"Караул без пушка не е караул" или за уроците по военна дисциплина на деца пред паметника на Левски

"Караул без пушка не е караул" или за уроците по военна дисциплина на деца пред паметника на Левски

© Георги Кожухаров"Не са само хубавите униформи, ние носим Левски и българския дух в сърцето си", казва Таня Цонева. Тя е 12-ти клас от Пазарджик. Но днес е водач на караула. Облечена в копие на униформата на Първа българска легия, с която през 1868 г. Левски е сниман в Букурещ. Държи пушка и гледа строго.


Таня иска да стане софтуерен инженер, но в четвъртък по обяд е една от многото, които тази седмица се сменят, за да пазят паметника на Васил Левски в София. Инициативата е във връзка с годишнината от обесването на Апостола и се организира от общобългарски комитет "Васил Левски".


Таня е горда да командва караула. И споделя, че всички се чувстват много добре. Не се притеснява от студа, топло й е, иска да даде пример на другите. Говори притеснено, но с усмивка.
За нея инициативата е хубава. "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си", цитира Левски и казва, че "децата трябва да се възпитават в родолюбие".


За родолюбие, уважение към апостола на свободата Васил Левски, елементарни понятия от военна дисциплина, ред, отдаване на почит и носене на униформа и оръжие - това са нещата, които са водили инициаторите на идеята. Тяхната цел е всеки ден от тази сряда до края на годината паметникът ще бъде обграден от деца в различни периоди на деня и по този начин да се възпитат в родолюбие.


Това заяви за "Дневник" полковник Станчо Джуналиев, който е обучавал децата и днес съпроводи няколко смени пред паметника. Той е председател на национално дружество "Традиция", което от дълго време работи съвместно с "Общобългарски комитет "Васил Левски", чийто председател Васил Василев е идеен и организационен двигател на инициативата.


"Днес българските деца не ходят в армията редовно и поне тези елементарни представи трябва да имат - от дисциплина, ред и оръжие", коментира Джуналиев. Той обясни, че след като Василев измислил идеята, се е свързал с различни училища в страната като от миналата седмица са започнали тренировки с децата. Дрехите тогава били вече ушити и от вчера са започнали най-малките да стоят на пост пред паметника на Левски в София.


Деца обаче идват от цялата страна - Пазарджик, Монтана, Плевен и др. Разходите за униформите, пушките и пътят им се поемат от комитета, който се финансира с дарения.


Всички те са включени в движение "Млади възрожденци" към комитета, който има 225 клуба в страната и един в Чикаго, заяви Силвия Калпакова, която е координатор на децата. В движението членували общо 3 500 деца. Тя обясни, че те ще стоят на караул до 19 февруари и после всеки месец по два дни до края на годината, за да може всеки клуб да се включи. Вероятно щяло да се избират съботи и недели за тази цел. В зависимост от броя на децата всеки ден те сменят караула до различен час. Днес бяха на пост до 13 ч., а утре ще бъдат почти целия ден. Тези, които са в гимназия дежурят по 30 минути, а по-малките по 10, каза Калпакова и допълни, че всичко е подсигурено и децата са топло облечени.


"Ми те са мънинки, има и тригодишни, толкова сладки", намеси се в разговора Джуналиев. "Ето такива бяха вчера", казват и двамата, а в този момент пред паметника идва група от десетина малки деца между три и шест години. Дошли да видят по-големите, които стоят на караул.


"Караул без пушка не е караул" или за уроците по военна дисциплина на деца пред паметника на Левски

© Георги Кожухаров


Калпакова заяви, че всички деца се придружават от учител или ръководител, както и от членове на комитета. Те са подготвили и документите за извинението им от училище по време на "дежурство" на паметника. Родителите им пък са попълнили декларации за съгласие. Уведомена е била и общината.По думите й и най-малките много добре знаят кой е Васил Левски, "така хубаво разказваха децата от детска градина "Веселото гардже", те ни бяха първият караул". Тя била изумена какви неща знаят за Левски. Тук мъжът я прекъсна и казва колко невероятно обясняват и изпълняват всичко, дори и най-малките. А жената продължи - "знаят как е умрял, за какво се е борил, знаят какво значи герой, идол, знаят, че това е къщата на Левски". Всичките си познания те демонстрирали по детски, но много адекватно. Мъжът отново я прекъсна, за да каже - "много добре са подготвени".


И двамата са единодушни, че караул без пушка, не е караул. Затова децата имат пушките - истински и автентични, разбира се не заредени. "Учим ги да са патриоти - това е истината", обяснява още Калпакова. "Да си знаят миналото, да са родолюбци, да знаят каква е била историята на България. Да се гордеят, да съхраняват традициите, да ги предават на своите деца. Да не се загуби българщината, защото в днешно време информацията е много, но стойностите ги няма. Това са деца на доброволен принцип, никой не ги кара на сила да участват", допълва тя.


Обяснява, че има много желаещи да членуват в движението "Млади възрожденци" като всеки ден то създава нови клубове. "Имат нужда, защото има вакуум в това пространство - за децата, за младежите. Няма такива родолюбиви организации, които да ги обгрижват, да ги стимулират, насърчават и в наше лице - на комитет Васил Левски виждат съмишленици".


Иначе от Държавната агенция за защита на детето казаха, че когато децата и родителите им са съгласни, проблем няма и те не се намесват. Сезират се само ако сметнат, че по някакъв начин са нарушени правата на децата, но в случая нарушение нямало.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 780 Неутрално
 2. 2 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ренесанса го свързваме с Да Винчи и Микеланджело, с изкуство и наука, а Възраждането с Левски и пушки, а забравяме Берон и братя Георгиеви.

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Имам 328 въоръжени денонощни /24 часа/ наряда ... не ми се слушат глупости !
  За да победиш ЗЛОТО, трябва да го познаваш...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  караул без пушка, не е караул.....
  Скъпи млади хора, караул е когато пазиш нещо- склад, муниции, военна част. Другото е почетен караул- това е духовна маструбация, т.е. задоволяване на въображаеми комплекси. За Вас е добре, да се научите да стреляте, а после да поработите в една болница , където има жертви на сражения. Това ще ви помогне неимоверно. За да разберете българското е добре да поработите за началник българин, да имате съсед българин. Тогава ще усетите ....родното.
  п.с. караул не е българска дума, води се от казахски произход. ...

 5. 5 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  В събота пускам сайт, в който съм разкрил цялата истина за гроба на Левски, къде се намира, защо се е 'загубил' и защо Хайтов е лъжец. "Благодаря" на Дневник, че ме пратиха в трета глуха...

  Линк в събота... stay tuned

  I shave with Occam's razor
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Аман от тъпотии - не за караула трябва да обясняват некадърниците - ами да се възпитава родолюбие!

  [email protected]
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1876 Любопитно

  Защо пълнят главите на децата с глупости?

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Пушки? По-добре децата да са със спринцовки!
  По-доходно е.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Правят децата на идиоти както нас ни правеха навремето като пионерчета.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  "Разходите за униформите, пушките и пътят им се поемат от комитета, който се финансира с дарения."

  интересно, дали погледнахте финансовите им отчети преди да напишете това, щото аз го направих още вчера и доколкото изобщо такива има/ могат да се нарекат така, комитета е на перманентна загуба, а дарения почти няма за сметка на заемите от фирмата на Василев

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Весело

  [quote#4:"grayeagle"]караул без пушка, не е караул...[/quote]
  хъх, сигурен ли си

  http://www.segabg.com/pic/12381/842649-l.jpg

 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 775 Весело

  "ние носим Левски и българския дух в сърцето си", казва Таня. Тя е 12-ти клас от Пазарджик...."
  Като ти гледам българското именце Татяначка, и ти вЕрвам за левски и българския дух...Едно време така произвеждаха митко палаузовци...

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Отвратен съм, особено от 5-6 г дечица с пушки, като момиченцето бъркаше с пръстче в цевта! Замязахме на азиатските изроди в Раша! По добре научете децата кой е виновен за гибелта на Левски, как граф Игнатиев е настоявал да го съдят за убийството на калфата/полага се бесило/, а не като революционер- полага се изселване в Диарбекир.... Научете децата какво е казал Левски за Русия и грабителската ѝ политика...

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1417 Разстроено

  На 3-ти март всички детски градини на връх Шипка с пушки кремъклийки, а на 2-ри юни – на връх Околчица. Стига с тези играчки и компютри, време е да хващат гората. Ще ги правим родолюбци. Русия плаща.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Мили деца,Левски се носи в сърцето(ама е много тежък товар)първо трябва да пораснете,да го осъзнаете и тогава ако решите,може да бъдете като Дякона.Огромната част от българите не можем да бъдем като Левски.Сърдечна болка е патриотизма.Защото Левски е казал и „Ние и сега си имаме господар- султана, а се борим за чиста и свята република, където ще живеем заедно българи, турци и цигани…”и е казал още - Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност,ама днешните професионални патриоти не ги казват тези работи.Затова ви казвам мили деца,научете автора на химна на България и целия текст,прочетете Немили Недраги,Епопея на забравените,Записки по българските въстания и други такива писания,съберете знания,анализирайте и тогава ще можете да кажете дали можете да бъдете патриоти.

 16. 16 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в инициативата. Говорим за възпитаване на родолюбие у децата (някой да е против ?!?!?!?) ... и това е един от начините да ги заинтригуваме.
  ... И о, ужас, имали пушки и униформи ... възпитавали ги в някакви военни навици !!! ... Е, и ???? Защо приемате за нормално всеки ден с часове да се "гърмят" и "колят" през таблетите и смартфоните, а се притеснявате, че в знак на уважение ще постоят малко пред паметника на Апостола ???

 17. 17 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#13:"chichka"] как граф Игнатиев е настоявал да го съдят за убийството на калфата/полага се бесило/, а не като революционер- полага се изселване в Диарбекир.... [/quote]

  Не е вярно това! Граф Игнатиев е намесен, но не за да превръща делото от политическо в криминално... друг е филмът... А Левски е съден като главатар на бунтовническо движение (писмото от Али Саиб до Великия везир и от ВВ до султана), на иллямът му е написано "Главатар на бунтовниците против царщината"

  I shave with Occam's razor
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Тези съвсем изперкаха.Ние висяхме пред разни паметници ,но поне бяхме без пушки. а сега -хитлерюгент

 19. 19 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Няколко сухи факта за детския караул пред паметника на Апостола:

  Главният организатор на караула пред паметника на Левски се казва Васил Василев.
  Бил е завеждащ кореспондентски пункт в Париж от 1986 г. до 1991 г. и е бил агент и секретен сътрудник към Първо и Второ главно управление на ДС под псевдонимите Паскал и Бобев. Вербуван е през 1976 година и за него има собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документи и др. Няма данни за снемането му от оперативен отчет. Василев е по-известен като бизнесмен, съсобственик във фирмата "Братя Василеви".

  Други места по света, освен България, където могат да се видят униформени деца с оръжия са:

  Руска федерация
  Северна Корея
  Ислямска държава

  4itatel
 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван Петров":

  И почти нищо не знаят децата за Ст. Михайловски.

 21. 21 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поне децата оставете намира, бе.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1073 Весело

  [quote#3:"роджър"]Имам 328 въоръжени денонощни /24 часа/ наряда ... не ми се слушат глупости !
  За да победиш ЗЛОТО, трябва да го познаваш...[/quote]

  ++++ Здравей наряд - През ден наряд. Охереец ли си бил ? В Чешнегирово ни викаха мамелюк а ние на шофьорите - талигари.
  Тия шапкаджии с зелени чорапи искат и пенсия и заплата та затова драпат това им е патриотизмът . Като на времето Военно Обучение но във Втори курс на горе а не да ошашавят децата от малки.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Извратенящина, деца с пушки...
  А Държавната агенция за защита на детето е абсолютна неадекватна, хрантутници!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  [quote#5:"Сахаров"]Линк в събота... stay tuned[/quote]

  Чакаме с нетърпение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хибридно ли играеш, зомби? Кой точно искаш да заблудиш? В САЩ има детско първенство по стрелба с огнестрелно оръжие за възрастови категории над 6 годишни през 2 години! В Швейцария е нормално малките да се обучават в лагери на дисциплина, ред и боравене с оръжие. Същото е в още няколко държави в Европа - Австрия, Германия и Швеция. Вероятно има и други. Това за РФ, Северна Корея и Ислямска държава го рапортувай на отговорника на хибридната чета на Козяк.

 26. 26 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 284 Разстроено

  До коментар [#9] от "EU defender":

  няколко военни,пенсионери ли са и им се играе на войници ,и с това малоумно действие ,решиха,че ще възпитават някого. Така не става ,скъпи чиновници,2-3 дена в годината,да покажем ,че ни има и до догодина пак с някоя друга изцепка.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Абе не знам, но за децата е голяма емоция. Ще го помнят през целия си живот и мисля че ползата е повече от страховете за милитаризация. А за нашата нихилистична България тая противотежест практически е нищожна.

 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Дайте им по един гранатомет и противогаз бе!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#13:"chichka"] Научете децата какво е казал Левски за Русия и грабителската ѝ политика... [/quote]

  И какво е казал ????

  God bless Russia!
 30. 30 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван Петров":

  Забравяме, и че Левски е искал да убие един от братята георгиеви за пари ...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#17:"Сахаров"]Не е вярно това! Граф Игнатиев е намесен, но не за да превръща делото от политическо в криминално... друг е филмът... [/quote]

  Въобще не е намесен. От години върви една антируска пропаганда в т.ч. и чрез фалшификации на историята. В т.ч. и, че Игнатиев е замесен в убийството на Левски. Ролята на Игнатиев е положителна по отношение на България. Наскоро имаше и предаване по БНТ за него и там също се каза, че графа няма отношение към убийството на Левски:

  http://imedia.bnt.bg/predavanyia/istoriya-bg/graf-ignatiev-arhitekt-na-svobodna-balgariya-06-02-2017

  Тук след 37 мин. става въпрос за графа и Левски.

  Другата популярна фалшификация са думите на Левски - който ни освободи, той ще ни пороби. Няма такива думи. Отново фалшификат.

  God bless Russia!
 33. 33 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "gullwing":

  Ама ти сериозно ли четеш учили-недоучили писачи на история ? Ти видя ли източниците, които са ползвани ? Един от тях е УИКИПИДИЯ ?! Това е повече от несериозно.

  God bless Russia!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#33] от "garincha":

  вземи най-напред да погледнеш, какво се цитира от Уикипедия, па после се излагай!

  оттам се цитира само учебника на един професор - типичен фалшификатор на нашата история, защото неговият учебник е преписан там едно към едно в статията за Левски.

 36. 36 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#19] от "4itatel":

  Ами то всичките "патриоти" са оттам - и Краси Каракачанов е щатен, и Валери Симеонов е щатен.

  Дори професор Пламен Митев, когото напоследък считат за светило по българско Възраждане - и той щатен ...

  Какво да правиш - система!

 37. 37 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#31] от "gullwing":

  Трябва ли под темата за децата да те ругая, бе, гнусно, продажно л*... ще ви ритам от тука до Москва, петоколонна измет такава, че се гаврите с паметта на Апостола!
  Това се отнася и за тоя под тебе

  I shave with Occam's razor
 38. 38 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "gullwing":

  Няма сериозен учен, който да цитира УИКИПИДИЯ ! Само недоучили аматьори го правят. УИКИПИДИЯ е свободна енциклопедия и всеки може да си пише там глупостите.
  Аман от аматьори. Но ти вярвай в каквото искаш.
  Появява се някакъв или някакви сульовци и твърдят, че Левски бил такъв и онакъв и ти им се връзваш. Ако утре се появят някакви с твърдението, че Левски е марсианец и на тях ли ще повярваш ?

  God bless Russia!
 39. 39 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо децата пазят караул на един масон?

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  "понятия от военна дисциплина, ред, отдаване на почит и носене на униформа и оръжие - това са нещата, които са водили инициаторите на идеята."
  Според инициаторите, това е то родолюбието.

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  [quote#25:"zyx"]В Швейцария е нормално малките да се обучават в лагери на дисциплина, ред и боравене с оръжие. Същото е в още няколко държави в Европа - Австрия, Германия и Швеция. Вероятно има и други.[/quote]


  пълни глупости... има едно нещо, което се казва
  Convention on the Rights of the Child (CRC) и в нормалните държави достъпа до оръжие и амуниции на лица под 18 г. е забранен; рекламни кампании свързани с оръжие също


  миналото лято имаше скандал по този повод

  http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-36538479

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  "...от Държавната агенция за защита на детето казаха, че когато децата и родителите им са съгласни, проблем няма и те не се намесват"

  а ей тези мухлясали другарки, ама с шутове, право към Масква... там да се обясняват колкото си щат че ако родителите решат могат да дават "истински и автентични" пушкала на децата... нещастници, и тва било държавна агенция за ЗАЩИТА на децата... в ЕС

  с амбиции да класира генерален секретар на ООН хахаха

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  До коментар [#44] от "Competent Defibrillator":

  ма естествено... нито ДАЗД, нито всичките там партийки с претенции да управляват, нито другарите журналисти подозират за съществуването на конвенцията

  е, чат-пат по някое лапе дава фира докато играе с оставено заредено оръжие, ама кой да ти брига... па и как иначе се отглеждат юнак до юнака

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#46] от "Competent Defibrillator":

  ми дразнят ме бе ти тая седмица нещо нормално видял ли си примерно

 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Т.н. Общобългарски комитет Васил Левски е организация на русофили-путинофили, които се мъчат да монополизират името на Левски в полза на руските попълзновения у нас, създавайки патРеотични настроения. Този комитет преди време хукна да поправя Плевнелиев, как неправилно бил цитирал Левски по повод Трети март. А като са толкова големи патрЕоти, тези другари от комитета да вземат да навлекат те едни такива униформи и да застанат на почетен караул на вятъра и на студа, а не да изпращат деца.

 49. 49 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"Булаир"]Говорим за възпитаване на родолюбие у децата [/quote]
  Е, точто тук, в този сорсо-форум да говориш за родолюбие - няма как!

 50. 50 Профил на rally
  rally
  Рейтинг: 229 Гневно

  Ох, този болен егоман Васил Василев съвсем превъртя! Не стига, че преди години той нареди да се изкъртят грифоните на паметника, за да може после уж геройски да ги откупува, па видите ли и "Общобългарски комитет" да основе на базата на тази отвратителна история, ми сега деца с пушки на паметника. Защо бе, Паскале? Защо тъй нагло, тъй наставнически говориш за родолюбие - ти с офшорките в Америка, ти, неплатил честно изработени възнаграждения на стотици хора? Родолюбец сладък :*

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK