Семерджиев смени ръководството на "Пирогов"

Проф. д-р Стоян Миланов е отстранен от директорското място на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

© Красимир Юскеселиев

Проф. д-р Стоян Миланов е отстранен от директорското място на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"Избори 2022

Ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" е сменено с с протоколно решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев от 16 февруари, съобщи пресцентърът на болницата.


Досегашният Съвет на директорите, състоящ се от д-р Константин Димов, д-р Атанас Кацаров и проф. д-р Стоян Миланов - е освободен и са прекратени правомощията на двама от тях, а Миланов е поканен да остане, но не и като директор на болницата.


На тяхно място със същото решение бордът е разширен до 5 места и са назначени проф. д-р Асен Балтов, д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, както и адвокат Илиян Кършев и финансиста Живка Савова. За новия изпълнителен директор на болницата е посочен проф. д-р Балтов - шефът на травматологията на "Пирогов".
Д-р Стоян Миланов незабавно е подал оставка от новия Съвет на директорите по лични и професионални причини, както и от позицията си като национален консултант по спешна медицина. На сбогуване той призовал към сдържаност, както и към продължаване на всички започнати проекти и успешното им финализиране, посочват от болницата. Той стана изпълнителен директор на "Пирогов" през януари 2013 г., а преди това беше изпълняващ длъжността, заместник-директор по лечебната дейност и началник на клиниката за интензивно лечение.


"Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки", коментира министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. "С увеличаването на борда на директорите и подсилването му с юрист, а от днес и с финансист, се надяваме да се подобри управлението, здравните и финансовите показатели на "Пирогов", допълва министърът.


От ведомството посочват, че "Пирогов" е "номер едно по задлъжнялост сред всички болници", чиито едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Към 31 октомври 2015 г. задълженията, натрупани от "Пирогов" са близо 24 млн. лева, а година по-късно надхвърлят тази сума, включително и с 13 млн. лв. просрочени задължения, изтъкват от ведомството.


Проф. д-р Асен Балтов е новият изпълнителен директор на болницата

© УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Проф. д-р Асен Балтов е новият изпълнителен директор на болницата


Проф. д-р Асен Балтов до днес беше началник на Първа травматологична клиника в "Пирогов".


Роден е през 1966 г. в София. През 1994 г. завършва Медицински университет-София. Прави специализацията си по ортопедия и травматология в "Пирогов" и остава там до 2006 г. След това до 2013 г. е в Катедра "Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия" на ВМА, когато отново се връща в "Пирогов". През юни 2016 г. продобива степен "професор".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK