Здравното министерство подготвя закони срещу трансмазнините и подсладените напитки

Д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазванетоСформирани са работни групи, които да подготвят закони срещу употребата на трансмазнини в производството и за допълнителни такси за напитките с високо съдържание на захар. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов пред журналисти днес. Заедно с това министерството ще започне разговори с производителите на хляб и млечни продукти за намаляване на количеството сол в продуктите им, както и ще се работи за затягане на контрола срещу продаването на цигари на непълнолетни и пушенето на закрити обществени места.


Това са част от мерките, които служебният кабинет е набелязал за краткия си мандат като борба с основните фактори за лошото здраве на българите. Зам.-министърът припомни популярната статистика на Световната здравна организация за България, според която 63% от всички смъртни случаи сред населението се дължат на сърдечно-съдови заболявания, а те са свързани с прекаленото съдържание на сол и захар в диетата. Употребата на тютюн и алкохол в България също е прекомерна, включително и сред младежите, както показа нов доклад на СЗО и УНИЦЕФ.


Засега няма конкретни стойности, на които министерството се е спряло за увеличението на цените на газираните напитки, нито за намаляването на трансмазнините и солта, защото тепърва започва работата на експертите, уточни Каменов. Данъкът върху напитките и употребата на трансмазнини може да се уреди в закон, който да се приеме от следващото Народно събрание, но намаляването на солта е въпрос на воля и договаряне между държавата и производителите, коментира той.


Зам.-министърът припомни, че и предишното ръководство - на Петър Москов, говореше за данък "вредни храни", само че според него подготвеният тогава текст бил много общ и усилията - непоследователни. Идеята на Москов беше остро критикувана от производители и експерти, включително и от настоящия министър Илко Семерджиев, който твърдеше, че такъв данък не би довел до здравни резултати, а само до ощетяване на бизнеса и загуба на работни места.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK