Момчетата от Афганистан, неприети в Широка лъка, са били отблъснати на още места

Момчетата от Афганистан, неприети в Широка лъка, са били отблъснати на още места

© Георги КожухаровДържавата е отказала да се погрижи за двете момчета от Афганистан, които миналата седмица не бяха приети от местното население в Широка лъка и в рамките на шест дни те са били местени от място в място в общо четири града. "Турнето" завършва с разделянето на момчетата, за които не е известно дали са роднини и с окончателния отказ да им бъде предоставена закрила като на деца в риск, показа проверка на "Дневник".


Резултатът - едното момче е в София, другото - е в неизвестност.


Дългият път към.."никой не ви иска"
Миналият четвъртък "Дневник" съобщи, че двете момчета, чиято възраст не е изяснена, но се предполага, че са на младежи под 18 години, ще бъдат преместени от Широка лъка в Пловдив заради страховете на местното население, че "може да направят нещо". Още тогава стана известно, че това ще е времемнно решение и не е известно какво ще се случи с децата. За момчетата се знае, че са от Афганистан, че са непридружавани, че говорят много лош английски. Те са настанени в дома за деца, лишени от родителски грижи в родопското село с решение на Агенцията за социално подпомагане. Преди това са били във "Военна рампа" в София.


След като Широка лъка ги отхвърля, децата са откарани в Пловдив. Не е известно колко остават там, но заради отказ да бъдат приети, те са преместени в Хасково. Там също се сблъскват с нежеланието и страха на местните.


По информация на "Дневник" директорът на местната структура на Агенцията за социално подпомагане заплашва с уволнение целия отдел, ако се вземе решение децата да бъдат настани там.


Запознати със случая разказаха, че в Хасково от дирекцията решават да се направи "образна диагностика" на една от момчетата, за да се установи на каква възраст е то, изглеждало по - голямо. Решено е да му се направи снимка на китката - изследване, което по принцип се прави при белези на абнормален растеж. От нея се прави заключението, че момчето изглежда на 19 години.


Заради това, че приемат, че то е навършило пълнолетие, от дирекцията социално подпомагане издават отказ, с който момчето вече не се води "дете в риск". По този начин се прекратява производството по настаняването по закон за закрила на детето, обясни пред "Дневник" адвокат Илиана Савова, директор на бежанската програма към Българския хелзинкски комитет.


Момчето е докарано в София и може да остане там, където е настанено, до петък.


Другото момче, което е било на видимо по-малко, е изправено в Свиленград в дом за деца с проблеми. То е в неизвестност, след като е избягало оттам.


"Дневник" изпрати въпроси до Агенцията за социално подпомагане - защо момчетата били толкова често местени, къде се намират в момента и какво е тяхното бъдеще. Оттам отговориха, цитирайки закона за закрила на детето, по смисъла на който "непридружените деца – чужди граждани, са деца в риск и спрямо тях следва да се предприемат мерки за закрила".


"В случаите, когато не могат да бъдат намерени родителите на детето или други членове на семейството, на детето се осигурява същата закрила, както на всяко друго дете, постоянно или временно лишено от неговата семейна среда по каквато и да било причина. В конкретния и в други такива случаи Агенцията за социално подпомагане чрез отделите "Закрила на детето" в страната е задължена да предприеме някоя от възможните по закон мерки за закрила, а именно настаняване в: семейство на роднини и близки; приемно семейство; социални услуги от резидентен тип; специализирани институции", гласи част от отговора.Той завършва с: "В конкретния случай за двете момчета са предприети необходимите и възможни действия, осигуряващи техните права и интереси".


Не е известно колко са непридружените деца у нас. През последната година все повече се засилва тенденцията родители да пускат сами децата си, за да стигнат до Европа. Това са обикновено младежи между 15 и 18 години, но е имало случаи и на деца на по-малка възраст. Все по-често обаче Държавната агенция за бежанците отказва статут на такива деца.


В закона за чужденците е записано, че такива деца не могат да бъдат настанявани в центровете, заедно с възрастни. Те трябва да бъдат предадени на отдел "Закрила на детето" за предприемане на мярка за настаняване по закона за закрила на детето.


"Дневник" разполага с писмо на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев до девет институции, сред които омбудсманът, социалният министър, агенцията за бежанците и няколко организации, в което моли


за спешно съдействие за "регулиране на междуинституционално взаимодействие между отговорнитее за осигуряването на закрила на децата бежанци и мигранти институции".


От писмото се разбира, че в повечето случаи децата се предават на дирекция социално подпомагане, без необходимата документация "относо история на непълнолетния, рискови фактори, поведение, криминални прояви и нагласи, здравословно състояние, семейно положение, информация, необходима за оценка на риска и предприемане на адекватна мярка на закрила".


Напрактика от АСП казват, че настаняването на деца мигранти "създава напрежение" между институциите и между другите настанени, ползващи се от социалните услуги, които агенцията предоставя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK