Парите за медицинските университети не само не са намалени, а са увеличени, обясни министър Денков

Служебният министър на образованието Николай Денков

© Георги Кожухаров

Служебният министър на образованието Николай ДенковНяма намаление в бюджетите на медицинските университети в страната. Само в два се е получила разлика в бюджета под 1% спрямо миналата година, а в останалите има увеличения на субсидията. Нетно парите за тези университети са повече през 2017 г.


Това обясни служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, след като миналата седмица студентите от големите медицински университети в страната изказаха притеснение за намаление коефициент на държавната им издръжка. Денков днес се срещна с ректорите на тези университети в страната, за да търсят решения на популярните проблеми като изтичането на медицински кадри и баланса във финансирането на висшето образование.


Коефициентът на държавната издръжка може и да е намален, но медицинските субсидии като абсолютна стойност са по-големи тази година заради прием на повече студенти. Освен това около половината от преходния остатък за висше образование от 2016 г. е на медицинските университети. С други думи, неизразходваните средства по това перо през миналата година са общо 266 млн. лв., като 130 млн. от тях са от медицинските висши училища.
В Медицински университет - Пловдив, и в Медицински университет - Плевен, субсидиите са по-малки за годината съответно с 0.23% и 0.16%. В първия случай това са около 47 хил. лв., но при положение че преходният остатък на университета от миналата година е над 20 млн. лв. За Плевен разликата е 12.2 хил. лв. при преходен остатък 12.5 млн. лв.


Увеличения има в университетите в София и във Варна - с 1.56% и 8.35%, което за софийския МУ е над половин милион повече, а за варненския - 14 млн. лв. И там остатъкът от 2016 г. е милиони левове - 90 млн. за София и 12 за Варна.


Част от ректорите на медицинските университети коментираха пред журналисти, че българските медицински висши училища са най-добре разработените в страната и могат да се сравняват с Бръшляновата лига. Всяка година за едно място кандидатстват по 8-10 души, а за едно място за чуждестранни студенти - по трима. Големият проблем е тези обучени хора да останат тук, след като завършат, и да попълнят дефицитите в болниците.


Според Денков това може да стане с положителни стимули като стипендии и стажове, които да са обвързани със срок на ангажимент за работа впоследствие. Той коментира, че не само в медицината има дефицити - такъв проблем има например и при учителите, затова намирането на баланс между специалностите е ключово.


По казуса с ректора на Медицинския университет - София, Денков заяви, че за министерството пълноправният ректор е Виктор Златков и течащите дела нямат отношение. Самият Златков предпочете да не се изправи пред журналистите след края на срещата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK