За 2016 г. България е платила близо 1 млн. евро заради дела в Страсбург

За 2016 г. България е платила близо 1 млн. евро заради дела в Страсбург

© Анелия НиколоваПрез 2016 г. България е платила близо 1 млн. евро след осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, информира БГНЕС като се позовава на справка на Министерството на правосъдието.


Точната сума, която държавата е платила миналата година, след като е била осъдена за погазени права, е 960 100 евро, или 1 877 800 лв. Част от компенсациите са по приятелски споразумения и едностранни декларации, а тези по осъдителните решения са 854 800 евро.


Отделно правосъдното министерство е сключило общо 268 споразумения за обезщетения за бавно правосъдие по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и на Закона за съдебната власт. Платени са 604 648 лв. по 243 от споразуменията. Сумата е близо с 200 000 лв. по-малка от 2015 г., когато са платени 794 720 лв. по 289 споразумения.
"Видно от статистиките на ЕСПЧ, през последните 5 години България трайно е извън първата десетка на страните с най-много висящи жалби пред ЕСПЧ. По официални данни през 2016 г. България е на 16-о място по брой висящи жалби със 718 жалби, като тази положителна тенденция се дължи и на въведения през 2012 г. компенсаторен механизъм", се посочва в отговора на Министерството на правосъдието.


Оттам припомнят, че през 2015 г. Комитетът на министрите приключи наблюдението на изпълнението на пилотните решения "Димитров и Хамънов" и "Фингер", както и на 54 други дела, по които беше установено нарушение на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок, като взе предвид взетите от българска страна мерки за ефективни и достатъчни. Останалите решения бяха свързани със забавяния заради голям брой заседания пред гражданските съдилища, забавяния пред касационната инстанция или големи интервали между съдебните заседания пред по-малко натоварени наказателни съдилища.


Пред Комитета на министрите обаче остават за наблюдение решения, по които проблемите са свързани с продължителността на съдебните производства пред най-натоварените съдилища, закъснения на досъдебната фаза и липсата на ефективно ускорително средство за наказателните дела в двата стадия на процеса.


Колко са стрували на прокуратурата пък обезщетенията заради загубени дела по Закона за отговорността на държавата и общините през миналата година четете тук.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 880 Любопитно

  А колко е осребрил БХК?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 425 Неутрално

  От цацаратурата какво да очакваш, колко още има да се влачат всички каши който ги забърка Цветан Цветанов.... със всички му там операции октоподи и т.н.

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Гневно

  Да се удържат от бюджета на съдебната система.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  Адвокат да си там...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Трябва обвързване на работата на прокурори и съдии с материалната им отговорност за зле свършена работа, иначе всичко е за сметка на данъкоплатеца

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да се удържат от заплатите на ЗЛОУПОТРЕБИЛИТЕ магистрати.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Уволнения и тежки финансови наказания за виновните - до 100% и възстановяване на похарчените народни пари.
  Имаме доста по-големи нужди от средства за образование, медицина, социални и прочее, за да ги пилеем и покриваме некадърността на прокурори, следователи и съдебни състави.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Ако съдии и прокурори ги плащат от джоба си /а не от нашия/, ще клонят към 0

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#3:"442"]Да се удържат от бюджета на съдебната система. [/quote]

  По Конституция няма каак.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Както казва Бай Ганьо - Имал си бол пари,платил си.

 11. 11 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Тези средства са загубени от неработещата в интерес на гражданите ''правосъдна система''. Но, ги плащаме ние. По-голямата част от делата са водени целенасочено в ущърб на една от страните, прокуратурата не събира или ''губи'' доказателства, тогите пренебрегват закона и т.н. И естествено за това взимат съответните проценти. КОРУПЦИЯ!

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно
 13. 13 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#11:"yorddj"]Тези средства са загубени от неработещата в интерес на гражданите ''правосъдна система''. [/quote]
  А в другите държави има ли работеща правосъдна система?
  Щото и те са сред осъдените от този съд в Страсбург.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Весело

  [quote#12:"xmm"]И откъде ги е взела?[/quote]

  от г-н Борисов естествено... бе за толкова години така ли па не разбрахте кой дава кинтите тука

 15. 15 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Прост народ - слаба държава или как неправилното гласуване на суверена му "излиза през носа".

 16. 16 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Да се удържат от бюджета на съдебната система. Не стига, че ги издържаме с тези огромни заплати и привилегии, ами и да плащаме за безхаберието им.

 17. 17 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwerty112":

  Ако гледаме само брой дела, това е стъкмистика - ние сме една от много малките по население държави. Без да гледам данните, не би било странно от всяка една от многомилионните Германия, Франция, ОК или Испания ПООТДЕЛНО да има повече жалби и присъди, отколкото почти 6 млн. България. По-важен е делът нормални/провалени дела за съответната държава - 700 забатачени дела в България е много по-масов провал за правосъдието в Бг, отколкото 700 забатачени дела примерно за Германия.

 18. 18 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  [quote#2:"Infernus"]От цацаратурата какво да очакваш, колко още има да се влачат всички каши който ги забърка Цветан Цветанов.... със всички му там операции октоподи и т.н. [/quote]

  Колкото и да е чудно, в случая "цацаратурата" не е най-големия виновник. И в статията го пише и аз познавам няколко хора, които в момента съдят държавата за бавно правосъдие. В смисъл и здадена е присъдата, а не се изпълнява.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 19. 19 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 504 Неутрално

  МВР, прокуратура, съд не работят ефективно и законосъобразно, за което ние плащаме, а в същото време събираме средства за болни деца и виновни и наказани няма.Сбъркана работа.Плащаме си за глупостта, че ги търпим!

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не бъдете елементарни - оправдателни присъди няма само при Сталин и в Северна Корея ... въпросът е защо се случват !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"tsvetko_51"]Уволнения и тежки финансови наказания за виновните - до 100% и възстановяване на похарчените народни пари. [/quote]
  Логично и резонно е. Но не забелязвам някой да го е поставил като тема в предизборните програми. Може би не са се сетили?

  Who Is John Galt?
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Любопитно

  Задавате ли си въпроса защо всички предпочитат да се оплакват пред Брюксел, а не пред българската съдебна система?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Един милион евро в Страсбург и още 7, 16 млн. лева в България ... общо 9 (девет) млн. лева за безхаберие и престъпна небрежност на прокуратурата и на съдилищата ни, като "приносът" на Цацаратурата е безспорен 7:2.
  И после ... като дойдат сега изборите, пак гласувайте за БСП, за ГЕРБ, за ДПС, за АБВ ... което и от изброените да изберете е ВъГъЗъ.

 24. 24 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "близо 1 млн. евро " да се вземат от парите на прокуратурата и съда и право в НОИ !
  В Бг отговорност няма, винаги е колективна, никога поименна, затова е редно бюджета на съдебната система да олекне с милиардче.
  И Боко като приказва :... ако не бяхме платили на американските централи, ако не бяхме платили на ..... да допълни с "Ако съда и Цацаров не правеха каквото си искат и не бавеха, не манипулираха, не губиха и подменяха дела"......
  И да не забравяме кой вдигна заплатите на ВСС по предложение на Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт : "От ГЕРБ са гласували 110 народни представители, като 55 са били „за“, 1 „против“ (Методи Андреев), а един се е въздържал. Повечето депутати на БСП не са били в зала по време на гласуването, като 3-ма са подкрепили идеята, а 7 са се въздържали. От ДПС 7 депутати са били в пленарна зала, като всички са гласували „за“. Само един реформатор е спомогнал за покачването на възнагражденията, 8 са били „против“ 3-ма са се въздържали. 8 депутати от Патриотичния фронт са гласували „за“, няма въздържали се и против. От БДЦ 5 са съгласни с идеята, 2-ма са се въздържали. Никой от АБВ не е подкрепил текста, като 1 е бил „против“, 6 са се въздържали. Двама независими са били „за“, а 5 са гласували „против“.„Атака“ не са взели участие в гласуването."
  Така, че ако обичат ГЕРБ +ПФ + ДПС да се издължат на пенсионерите, както на другарчетата си от ВСС.

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"]Задавате ли си въпроса защо всички предпочитат да се оплакват пред Брюксел, а не пред българската съдебна система? [/quote]
  Както винаги - Цар си да изтърсиш поредната глупост !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Докато не накарат виновните да плащат за грешките си, ще ги плащаме всички ние.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Глупавите роби плащат, умните вдигат бунт и сменят управлението

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK