трябва да кани и патриарха и католическия предстоятел и Румен Ралчев от Тамплиерите и хората от твоята ложа и кой ли още не, за да не обиди някой? Малко е предозиране това.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  И Паисий не се посвениха да набъркат в театрото си!

 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 546 Весело

  До коментар [#8] от "Танас":

  Длъжността му е голЕма, но правомощията - малки!

 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#4] от "marsena":

  Среща на офицери. Кой ли е по-старши?

 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#9] от "Paolo Di Canio":

  Имате две грешки.
  Едната е намесването на (нео)тамплиерите и масоните - това са си светски общества, а не религии, т.е. няма какво да търсят ръководителите им на сбирка на религиозните водачи.

  Второ - България е светска държава по Конституция - още от 1879. Президентът трябва да пази пълен неутралитет по верските въпроси. Ако все пак иска да се среща с тях - добре е да е с всички. Покана на Президента у Патриарха (или у друг религиозен водач) е деликатна и не би трябвало да бъде приемана. Срещите с религиозните водачи е най-добре да стават в Президентството, доколкото то символизира Държавата като идея. Дори в атеистично настроена страна като Чехия, Президентът никога не посещава кардинала. Кани го в двореца при официални случаи. Често кани различни религиозни водачи по общ повод и не се среща с тях изолирано - случвало се в изключителни случаи.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Нали всичките руски слуги станаха правоверни славяни (да не се бърка с "православни", трябва да се видят и да се надушат.

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#13] от "PavelCZ":


  [quote#13:"PavelCZ"]Президентът трябва да пази пълен неутралитет по верските въпроси. Ако все пак иска да се среща с тях - добре е да е с всички. [/quote]

  Мисля, че изхождаш от доста необичайна логика. Излиза, че Държавният глава не може да се среща с главата на Православната църква без присъствието на представители на други религии ли деноминации? От къде вадиш основанието си за такъв извод, посочи ми закон, практика дори чисто протоколна в това отношение? Как Обама се срещна с папа Франциск при посещението му в САЩ през 2015?

 16. 16 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#13] от "PavelCZ":

  Намесих тамплиерите и масоните, защото самият ти твърдиш, че си масон. А е известна голямата братска любов на едните към другите и обратно

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От тези двамата никой няма отношение към моята личност.
  Едното лице се закле като президент в библията, с което наруши конституцията и като такова не може да ми бъде президент.
  Другото лице ръководи религиозна, пирамидална структура, а религията не е и нама да бъде част от моята духовност.
  С две думи - излишна среща на излишни персони.
  Ценностите, които следвам и признавам, са декларирани в приетата от Обединените нации всеобща Харта за защита правата на човека.
  Всичко останало са частни интереси - лични или клубни.

 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Не се съмняваме, че когато взимате решения за България, вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда, и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ!", са се обърнали Неофит и митрополитите към Радев.
  --------------
  Пипалата на ДС/КГБ...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 19. 19 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Браво на Радев. А атеистите се пукат от яд. КЕФ ))

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Радев и той се набърка в църковните дела. И що не си спести тези протоколни излияния.

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":
  До коментар [#16] от "Paolo Di Canio":

  Да, масон съм, но това не е моята религия, а да речем светско занимание. Ние не държим особено да ни канят президенти и подобни. Лоялни граждани сме и толкова. С нео-тамплиерите (оригиналните са изчезнали още през 1312) нямаме никакви формални връзки. Те са повече по публичните изяви.

  Държавният глава не посещава религиозни лидери, освен в изключителни ситуации, защото той е символ, както и те са символи. Още от древни времена принципът е, че по-низшият прави визити като знак за своята лоялност. По-висшият пък кани. Размяната на покани/визити между символични личности пък е знак за равнопоставеност.

  В светска държава, каквато е по Конституция България, върхът на пирамидата е светският глава. Съответно той не посещава, но кани. Тъй като е светски владетел/президент, може да изповядва каквато и да е религия като личност и да посещава съответния вид храм, но в отношенията си с главите на отделните религии трябва да е неутрален и да отдели равно внимание на всички. Най-лесно става по време на прием, когато са поканени всички - т.е. са равни пред него.

  Дипломатическият протокол е нещо, което се е развивало хилядолетия и неспазването му не показва мъдрост, а незрялост или недостатъчно образование в областта. Един президент, дори сам да не ги знае тези неща, има съветници по протокол, които трябва да бдят да не се правят глупости. А един мъдър президент би трябвало да се вслушва в съветниците си.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#21:"PavelCZ"]Да, масон съм, но това не е моята религия, а да речем светско занимание[/quote]
  Верно ли не е религия бе, масоне? Та вие се покланяте на трансцедентно същество - великия архитект, нема го на белия свят, това ако не е религия, кво е?
  Преди години попадна на един, дето вече ги изгониха от форума, и той с цитати от вашите "свещени" книги ти доказа, че името му е луцифер.
  И ти се съгласи, ама понеже си бил 17-та ли, нам ква си степен, го светна, че верно е луцифер, ама това е ангела на светлината...
  За тия дето сега ще ми натурят минуси - форумът е отворен, това за което пиша не би трябвало да е изтрито - намерете си го. Айде стига аргументи "...нещо линк да дадеш..." Ми извади си го

 23. 23 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ние с тебе нямаме съобщения на лс. Писа ми /тук, във форума/веднъж, че по време на твоите "византологични проучвания" си видял, колко много обичат на сегашен Константинопол патриарсите твоите братя, масоните. За разлика от "варварския народ руснаците" - цитатът твой, повтарям, тук е във форума, ако ви интересува дискусията, извадете си я.
  Отговорих ти, че само "висш" като тебе може да си позволи да определя цял народ като "варварски". За което бях баннат. Аз, а не ти. Ми така де, прокопи гради на хирам храмове, щото "не е религия".

 24. 24 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 696 Неутрално

  от години с интерес те чета - ама не щото си "масон", а аз - "контраконспирация". Щото явно много си видял, много знаеш, анализираш, и е интересно.
  Ама по темата
  1/ изргадил си легендата - хирург от Бургас /евала, и насън не би ми хрумнало да те проверявам, а е възможно, твърде възможно/, благ, живее в Чехия...
  2/ пише /предимно/ по теми, свързани с християнството. И винаги по малко отрова. По малко, но отрова. "Ех, верно е, че еди кво си, но ... еди кво си..." По малко отрова. Дей бай дей.
  3/ то работата е ясна, но продължавам да недоумявам - верно ли така верваш

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Серсеми,този наистина ни води по пътя на Рашистан!

  klimentm
 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#22] от "stokn":

  Обяснявам го вече няколко пъти в този форуим - Великият Архитект не е обект на поклонение. Няма дефиниция за него и е оставено на всеки да реши какво е. За вярващите е Бог - според религията на всеки. За невярващите - някои казват, че е Природата, за други - основните природни закони и подобни.
  Масонството няма свещени текстове, именно защото няма култ.
  Ритуалите не са насочени към Великия Архитект. Той/То няма име, определено не е Луцифер в смисъл на библеския Сатанаил.

  Аз, като православен християнин, виждам във Великия Архитект Бог като Св. Троица, но не го налагам на никого - масонството е светско занимание.
  А това, че се занимавам с Византия и не приемам варварите от север, това е много преди да стана масон - истинското православие е във Византия, а не в мракообесното варварско царство на североизток.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK