Герджиков: Министрите имат право да се возят в коли на НСО

Огнян Герджиков

© Георги Кожухаров

Огнян ГерджиковЧленовете на служебното правителство имат право на транспорт от Националната служба за охрана (НСО) по закон и е въпрос на тяхна преценка дали да се възползват от него. Това се разбира от позиция на служебния министър-председател Огнян Герджиков, разпространена от правителствената информационна служба.


Герджиков коментира темата след медийни публикации, че служебните министри използват коли на НСО, въпреки че кабинетът "Борисов" отмени това им право. Миналата година правителството взе неприсъствено решение да се преустанови използването на специализиран транспорт от вицепремиерите и министрите.


Сега обаче Герджиков посочва, че не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде отменена разпоредба на закон. В съобщение на правителството се цитира Законът за Националната служба за охрана, според който списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, а специализиран транспорт в мирно време се осигурява на членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата.


"Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство, е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност", се казва в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK