Върховният касационен съд ще гледа делото "Червеи"

Владимира Янева се появи на заседанието по делото срещу нея в апелативния съд, което беше първата й поява след оставката и след избухването на скандала "Яневагейт"

© Юлия Лазарова

Владимира Янева се появи на заседанието по делото срещу нея в апелативния съд, което беше първата й поява след оставката и след избухването на скандала "Яневагейт"Върховният касационен съд ще заседава по делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по разработката "Червеи" за разрешаване на незаконно подслушване в информационния масив на МВР над законово допустимия срок.


Делото стига до върховната инстанция след като на два пъти Янева беше призната за виновна и получи година условно с три годишен изпитателен срок. Апелативният съд прибави към наказанието на Янева и глоба от 1000 лв.


Съдебният състав от апелативния съд прие, че Янева несъмнено е била длъжностно лице - председател на съд, към момента на извършване на деянието, за което е обвинена - подписване на СРС-та за срок от 300 дни при позволени от закона 180 дни. Освен това е осъзнавала това, т.е. престъплението е извършено при наличието на умисъл и тя не може да бъде защитен от своя функционален съдийски имунитет.
Подсъдим по делото бе и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той бе оправдан по едно от повдигнатите му обвинения, а по другото СГС му наложи глоба от 3 хил. лв. Като Апелативният съд е потвърдил решението на долната съдебна инстанция в тази му част изцяло.


Владимира Янева се появи на заседанието по делото срещу нея в апелативния съд, което беше първата й поява след оставката и след избухването на скандала "Яневагейт". Тогава тя заяви, че е била подведена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK