Според Алексей Петров сделката, за която е обвинен, трябва да се изучава по предприемачество

=

© Анелия Николова

=Софийският градски съд (СГС) не успя да даде ход на делото срещу бившата барета от ДАНС Алексей Петров, заради отсъствието на защитата му - адвокат Ина Лулчева. Затова процесът бе отложен за 13 март. По него Петров е подсъдим за пране на над 3 млн. лв. заедно с още двама души - Явор Джиджев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Според обвинението те са изпрали пари, присвоени от две фирми.


Разследването е от 2013 година, а в началото на тази година съдия Александра Йорданова от СГС образува дело по внесен от градската прокуратура обвинителен акт срещу тримата.


Днес в съдебната зала се разбра, че единият от подсъдимите е и пострадал, тъй като неговата фирма "Томеком" ЕООД, според прокуратурата е била ощетена от сделка с кабелни системи, но той е виновен за това. Обвинението на Петров е, че е подпомагал другите двама подсъдими в ощетяването.
На следващото заседание се очаква да се даде ход по същество и да бъдат разпитани свидетели.


Пред журналисти Петров коментира, че сделката, която е предмет на делото, трябвало да се изучава в часовете по предприемачество. Заяви, че приема делото с най-добро чувство на удовлетворение, защото ставало дума за една уникална сделка, свързана с чуждестранни инвестиции в огромни размери, където си е свършил работата по най-добрия начин. Той заяви, че е получил повече от 7 млн. лв., не ги изнесъл в офшорни фирми и си е платил данъците. Самият Петров е осъществил сделката като посредник. "Става дума за "Обединени кабелни мрежи", сега известни като компанията "Близу", придобити от американския инвеститор", обясни той и заяви, че и днес би направил сделката по същия начин.Допълни, че е добре делото да "мине" през съда, за да бъде изчистена репутацията му и да няма висящи материали срещу него в прокуратурата.


Той коментира и търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известно като CETA, което имало и позитивни, и негативни страни, но за дребния и средния бизнес било унищожително. Предизборната кампания пък Петров определи като пищна сватба с много обещания.


Бившата барета беше арестуван през 2010 г. в рамките на операция "Октопод", като част от арестите бяха заснети и пуснати по телевизията, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов определи като изключителен успех за МВР. Тогава срещу Алексей Петров започна и разследване за пране на пари, като от МВР тогава обявиха, че е разбита група за изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване "Кремиковци" АД, данъчни престъпления и сводничество и пране на пари, по постепенно част от обвиненията отпаднаха


В края на 2013 г. Алексей Петров и още четирима обвиняеми поискаха прокуратурата или да прекрати делото, или да го внесе в съда, тъй като бяха минали повече от две години от повдигането на обвиненията. В началото на 2014 г. делото срещу тях беше прекратено.


Миналата година съдът в Страсбург пък осъди България да плати 110 хил. евро на обвиняемите по делото озвестно като "Октопод" - Алексей Петров, Антон Петров, Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците и семействата им за акцията по времето, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов.


В Специализирания наказателен съд продължава единственото оцеляло дело "Октопод", по което Алексей Петров е подсъдим с Антон Петров, Янко Попов, Марчело Джотолов и Кирил Топалов. Сред подсъдимите беше и бившият прокурор Цеко Йорданов, но обвиненията срещу него бяха свалени. Процесът започна отначало през 2015 г., тъй като председателката на състава в Софийския градски съд, който го гледаше до онзи момент - Румяна Ченалова, беше уволнена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK