Споразумението СЕТА е полезно както за ЕС, така и за Канада, каза Ради Найденов

Ради Найденов (в средата)

© Анелия Николова

Ради Найденов (в средата)В интервю за БНТ служебният министър на външните работи Ради Найденов определи като полезно споразумението СЕТА както за страните от Европейския съюз, така и за Канада.


По думите му светът е отворен, глобален. "Ако тези държави, с които имаме традиционни връзки помежду си не създадем по-благоприятни условия за търговия, за стокообмен, за инвестиции, намиране на работа, то тогава сме обречени в глобалния свят. Аз съм с положително отношение към това споразумение. Нека не забравяме, че нашата страна успя да постигне постепенното освобождаване на българските граждани, които пътуват в Канада от визи", коментира Найденов.


Днес 408 евродепутати гласуваха "за" CETA, 254 бяха "против", а 33 се въздържаха.
Споразумението СЕТА предизвика пореден сблъсък между ГЕРБ и БСП днес. Лидерът на БСП Корнелия Нинова свика извънредна пресконференция, за да обяви, че всички български евродепутати, които са подкрепили СЕТА, са "национални предатели". От ГЕРБ изтъкнаха предимствата на СЕТА и припомниха че правителството на Бойко Борисов договори в замяна отпадане на канадските визи за българите.


Той коментира и организирането на изборите в чужбина, като заяви, че то ще бъде по-трудно от друг път. "Всички са заинтересовани да няма опашки и изборите да протичат гладко и въпросът е как да направят в бъдеще така, че да ги няма тези неща, да бъдат улеснени гражданите", коментира той. Според него "бъдещето е на електронното гласуване, на електронната здравна карта, на електронните услуги". За Найденов гласуването по пощата има своите слабости, но в сравнение със сегашния начин на провеждане на изборите в чужбина, то е нещо по-напредничаво.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK