Момчетата от Афганистан, неприети в Широка лъка, са били отблъснати на още места

Момчетата от Афганистан, неприети в Широка лъка, са били отблъснати на още места

© Георги КожухаровДържавата е отказала да се погрижи за двете момчета от Афганистан, които миналата седмица не бяха приети от местното население в Широка лъка и в рамките на шест дни те са били местени от място в място в общо четири града. "Турнето" завършва с разделянето на момчетата, за които не е известно дали са роднини и с окончателния отказ да им бъде предоставена закрила като на деца в риск, показа проверка на "Дневник".


Резултатът - едното момче е в София, другото - е в неизвестност.


Дългият път към.."никой не ви иска"
Миналият четвъртък "Дневник" съобщи, че двете момчета, чиято възраст не е изяснена, но се предполага, че са на младежи под 18 години, ще бъдат преместени от Широка лъка в Пловдив заради страховете на местното население, че "може да направят нещо". Още тогава стана известно, че това ще е времемнно решение и не е известно какво ще се случи с децата. За момчетата се знае, че са от Афганистан, че са непридружавани, че говорят много лош английски. Те са настанени в дома за деца, лишени от родителски грижи в родопското село с решение на Агенцията за социално подпомагане. Преди това са били във "Военна рампа" в София.


След като Широка лъка ги отхвърля, децата са откарани в Пловдив. Не е известно колко остават там, но заради отказ да бъдат приети, те са преместени в Хасково. Там също се сблъскват с нежеланието и страха на местните.


По информация на "Дневник" директорът на местната структура на Агенцията за социално подпомагане заплашва с уволнение целия отдел, ако се вземе решение децата да бъдат настани там.


Запознати със случая разказаха, че в Хасково от дирекцията решават да се направи "образна диагностика" на една от момчетата, за да се установи на каква възраст е то, изглеждало по - голямо. Решено е да му се направи снимка на китката - изследване, което по принцип се прави при белези на абнормален растеж. От нея се прави заключението, че момчето изглежда на 19 години.


Заради това, че приемат, че то е навършило пълнолетие, от дирекцията социално подпомагане издават отказ, с който момчето вече не се води "дете в риск". По този начин се прекратява производството по настаняването по закон за закрила на детето, обясни пред "Дневник" адвокат Илиана Савова, директор на бежанската програма към Българския хелзинкски комитет.


Момчето е докарано в София и може да остане там, където е настанено, до петък.


Другото момче, което е било на видимо по-малко, е изправено в Свиленград в дом за деца с проблеми. То е в неизвестност, след като е избягало оттам.


"Дневник" изпрати въпроси до Агенцията за социално подпомагане - защо момчетата били толкова често местени, къде се намират в момента и какво е тяхното бъдеще. Оттам отговориха, цитирайки закона за закрила на детето, по смисъла на който "непридружените деца – чужди граждани, са деца в риск и спрямо тях следва да се предприемат мерки за закрила".


"В случаите, когато не могат да бъдат намерени родителите на детето или други членове на семейството, на детето се осигурява същата закрила, както на всяко друго дете, постоянно или временно лишено от неговата семейна среда по каквато и да било причина. В конкретния и в други такива случаи Агенцията за социално подпомагане чрез отделите "Закрила на детето" в страната е задължена да предприеме някоя от възможните по закон мерки за закрила, а именно настаняване в: семейство на роднини и близки; приемно семейство; социални услуги от резидентен тип; специализирани институции", гласи част от отговора.Той завършва с: "В конкретния случай за двете момчета са предприети необходимите и възможни действия, осигуряващи техните права и интереси".


Не е известно колко са непридружените деца у нас. През последната година все повече се засилва тенденцията родители да пускат сами децата си, за да стигнат до Европа. Това са обикновено младежи между 15 и 18 години, но е имало случаи и на деца на по-малка възраст. Все по-често обаче Държавната агенция за бежанците отказва статут на такива деца.


В закона за чужденците е записано, че такива деца не могат да бъдат настанявани в центровете, заедно с възрастни. Те трябва да бъдат предадени на отдел "Закрила на детето" за предприемане на мярка за настаняване по закона за закрила на детето.


"Дневник" разполага с писмо на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев до девет институции, сред които омбудсманът, социалният министър, агенцията за бежанците и няколко организации, в което моли


за спешно съдействие за "регулиране на междуинституционално взаимодействие между отговорнитее за осигуряването на закрила на децата бежанци и мигранти институции".


От писмото се разбира, че в повечето случаи децата се предават на дирекция социално подпомагане, без необходимата документация "относо история на непълнолетния, рискови фактори, поведение, криминални прояви и нагласи, здравословно състояние, семейно положение, информация, необходима за оценка на риска и предприемане на адекватна мярка на закрила".


Напрактика от АСП казват, че настаняването на деца мигранти "създава напрежение" между институциите и между другите настанени, ползващи се от социалните услуги, които агенцията предоставя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (211)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 775 Неутрално

  момчетата, за които не е известно дали са роднини
  двете момчета, чиято възраст не е изяснена,
  Не е известно колко са непридружените деца у нас.
  =====================================
  Нищо не е известно, важно е че са нарушени човешките права. По принцип.

 3. 3 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единият афганистанец избягал? Е, опасявахме се от присъствието на евентуален терорист в известност. Сега имаме евентуален терорист в неизвестност.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Значи две момчета афганци.... са опасност за хората, ще променят етническия състав..... а хилядите нови рускоговорящи "българи" не променят ли етноса ни?
  Има ли в Дневник журналист с дупе...да напише колко руснаци са се заселили трайно в България и са получили българско гражданство? А колко през последния месец?... има ли журналисти? Обществото има право да е информирано!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Явно има защо. Хората не са никак, ама никак прости. Българите сме природно интелигентни и тази мъдрост се е натрупала, вследствие на векове на страдания и възходи, при смесването с най-великите цивилизации в човешката история. И който не го кефи, е свободен да се премести да живее другаде. Тука е така.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  Това явно е държавна тайна, след като една част от елита ни е на хранилка в Москва, а друга пък си взима комисионните от Брюксел и Вашингтон. Само българолюбците са дефицит, ама все пак ги има и скоро ще излязат на сцената.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление, се отзовават в една европейска страна, по-бедна от Афганистан.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Аз предлагам на Българския хелзинкски комитет (БХК) да му се предоставят няколко затворени или със затихващи функции български села, където да настаняват хората, за които се застъпват. Там те да живеят, работят и да се самоиздържат със собствен труд. Защото лесно е да идеш в Германия и да доиш тамошната социална система или да останеш в София и се занимаваш с дребно мошеничество на женския пазар.
  Афганската земя е сурова и недружелюбна - планини, камънаци и сипеи, където и земеделиео и животновъдството са труден поминък. Следователно тези хора, ако са приучени да се трудят, ще се справят с къде къде по-благоприятните условия у нас. Само че, тези хора не искат работа, искат да ползват облагите, без да създават продукти с принадена стойнст!!!! Ако тези от БАХ са такива "хуманисти", нека намерят препитание на тези НЕ БЕЖАНЦИ, а мигранти!!!!

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Каквото е отношението на неолибералната ни Държава към нас, такова е отношението и и към чужденците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 242 Весело

  Да се направи разследване от ДАНС кои внушават нарушение на законите и омраза.
  След това да се арестуват и да попълнят свободните места в затворите.
  Щели да покръстват новодомци в Елин Пелин.
  Още малко и мен ще искат да покръстят, но не са познали. Аз съм от стар, хайдушки род. Ще ги накарам да научат "Моята молитва" на Христо Ботев и ще ми я рецитират вместо "Отче наш".

 14. 14 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#5:"chichka"]Има ли в Дневник журналист с дупе...да напише колко руснаци са се заселили трайно в България и са получили българско гражданство? [/quote]
  Така я... Да конфискуваме руските имоти и в тях да настаним афганистанци бежанци.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5486 Любопитно

  Афганистан нали беше категоризиран като държава, на чиито граждани не се предоставя убежище, защото правителсгвото не ги преследва? Тези мигранти подлежат на репатриране.
  Какви са тези опити за заселване?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Половината населени места в България ще получат възможност да си покажат селенията, а кметовете - популизма.

  Мястото, което не ги изгони, ще го номинирам за нобелова награда за мир!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  То в това се състои и целия проблем - приемаме хора за които нищо не се знае.След като много от тези бежанци са с телефони за по 700-800 долара,след като носи в себе си по 20 - 30000 долара и плащат на каналджии,защо нямат документи!?Защо когато дойдат в България не искат да приемат законите на България ами си я карат както те си знаят.Вече няколко години приемаме бежанц-държавата води ли някаква статистика:колко от тези хора са си намерили работа и плащат данъци?И много още други въпроси,на които държавата няма категорични отговори,а иска населението да не се страхува.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Хаха, най-интелигентните сме. Личи си по заобикалящата ни среда и хората, които срещаш по улиците. Направо сме мамини умници.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#20:"chicago514"]бежанци са с телефони за по 700-800 долара,след като носи в себе си по 20 - 30000 долара и плащат на каналджии,защо нямат документи!?[/quote]

  По БНТ гледах едно интервю. Сириец обясняваше как е тръгнал от дома си, който после бил разрушен, само по чехли. После на въпрос от къде е намерил пари да плати на каналджиите, каза че продал имота си......

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Тъжна история, просълзих се.
  "Децата" поне обръснати ли са били?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#10:"socialen"]За съжаление, се отзовават в една европейска страна, по-бедна от Афганистан.[/quote]

  Мъ ти серйозно ли ве?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гадно племе сме, дано нам не се случва подобно!

 29. 29 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr. wonderworld.":

  Мъ дъ бъ!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Родителите на изнасилената и убита във Фрайбург студентка по медицина от точно такова момче са много толерантни, четох, че ще се борят за правата на такива момчета. Българите не сме като тези родители, не коментирам за добро или за лошо.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5005 Неутрално

  поредният провал на институциите и на БХК !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#28:"mangiafuoco"]Гадно племе сме, дано нам не се случва подобно![/quote]

  Гадното племе е оцеляло няколко хилядолетия и е виждало повече пришълци, отколкото можеш да си представиш.

  Знае кои да подслони, на кои да помогне по пътя им и кои да изгони!

  Ни са мисли за по- умен от народа!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 35. 35 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Две момчета, които не се знае на колко са, а едното къде е...
  Малко като вица с българина и двете мраморни топчета..

  Такива сме ние, и цялата ни държава - карикатури на Доньо Донев.

  Fail with honour then succeed by fraud
 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  "То е в неизвестност, след като е избягало оттам..."


  Това сериозно ли е!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 37. 37 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Хелзикския комитет що не ги приюти в техния офис?

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Следователно тези хора, ако са приучени да се трудят, ще се справят с къде къде по-благоприятните условия у нас
  =========
  Всичко е въпрос на организация.
  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  Bukalemun
 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#23:"pariah"]"Момче" на 19 в повечето страни, особено оттам, откъдето идва, му викат "млад и здрав мъж".
  Какви домове за деца бе, олигофрени!? [/quote]
  И въпреки 19-те години, въпреки статута ма Афганистан, цялата "статия" е колко сме "лоши" ние българите ... защо бе, невник ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 557 Любопитно

  До коментар [#23] от "pariah":
  +++
  Ами, и аз това се питах,какви деца са това?!? И не само в тези страни.Тук получаваш свидетелството си за зрелост на 18 години и отиваш/отиваше се/ в казармата.Какви деца?!

 41. 41 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#39] от "роджър":

  Пра-дядо ми Тодор е убит през Балканската война, оставяйки вдовица с 5 деца, най-голямото от които на 15 години (дядо ми). Те сами са обработвали бедната си земица (ниви и ливади общо 21 декара) в Тревненския балкан и са оцелявали, макар и трудно, но не са избягали по чужбините. Днес всеки ламти по чуждото и гледа в неговата паница да има повече отколкото в чуждата паница, ама наготово, щото е по-лесно. А онази бабушкера на всичкото отгоре им каза и "Херцлих вилкомен", дъ гъ ебъ!!!

 42. 42 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":

  Пакистан от миналата седмица си показва селянията, като връща 300 000 афганистански бежанци обратно, защото са преценени като опасност за сигурността на страната.

  Повтарям - афганистанци в Пакистан. Интеграция - йок. Толко сходни култури.


  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 43. 43 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#31:"Lemmy"] редакционните ханъми [/quote]

  Все пак има напредък при мама Лора- преди бяха деца, сега станаха момчета!

  Макар че на 19 г. човек си е вече баш мъж!
  Аз излязох от къщи на 19 г. и заживях самостоятелно.
  Включително живях в Близкия Изток и обиколих цяла Арабия сам. В Афганистан не съм бил.

  Никоя състрадателна левичарка не е ронила сълзи за мен!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#39] от "роджър":

  Я па като гледам коментарите и си мисла, дека дневник са малко прави.
  Отделно на ръка, ми па ако са терористи тиа? Как така ги разкарват безстопанствени. Единия бил избегАл. Баси държавата Ми къто додат обучени терористи?

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#39:"роджър"]защо бе, невник ?[/quote]

  Щот ляво- толерастката доктрина включва да нема разни подробности , кат нации, религии, полове и тем подобни простотии!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  "Момчетата от Афганистан, неприети в Широка лъка, са били отблъснати на още места"

  "момчетата" да си ходят в братска им Турция! Там има джамии, няма проблем да си живвят по ислямския залон!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  "То е в неизвестност, след като е избягало оттам."

  Чакай бе,нали тези "деца" не бяха опасни и много уважаваха закона??

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  "Дали са деца" е въпросът. Този въпрос се налага, заради ширещи се измами с възрастта на предишни дошли в Европа. Сега дори и да са деца, те страдат от недоверието, породено от минали лъжи ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":


  А знаеш ли колко руснаци има във Франция, Германия? В Кан табелите са на и на руски и никойне роптае. Само троловете на Сорос.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#19:"cinik"]Мястото, което не ги изгони, ще го номинирам за нобелова награда за мир![/quote]

  -Галиче?!!!

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicago514":


  Пиаха- няма и пет души. Нямали квалификсции, масово неграмотни.

 57. 57 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Историята започва да ми напомня въпроса с яйцето и кокошката - дале най-напред те ни намразиха или ние го отритваме.

  Всъщност това е по-маловажното, страшното е, че кръгът се затваря и напрежението расте от ден на ден.

  Не чакам хубаво, защото покрай "лошите" и "добрите" си го отнасят - групова отговорност, предрасъдици, както и да го наречеш, все е зле. Освен това, работи и в двете посоки - те към нас и ние към тях.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 58. 58 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какви деца бре.
  В Афганистан на 12 им дават калашник да ходят да трепят гяури.

 59. 59 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 348 Неутрално

  [quote#32:"Циклонален вихър"]Родителите на изнасилената и убита във Фрайбург студентка по медицина от точно такова момче са много толерантни, четох, че ще се борят за правата на такива момчета[/quote]
  Да,те събираха пари за мигрантите на погребението й в памет на делото й,КОГАТО още не знаеха кой го е направил.Предполагам,че ако знаеха,щяха да влязат в общежитието и да ги запукат с каквото им падне.Германци са,но пак не могат да са толкова лоши родители.
  [quote#11:"Дедо Либен"]Аз предлагам на Българския хелзинкски комитет (БХК) да му се предоставят няколко затворени или със затихващи функции български села, където да настаняват хората, за които се застъпват.[/quote]
  Ако имаш неизползвана къща,искаш ли да ти настанят в нея тия примати?Дори без да те питат теб или съседите,щото-разбираш ли-къщата стояла празна и взеи да й затихват функциите,т.е.да рухва.
  Няма да се съгласиш.Ще я стегнеш и ще я дадеш под наем.Или ще я продадеш.
  На селата със затихващи фукции им трябват програми за развитие,а не да ги правим гета и кочини.
  А и как си представяш тия да работят?Работата на село иска години къртовски труд и инвестиции,докато накрая видиш резултат.Как ги виждаш тия да се лишават и бачкат на фона на всичко,което вече знаем за тях?

 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#35] от "#43c6dB":


  Говори за себе си- не е "голерантно" да обобщаваш с обиди...

 61. 61 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  не ме интересуват никакви афганистанци

  twitter.com/voxybg
 62. 62 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#43:"mr. wonderworld."]Никоя състрадателна левичарка не е ронила сълзи за мен![/quote]

  Не си знаел как да се рекламираш.


  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Еми да, ама ... греда.


  До коментар [#52] от "dj x2805":

  Понеже мюсюлмански колонисти идваха през него период ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 63. 63 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#58] от "levran":

  Затова няма и снимки на тези "афганистанчета", както бяха писали префи..

 64. 64 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Лорче, тези две "момчета", които не се знае на колко са години, от къде са дошли и дали са роднини, някой ги е довел тук. Кой е този някой и защо ги е зарязал? То в България не можем да се погрижим за нашите си деца, после не можем да се погрижим за децата на циганчетата, вие тук се борите за някакви други, които дори не искат да кажат на колко години са!

 65. 65 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  Т.е да разбираме че предпочиташ 20000 афганистанци/иракчани/тунизийци пред 20000 руснаци/украинци/беларусци?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 66. 66 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#13] от "ruby":

  Такива като вас не подлежат на покръстване, драги. Пише го в свещената ви книга. ;)

  А иначе - статия пълна с внушения. След петото момчасване просто спрях да чета. Тенденциозност на изказа от най-гнусен тип!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 67. 67 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 348 Неутрално

  [quote#57:"Алф"] дале най-напред те ни намразиха или ние го отритваме.[/quote]
  Аз не съм ги канила тук,за да ме обичат.
  Проблемите на ЕС са два с мигрантите са два основни:.
  1.Вкарването им НЕ подобрява ситуацията в техните държави.Но фактаинформацията,че мигрантите тук ядат,пият,е**т и не работят кара цяла Африка и БИ да стягат лодките за насам.
  2.ЕС не умее да да респектира мигрантите както ЮАР,Израел и пр.Тя трябва да ги направи насила по-тихи от водата и по-работливи от мравките.Вместо това,тя ги коронясва и им се надупва.
  Депортацията е символична,черните атакуват,а Фронтекс няма права да отблъсква.От няколко дена,както се стопи снега,нашите граници са непрестанно атакувани,смятайте като се постопли...
  ЕС я загази страшно.Да гледаме България да е чиста от тия "деца" и техните деца.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Кой реши, че трябва да живеят тук тези "момчета"????
  Кой, кой, кой?
  И защо така реши?
  И сега да ревем ли, че никой не ги иска?
  Ми и аз не ни искат в Афганистан, ако не знаете.
  Иначе, ако сте много толерантни журналистите, може и да се ожени някоя за някое от тези момчета, тъкмо да не ги отблъскваме. А се чува, че и мъже не отказват в Афганистан, така че има много опции...

 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#5] от "chichka":

  я ти си ги вземи тия момчета ,явно имаш дупе

  гошо
 71. 71 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Няма драма, някой не харесва доматена супа, въпрос на вкус, никой не може да го упреква. Друг не харесва такива момчета, негово право. Не е длъжен да ги харесва. И когато повечето хора не ги харесват, това е социален факт, съобразяваш с него като неотменима даденост. Нали навън като има лед, Лора Филева, не излизаш по джапанки? Момчета да вървят в... Япония, там искат ли ги?

 72. 72 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нали използват България само за да стигнат до Западна Европа? Щом не са им предложили място тук, защо не тръгват?

  marinov1018
 73. 73 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#66] от "trial_jezz":

  Е, затова има доста често мотивационни грантове. Тази не беше ли дъщерята на Бъчварова? И не беше ли тя, която преди година и половина мина зелената граница нелегално с едни престъпници - нелегални имигранти, докато ги интервюираше, за да се покаже колко е мулти култи и състрадателна?

 74. 74 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  е много ясно, че от някое НПО са ги посъветвали да казват че са под 18 години, че да могат да ги наредят на държавна ясла. Хем младежи, хем деца, за малко да пусна сълза...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 75. 75 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Да, грозно е, това което виждаме по телевизията от Елин Пелин. На емоционално ниво ми е гадно даже да го гледам, българите от репортажите никога няма да са в моя периметър на общуване.
  Само че те имат право да гледат от своята си камбанария, така виждат света, ами от своята призма ще гледат, че от коя друга?
  Колкото е нетолерантно да отхвърляш сирийците, толкова е нетолерантно да караш българите да искат нещо, което не искат, да ги насилваш да бъдат такива, каквито не са.

 76. 76 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#66] от "trial_jezz":
  Какъв е този/тази знаете ли (руби)? Омръзна ми да се занимавам с него. Уж бил от стар хайдушки род, а българският му от беден по-беден.

 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#42:"galio"]Пакистан от миналата седмица си показва селянията, като връща 300 000 афганистански бежанци обратно, защото са преценени като опасност за сигурността на страната. [/quote]

  Аз не се съмнявам, че на много хора мечтата е България да се развива по пакистански модел

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 78. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":
  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":
  [quote#6:"Читател"]И който не го кефи, е свободен да се премести да живее другаде[/quote]
  И руснаците като ни избутат от България... да се преместим в Афганистан предлагаш!
  До коментар [#14] от "Доналд Радев":
  а не стази манипулация
  [quote#20:"chicago514"]след като носи в себе си по 20 - 30000 долара и плащат на каналджии[/quote]
  Цъ, парите ги получават на порции по уестърн юнион. Парите са от арабски фондации, които плащат преселението на тези орди.
  [quote#47:"bee"]Нямам нищо против руснаци- бели, православни,[/quote]
  Нима не разбираш, че това "братско православие" е новото название на пролетарския интернационализъм????
  [quote#50:"bee"]А знаеш ли колко руснаци има във Франция, Германия? В Кан табелите са на и на руски и никойне роптае.[/quote]
  Я пак, тази лъжа Дудин или Решетников ти я подшушна?
  [quote#65:"bludniq_sin"]Т.е да разбираме че предпочиташ 20000 афганистанци/иракчани/тунизийци пред 20000 руснаци/украинци/беларусци[/quote]
  Не, не и не! Афганците ни остават у нас, за мен не са заплаха... но руснаците ни изместват, къде ще ходим, в Африка или Сибир?
  [quote#70:"гошо"]я ти си ги вземи тия момчета ,явно имаш дупе[/quote]
  Много си плитък. Не искам афганци, сирийци, пакистанци..... но те не са заплаха. Те са инструмент на манипулации и лъжи, за да не се борим срещу завладяващите ни руснаци!
  Отново, имате ли си идея колко рускогорящи нови български граждани се появяват всеки месец?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 79. 79 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#75] от "Циклонален вихър":

  работата е там че тези хора щяха да си седят на топло и да си пият ракииката с тънко нарязана сланина, ако някой не ги подкокоросваше.
  Фобии лесно се разпалват в тълпата

  Birds of a feather flock together.
 80. 80 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7338 Неутрално

  Дано този случай е изолирано явление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#19:"cinik"]Мястото, което не ги изгони, ще го номинирам за нобелова награда за мир! [/quote]
  Няма нужда, а и няма да те разберат. Просто посочи какви са средните заплати в това място, какъв е стандарта на живот без да имат "бежанци". После посочи и стандарта на места, където е "пълно с бежанци"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Вижте сега госпожи и господа "толерантни", защото явно ние за вас не сме такива.
  Ако аз искам да се заселя в Мека и съм християнин, какъвто съм, ще ми откажат. Няма да ме допуснат дори до града.
  Същото и за много други места по света.
  Разберете - тази религия на нас ни е чужда и ни е страх от нея.
  И заради 500-те години робство и заради радикалния ислям и заради исканията за джамии и капсулирането на хората и т.н. и т.н.
  Нашите мюсюлмани, българските, не са такива, техният ислям е по-мека версия и сме свикнали с него.
  Други не искаме, това е.

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  "Хасково от дирекцията решават да се направи "образна диагностика" на една от момчетата, за да се установи на каква възраст е то, изглеждало по - голямо. Решено е да му се направи снимка на китката - изследване, което по принцип се прави при белези на абнормален растеж. От нея се прави заключението, че момчето изглежда на 19 години."

  Прави се изследване за установяване възраст на растения или на животно , не на човек. Момчето не си ли знае годините? Да не би да е нямо или някакъв дебил? Много са неяснотите около този случай.

 84. 84 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#83] от "tacheaux":

  идеята е че е терорист и лъже

  Birds of a feather flock together.
 85. 85 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  То са е видяло, че тука нема да стане, ами аре при Мути.

 86. 86 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Единия афганистанец се е оказал пълнолетен .Всеки сам да си направи сметка ,колко лъжат тези хора и с годините и с имената си национостта си.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 87. 87 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1667 Любопитно

  [quote#51:"Rossen Roussanov"] "Задушаване на съпротивата на имунната система на българите срещу раковите клетки на хиджраистите и джихадистите", след нейният успешен първи етап по овладяване на правителството - [/quote]
  Алоу, у нас, едни местни, от българския етнос, искаха доброволно да направим България 16-та република, ти за някакви транзитни тарикати ще пискаш. Хайде първо да си оправим имунната система да лови и наказва родните майцепродавци, а приходящите икономически, религиозни или други тарикати, сами ще си правят сметката да идват ли у нас или не си струва риска. Прилагай закона така че да прецакаш родните калпазани, и приходящите въобще няма да имат шансове да се вихрят и няма да стъпят тук.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 88. 88 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#86] от "tamplierr":

  е то след някоя година и другия ще стане пълнолетен

  Birds of a feather flock together.
 89. 89 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 348 Неутрално

  [quote#75:"Циклонален вихър"]Колкото е нетолерантно да отхвърляш сирийците[/quote]
  Нетолерантно ще е,ако връщането им в Сирия е смърт.Тогава българите винаги се посместваме,храним,помагаме.
  Връщането им в Сирия не е смърт.Даже никога не е било,но днес-повече от всякога.
  Къщата им била съборена,казват.На много българи рухнаха къщите от бедствие или бедност.Е,и?
  Искали по-богат живот.Влизат нелегално,разхождат се из Европа,избират си вид социал и довеждат цял катун уж роднини,а всъщност кой ги знае-нали си късат документите.
  Казва им,че такива като тях не искаме.Да си тръгнат с добро,всичко хубаво.
  Не!Наемат адвокат и доказват,че с нашите пари ще правят каквото си искат в град,който ние поддържаме с данъците си.
  Само в Германия такива ги посрещат с плюшки.

 90. 90 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 615 Неутрално

  много ми е интересно как мургав говорещ само развален англииски бяга и се крие у нас, където англ. е на ниво "кажи баба тенкю" и тунай мулинай либудибудай

  Birds of a feather flock together.
 91. 91 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#86:"tamplierr"]Единия афганистанец се е оказал пълнолетен .Всеки сам да си направи сметка ,колко лъжат тези хора и с годините и с имената си национостта си.[/quote]

  В арабския морален кодекс, да излъжеш неверник, да го приспиш и да му нанесеш удар в гръб не се смята за нещо лошо или укоримо, напротив- повод за гордост е!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 92. 92 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Съжалявам, но на мен не ми е жал. Държавата ни се превърна в благотворително дружество за сирийци и афганистанци, а нашите си деца няма кой да ги погледне!

 93. 93 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#78:"chichka"]Не, не и не! Афганците ни остават у нас, за мен не са заплаха... но руснаците ни изместват, къде ще ходим, в Африка или Сибир? [/quote]

  Вчера първо се изнервих на думите на Валери Симеонов. "Какво ще стане ако някой подпали къщата на сирийците в Елин Пелин?".
  Но колкото повече мисля толкова повече виждам смисъл в този въпрос.

  Пак казвам клечката може да я драсне всеки. Тези бежанци са буре с динамит в мазето на България. Най-лесно се подкалждат размирици в такива общества. Това тепърва ще бъде проблем и за Германия.
  Примерно вие виждате заплаха от Русия, а мислили сте колко ще е лесно за Русия за запали етнически конфликт в България именно с тези бежанци? Сигурен съм че руските служби (а и много други служби) знаят как да палят къщи.
  Помислете пак.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 94. 94 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  На тяхно място бих се върнал в Турция-хубав край,хубави хора!Няма какво,да диря сред това диво и негостоприемно местно население.Дори и в Афганистан ще ми е по-добре-афганистански,за разлика от български и турски,знам перфектно.

 95. 95 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всъщност се случи очакваното.При първа възможност , едното ”момче” избяга и се укрива.Как и кой определи , че са под 18 години?Как и кой допусна потенциален терорист да се движи свободно из страната, без да има законово право на това?!Ако утре същото това „ момче” изнасили, убие или взриви нещо, кой ще носи отговорността?!

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#93:"biss Mark"] Сигурен съм че руските служби (а и много други служби) знаят как да палят къщи.
  Помислете пак. [/quote]
  Абсолютно! Те знаят как да "палят къщи", как да инсценират размирици, протести. Знаят и друго, да карат разни простаци да говорят глупости дори от трибуната на НС, заради които държавата ни да търпи санкции (глоби), и никой да не носи отговорност (освен наивните данъкоплатци).
  Или излиза, че много по-голяма опасност произлиза от 500-те хил. руски граждани, които пребивават постоянно у нас, отколкото 2-те момчета от Афганистан, едното от които е изчезнало (да е.а службите ни).

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  [quote#95:"1Sion1"]Ако утре същото това „ момче” изнасили, убие или взриви нещо, кой ще носи отговорността?! [/quote]
  а какво да правим с "римляните ни", при които подобни купони са ежедневие, но на никого не му пука? Даже не се отчитат в ежедневните сводки на МВР.

 98. 98 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Тези от 6 годишни са научени как се стреля с калашник. Не ми се мисли какви са на 17-18г. Прави са хората да се плашат, но за е...не са тези, които са ги допуснали в България.

  Нищо против сирийци и семейни с деца бягащи от войната, но тези са бойци.

 99. 99 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 348 Неутрално

  [quote#93:"biss Mark"]Примерно вие виждате заплаха от Русия, а мислили сте колко ще е лесно за Русия за запали етнически конфликт в България именно с тези бежанци? [/quote]
  +++
  А за Турция??

 100. 100 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#6:"Читател"]Българите сме природно интелигентни [/quote]

  Ахахахахахахахахаа И сме по-красиви и сме по-добри...

  Смятай обаче, цялато стадо на държавна хранилка - дирекции, агенции, центрове не може да се оправи с 2 (словом две) момчета.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK