Румънска гражданка отива на съд заради катастрофата с Боян Петров и Андрей Ковачев

Алпинистът Боян Петров и екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев пострадаха при катастрофа в Кресненското дефиле в края на август 2016 г.

© Велко Ангелов

Алпинистът Боян Петров и екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев пострадаха при катастрофа в Кресненското дефиле в края на август 2016 г.Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу румънска гражданка заради катастрофата в Кресненското дефиле, при която пострадаха алпинистът Боян Петров и екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


А. Фечея ще отговаря пред магистратите за причиняване на телесна повреда на двама души след катастрофа по непредпазливост. Обвиняемата Фечея е гражданка на Румъния, постоянно живееща в Италия, съобщава прокуратурата.


Според разследващите тя е пътувала на 22 август 2016 г. от Румъния за Италия заедно с мъжа си и двете им деца. Около 10 ч. тя поела управлението на колата, като преди това е карал мъжът й. Час по-късно на главен път Е 79, местността Османската чешма в района на Кресненското дефиле, тя навлязла в участък с въведена временна организация на движението заради изграждането на автомагистрала "Струма".
Въпреки поставените пътни знаци за ограничение на скоростта до 40 км/ч., забрана за изпреварване и светлинен източник, който е подавал мигаща жълта светлина, обвиняемата не се съобразила с тях и продължила да кара със скорост 64 км/ч.


По същото време от дясната страна на пътя, в района на Османската чешма, се намирали Боян Петров, Андрей Ковачев и Н. Недялков, които обследвали дефилето с цел извеждане на мерки за намаляване на въздействието върху биологичното разнообразие по проект за изграждане на автомагистралата. Тримата вървели пеша противоположно на посоката на движението на колите и носели светлоотразителните жилетки, пише още в съобщението.


Около 11:45 ч., когато мъжете извършвали замервания в участъка на км 384+410 на пътя, автомобилът на Фечея наближил обследваната от пешеходците стена и навлязъл в ляв завой. Тя загубила управлението над превозното средство и навлязла в пътния банкет, в резултат на което блъснала двама от пешеходците. Тялото на Петров било изхвърлено встрани от пътя в близост до мантинелата. Последвало отхвърляне на тялото на Ковачев към предния капак с последващо плъзгане по него и удар на главата в предното панорамно стъкло.


Обвиняемата е опитала да спре, което станало в уширението на пътя. След подаден сигнал на мястото пристигнали екипите на спешна помощ и полицията. Пострадалите били транспортирани по спешност първоначално в болница в Благоевград, а впоследствие във Военномедицинска академия в София, където претърпели редица оперативни интервенции.


От изготвената по делото автотехническа експертиза се установява, че причината за настъпване на катастрофата е управлението на лекия автомобил "Ауди А6" със скорост над ограничената за участъка от пътя и отклоняването на колата в посока надясно с навлизане в банкета на пътното платно, което не се дължи на техническа неизправност на автомобила.


Причинената на Ковачев средна телесна повреда се изразява в счупване на мишнична кост и пищял, довела до тайно затруднение на движенията за около 3-4 месеца. Вследствие на удара на Петров бил счупен левият крак, четири ребра, тазобедрена става, лопатка, лицеви и черепни кости. Той получил черепномозъчна травма, кръвоизлив и контузия на белите дробове.


По време на разследването обвиняемата Фечея се признала за виновна и съдействала изцяло на разследващите органи. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK