Една година условно получи шефът на софийското "Озеленяване" Ненко Ненков

Една година условно получи шефът на софийското "Озеленяване" Ненко Ненков

© Надежда Чипева, КапиталСофийският районен съд (СРС) е признал Ненко Ненков, който беше директор на дружество "Озеленяване", за виновен заради сключена неизгодна сделка. Наложеното му наказание е едногодишна условна присъда и лишаване от право да упражнява ръководна длъжност за една година. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.


След като му бе повдигнато обвинение в началото на 2012 г., Ненков подаде оставка от ръководния пост на тогавашното общинско дружество "Озеленяване" ЕАД, което вече е заличено.


Той бе привлечен към наказателна отговорност за това, че на 27 април 2009 г., в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – договор за отговорно пазене и съхранение на растителност, с търговско дружество "Кио Иван Узунов" ЕООД, от която не е имало необходимост. Причината - дружество "Озеленяване" ЕАД е разполагало с цветопроизводствено стопанство, с достатъчна площ за съхранение на произведените цветя, както и с допълнително приспособена площадка за съхранение на цветя, аргументира се прокуратурата. Според държавното обвинение от това е произлязла значителна вреда за управляваното от Ненков дружество в размер на 20 344.93 лв.


Прокуратурата въпреки това е протестирала съдебното решение с искане втората съдебна инстанция - Софийският градски съд, да наложи по-тежко наказание на Ненков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK