Според съдия заличаването на имената в съдебните актове не нарушава правото на информация

Георги Колев, председател на ВАС

© Цветелина Белутова

Георги Колев, председател на ВАССъдията от Административен съд София град Весела Николова прекрати заведеното от 16 журналисти дело срещу заповед на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев за заличаване на личните данни в съдебните актове, включително и имена на фирми, населени места, държавни институции


Съдия Весела Николова: Заповедта за заличаване на данните не засяга журналистите


Съдия Николова не смята, че заличаването в съдебните решения дори на имена на фирми, държавни институции, населени места, а не само имена на лица, не нарушава правото на обществото да бъде информирано.
През ноември 2016 г. журналисти от 11 медии, включително "Капитал" и "Дневник", атакуваха пред съда заповедта на Георги Колев като нормативен акт, трайно засягащ конституционни права, сред които правото на информация.


Заличават се в съдебните актове не само лични данни


В жалбата на журналистите срещу заповедта са изброени 10 точки от правил ата, които според тях трябва да бъдат отменени, тъй като целят "скриване" на информация в нарушение на закона. В тях е предвидено заличаване на данни, които не са лични - за юридическите лица и техните идентифициращи признаци, както и с органите на държавна власт и техните обозначаващи признаци, адресите и седалищата им, регистрираните при тях МПС и др. подобни, названия на улици, градове,. Скрива се също и информацията, съдържаща се и в жалбите,у и в оспорените актове.


Според определението за прекратяване на съдия Николова, заповедта на председателя на ВАС е вътрешноведомствен акт, който поражда задължения и права само за съдиите и служителите, но не засяга правата на жалбоподателите, тоест журналистите. Според приетото от административния съдия тълкуване, конституционното право на информация е гарантирано единствено с подаването на заявление по реда на ЗДОИ. Който иска да се информира, да ползва Закона за достъп до информация /ЗДОИ/ - така излиза от определението на съдията.


Ето как се мотивира съдия Николова:
"По естеството си това (заповедта на Колев - бел. ред.) е вътрешнослужебен акт ... По своите правни последици заповедта не рефлектира неблагоприятно върху правната сфера на жалбоподателите, тъй като същата по никакъв начин не нарушава / застрашава техни конституционни права като граждани и юридически лица по смисъла на чл.120, ал.2 от КРБ, включително правото им на достъп до информация. Заповедта не засяга пряко и непосредствено правната сфера на жалбоподателите, което определя и липсата на правен интерес за тях от оспорването й, а правото на достъп до информация е гарантирано с отделен закон - ЗДОИ."


Адвокат Александър Кашъмов: Правилата на председателя свещена крава ли са, дори органите на власт са анонимни


Според приетото от съдията разбиране, правилата на председателя на ВАС са свещена крава, коментира адвокат Александър Кашъмов, който представлява 16-те журналисти жалбоподатели. Правилата създавали права и задължения само за съдиите и служителите, а всъщност е точно обратното - само съдиите и служителите могат да четат пълното съдържание на съдебните решения и определения, както и документите, представени от страните. Докато всички останали, включително журналисти жалбоподатели, имат достъп само до окастрени решения и определения, в които дори органите на власт са анонимни, добави адвокат Кашъмов.


Журналистите обжалват прекратяването пред ВАС, където съдия Николова има висящо дело


Журналистите ще обжалват прекратяването пред ВАС. Любопитно е, че съдия Николова в момента чака решаване на свое висящо дело във ВАС. Николова, както и съдия Димана Йосифова, бяха съдебни инспектори и след като им изтече мандата, и двете пожелаха да бъдат възстановени в съдебната система на по-висока длъжност - съдии именно във ВАС. Висшият съдебен съвет отказа и те обжалваха пред ВАС, където жалбата на Йосифова бе отхвърлена, но председателят Георги Колев я командирова в своя съд. А казусът на Николова е още висящ пред Петчленен състав.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Ще приема всяко решение на български съд, зад което застанат Радан Кънев и Христо Иванов.

  Navigare Necesse Est
 2. 2 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Защо по дяволите не си е направила отвод, след като има висящо лично дело прее ВАС?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK