Един начин за лесно четене напук на дислексията

Кристина Костова

© Юлия Лазарова

Кристина КостоваОт края на декември миналата година, когато "Дневник" разказа за първия специализиран шрифт на кирилица за хора с лека до средна форма на дислексия, създателката му Кристина Костова му е получила над 200 писма с молба да сподели файла с начертанията и с благодарности за това, което е направила.


Днес вече инсталирането на шрифта Adys вече е още по-бързо и лесно. Той може да бъде свален от специализирания сайт Adysfont.com и инсталиран на компютър или електронна книга за минути, като се следват подробните инструкции.


Заглавната страница на сайта

Заглавната страница на сайта


Направи си сам
Новата онлайн платформа също е дело на Кристина - доскоро студент, а понастоящем - докторант, в Националната художествена академия. Тя е продължение на усилията й да реши един от най-честите проблеми, с които се сблъскват хората с дислексия - затруднението да четат, дължащо се на това, че виждат букви и цели срички разместени или слети, така че трудно ги разпознават.


В Adys, който е замислен първоначално в помощ на децата от 1-ви до 4-ти клас, авторката намира различни решения - от удебеляване на начертанията в долната част на някои от буквите, през промяна на вътрешното пространство (т.нар. око на буквата) до различни горни и долни височини. Удебелява главните букви и препинателните знаци, защото това създава по-тъмни петна в началото и края на изречението - така децата се ориентират интуитивно в текста и оттам - в интонацията при четене на глас, а също успяват по-лесно да проследят редовете и абзаците. Увеличава леко разстоянието между думите и редовете, за да се схващат от пръв поглед характерните форми на думите.


Шрифтът е удобен за хора от всички възрасти със симптоми на дислексия, но се възприема безпроблемно и от тези без смущения.


Демонстрация как хората с дислексия виждат начертанията.

© Юлия Лазарова

Демонстрация как хората с дислексия виждат начертанията.


Сайтът има български и английски вариант. От него посетителите могат да изтеглят безплатно две версии на шрифта - основна и почернена. В процес на изработване са още две - италик и среден размер, които скоро ще се предлагат на символичната цена от 8 щатски долара. "Идеята е най-често ползваните начертания да са достъпни за всички, а за другите да се плаща, макар и не много, като знак, че аз самата ценя направеното и то струва нещо", обяснява Кристина Костова.


Малки хитрини за добър резултат


Създава платформата съвсем сама за няколко месеца с цената на часове търсене в свободни бази данни в интернет и като търси съвети от по-напреднали от нея в тази област. Иска да даде възможност на повече хора да имат достъп до това улеснение и да изпитват удоволствието да четат с лекота.


Отделя специална секция за практически съвети към дизайнерите на печатни и уеб материали как да оформят текстовете така, че да улеснят хората с дислексия при четене. Има и идеи за учителите, които искат да спестят на учениците си, страдащи от подобни смущения, стреса да не могат да прочетат какво се изисква от тях на теста в клас. Една от тях гласи текстовете да се разпечатват на Adys и с определен размер на буквите, като за начертанията се ползва не черен, а тъмносив цвят, а за принтирането - рециклирана хартия. Намаляването на контраста между знаците и основата улеснява четенето, обяснява Кристина.


Шрифтът Adys в нормалния и почернения вариант.

© Юлия Лазарова

Шрифтът Adys в нормалния и почернения вариант.


И понеже техническите улеснения са само част от решението на проблема с дислексията, сайтът не пропуска да напомни, че според специалистите дислексията не е заболяване, а само различен начин, по който мозъкът обработва информацията и призовава: "Бъдете толерантни".


Още за Кристина Костова и шрифта Adys можете да прочетете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK