Ръст от 200% има в разходите за лекарства в последните години, съобщи Илко Семерджиев

Министър Илко Семерджиев

© Анелия Николова

Министър Илко СемерджиевПрез последните години има 200% ръст на разходите за лекарства, а нарастването на брутния вътрешен продукт е с малко над 3 процента. Разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП, затова се налага да отговорим на основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци.


Това каза служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев, цитиран от БТА, по време на дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства.


Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество, коментира Семерджиев.
От здравната каса предлагат две мерки по отношение на разходите за лекарства. Първата е някои нови медикаменти да бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии за ефективност, каза подуправителят на касата Димитър Петров. Според него болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в българската система е ограничен.


Втората идея е да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на търговеца, а не на болницата, каза още Петров. По думите му има и идея в онкологията касата да плаща терапията на пациент средно на килограм/тегло, като този начин на плащане няма да се отнася за детските терапии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK