Скандален строеж в Морската градина на Варна "порасна" три пъти и вече е завършен

Лентата на поредния скандален стреж във варненскта Морска градина вече може да бъде отрязана.

© Славена Панайотова

Лентата на поредния скандален стреж във варненскта Морска градина вече може да бъде отрязана.Новата двуетажна сграда, на мястото на "съборена от вятъра" стара вила в северната част на варненската Морска градина, вече е завършена. Това показва проверка на сдружението "Варна диша", което от години полага усилия за опазването на парка от застрояване и движение на автомобили по алеите му.


Строежът, собственост на "Зърнени храни – гр. Силистра" е факт, независимо от гражданските протести и очевидните нарушения при издаването на строителните книжа за "укрепване" на стара постройка.


Случаят е последната
илюстрация на "технологията"


по която в продължение на години местната администрация във Варна е съдействала за застрояването на Морската градина.


Новата двуетажна сграда се появи на мястото на някогашен общински имот. Той е придобит от силистренската компания през 2012г. по силата на


договор за публично – частно партньорство


подписан с бившия кмет на Варна Кирил Йорданов. За да стане собственик на имота "Зърнени храни – гр. Силистра" поема ангажимента да инвестира близо 1.4 млн. лв. в спортен комплекс и басейн към една от общинските детски градини.


Скоро след придобиването комисия, назначена със заповед на Йорданов, разпорежда сградата да бъде укрепена, тъй като е застрашена от самосрутване и е "опасна за здравето и живота на преминаващите хора". Това е следвало да стане чрез "поправяне, възстановяване и заздравяване чрез преизграждане на компрометирани елементи".


При извършването на ремонта обаче


"силен вятър" предизвикал "авария"


при която старата сграда се саморазрушила. По тази причина през 2013г. тогавашният главен архитект на община Варна Петър Йорданов издал ново разрешение за строеж, с което одобрил "нови инвестиционни проекти". С тях "авариралата" стара вила е била заменена със съвършено нова - двуетажна сграда, почти два пъти по-голяма от първоначалната, с променена фасада, един допълнителен етаж и напълно нова конструкция.


Как се е случила подмяната?


При одържавяването на имота през далечната 1968г. той е на един етаж с площ 123 кв.м. Но след съставянето на документите за придобиване срещу инвестиция през януари 2011г. сградата се оказва вече със застроена площ от 145 кв.м. Според предложението на Кирил Йорданов до Общинския съвет във Варна тя се нуждае от "реконструкция, с възможност за пристрояване и надстрояване".


Независимо от тежкото си състояние


сградата продължава да расте


Документи, съставени веднага след придобиването й от "Зърнени храни – гр.Силистра", тя изведнъж се оказва със застроена площ вече... 344 кв.м.". Тази квадратура е отразена в документите, съставени след т.нар. "заснемане" на вилата през 2012г.


Сградата в първоначалния си вид, при придобиването й от "Зърнани храни - гр. Силистра"

© Google Streеt wiew

Сградата в първоначалния си вид, при придобиването й от "Зърнани храни - гр. Силистра"


Всичко продължава по план. Тогавашният главен архитект на Варна Петър Йорданов издава нужното разрешение за строеж. Но внезапно на 2 март 2012г. стихия събаря сградата.


"Силните пориви на вятъра"


разрушават част от тухлените зидове, а по останалите несъборени стени са се появили недопустими пукнатини, "които крият опасност за бъдеща експлоатация". По тази причина старата сграда е "частично разчистена".


"Националния институт по метеорология и хидрология" при БАН има надеждно съхранен архив. "Дневник" направи проверка в него и установи, че в деня, в който вилата е била разрушена от "силните пориви на вятъра", по Черноморието е духал


"слаб запад-северозападен вятър"


Зарди явния скандал по случая е предизвикана проверка, извършена от РДНСК – Варна. Инспекторите оглеждат състоянието на имота и констатират, че "е невъзможно да се установи каква част от съществувалата сграда е премахната целенасочено и каква част е разрушена от външни въздействия".


Освен неяснотите, в случая има и


необясними разминавания в датите


Протоколът за щетите, причинени от силния вятър, е съставен на 8 март 2012г. Това означава, че ремонтът, осуетен от "аварията", е започнал поне осем месеца преди издаване на строителното разрешение от 22 октомври 2012г. За да бъде замазано разминаването, датата, на която уж е станала аварията, очевидно е подправена в документ, представен пред Варненския Административен съд. Там е отразен, че вятърът е духал силно на 2 март, но през ...2013.


Строежът след порива на вятъра от 2 март. 2012г.

© Варна диша

Строежът след порива на вятъра от 2 март. 2012г.


Заради аварийната ситуация в края на март с.г. от "Зърнени храни – гр. Силистра", молят главния архитект на Варна (все още Петър Йорданов) за


изменения в инвестиционните проекти


с които да бъде извършена "реконструкция и основен ремонт", но и "промяна на строителната конструкция и вида на конструктивните елементи".


Речено – сторено! Главният архитект на Варна веднага издава нови строителни книжа и според тях първоначалната едноетажна вила с площ 145 кв.м. се превръща в сграда на 236 кв.м. с два жилищни етажа, сутерен и съвършено нов скатен покрив.


Всичко приключва с


кратък съдебен етюд


На 13 май 2013г. в мътните дни след оставката на Кирил Йорданов, масовите протести, разгара на извънредните парламентарни избори и частичните за кмет на Варна, със заповед на Димитър Николов, временно изпълняващ длъжността по това време, за територията на цялата Морска градина е наложена пълна строителна забрана. Тя важи и за имота, собственост на "Зърнени храни – гр. Силистра".


"Укрепената" сграда на "Зърнени храни - гр. Силистра".

© Славена Панайотова

"Укрепената" сграда на "Зърнени храни - гр. Силистра".


През юни с.г. РДНСК – Варна определя заповедта за изменения в инвестиционния проект на "Зърнени храни – гр. Силистра" за


незаконосъобразна


Но независимо от това на 26 юни 2013г. дружеството получава ново строително разрешение за изграждането на съвършено новата двуетажна сграда в парка. РДНСК – Варна я обжалва, а Административният съд в града решава, че тя е основателна.


В началото на м.г. варненският кмет Иван Портних съобщи, че заради появилите се съмнения за достоверността на документите около строежа, те са изпратени


в прокуратурата за проверка


"Защото ми омръзна да се оправдавам за стари грехове!, каза Портних. Ако бъдат установени нарушения по документацията, издавана от три различни институции, нека бъдат предприети всички мерки, разпоредени от разследващите органи!".


Нарушения явно не са установени. Както става ясно от снимките, публикувани във Фейсбук групата "Варна може да защити Морската си градина", строежът е готов за откриване.


Очевидно Варна не може да защити Морската си градина.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 709 Неутрално
 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 514 Гневно

  "Морската е градина" !!!

 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Весело

  Завистта движи прогреса...

 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бравос!Другарят Портних, да оди да реже лентата!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 5. 5 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 820 Неутрално

  то е ясно и кмета и рднск и прокуратурата деца хранят.Малко сухо и всичко става законно а оправените дати са поправени от неизвестен извършител.От кого са ползвани не се пита.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Весело

  Като две капки вода са бе, кое по-точно Ви пречи ???

 7. 7 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Хайде сега до нея парцелчето, така, леко небрежно да го дадете за укрепване..

  Fail with honour then succeed by fraud
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  С малък рушвет всеки може да построи каквото си поиска! Това са копейкаджии!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  И да се пръснем от яд,това е положението в България.Корупцията ще ни смачка.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Докато граждани организираха протести срещу ПУП отсреща в кв. Чайка до пазарчето, и всички медии обширно ги отразяваха, в Морската градина застрояването си върви, и никой не се вълнува, ни платени от Гуцанов протестъри, ни прокуратура, ни милиция, ни медии.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  Златни ветрове духат край морето!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Ювелирно изпълнение, браво!
  Чудна лятна резиденция на още по-чудно място.
  За нас българите да име гепене, измама и далавера е от особена важност и значение. И източник на нескрита гордост.
  Сега поръчителят като седне на верандата тежко с чаша уиски знаете ли какви ще ги разправя? "Ееех, брат, да знаеш това тук колко пари, връзки и усилия ми струваше... нема такъв друг случай! Чай да ти разправям...".

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Я Морската градина да бъде дадена на концесия на Пешо макарона. Той ша подпише с кмето договор за публично- частна далавера и след фалит ша придобие цялата градина.
  Туй е всичко, забравете.....

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Само в ИЗВРАТЕНА БЪЛГАРИЯ може да се строи по плажовете и в парковете. Защото ИЗВРАТЕНЯЦИ СА НАЧЕЛО на държавата - внуци на шумкари, русофили, милиционери.

 15. 15 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Спасе, защо те е страх да кажеш ТИМ?

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 16. 16 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#8:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]С малък рушвет всеки може да построи каквото си поиска! Това са копейкаджии![/quote]
  Това е комунистическия манталитет който отново се връща с избирането на комуне президент...

 17. 17 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По-интересно е дали са изпълнили инвестиционното си обещание за строеж на басейн и спортни съоръжения към детска градина за 1.4 млн. лева.

 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Това което не можа да довърши др. Кирил Йорданов, ще бъде свършено от др. Портних!

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Варна се очертава като най-безгръбначния град по Черноморието.

 20. 20 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#1:"foure"]Видими резултати. [/quote]

  Ти чете ли статията или като видиш автора си казваш репликите?

 21. 21 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#15:"marobo"]Спасе, защо те е страх да кажеш ТИМ?[/quote]

  Не е ТИМ, а техен партньор от Дулово/Силистра, Стефан Байгъна, напоследък известен като д-р Стефан Иванов.
  Започнал е като самостоятелен играч в зърнения бранш, но варненското трибуквие не е чак толкова широкоскроено, че да остави някакъв такъв елемент съвсем самостоятелно да печели.
  Имат сделка, защото Байгъна е бил дълги години шеф на ЦКБ-Силистра, което показва, че му имат доверие.
  В конкретния случай- ТИМ не стои зад строежа, това си е каприз на д-р Иванов- наваксва празнини в самочувствието си, да бъде на първа линия в Морската във Варна точно той.

 22. 22 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Разбирам, че старата сграда ви е кефила всички.

 23. 23 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На КГБ пристанището..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "Нарушения явно не са установени."

  Какви силни "ветрове" духат на определени апетитни места в някои градове!
  Щом се намеси прокуратурата е ясно, че нещата ще бъдат затлачени и несправедливостта ще тържествува

 25. 25 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Няма такава наглост, нийде по света!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 26. 26 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#16:"BGman1"]Това е комунистическия манталитет който отново се връща с избирането на комуне президент...[/quote]

  Ако си прочел статията внимателно си щял да видиш. че всичко това се е развивало по времето на наи-евроатлантическия президент и кмет на ГЕРБ

 27. 27 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Абе най-старото обработено злато в света не беше ли от Варненския некропол?
  Може би имено затова във Варна навякъде се правят разкопки/изкопи, които впоследствие за да не се зариват се използват за основи на нови бизнес или жилищни сгради на новобогаташите, които не могат да разберат, че като унищожават старините си стават духовно по-бедни, но това не се вижда с просто око, за разлика от лъскавите джипове, офиси и секретарки!!!!

 28. 28 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "Циклонален вихър":

  Не се прави на много умен.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 29. 29 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Клечката и да се приключва толкова ли е трудно.?

 30. 30 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#21:"Циклонален вихър"]Имат сделка, защото Байгъна е бил дълги години шеф на ЦКБ-Силистра, което показва, че му имат доверие.
  В конкретния случай- ТИМ не стои зад строежа, това си е каприз на д-р Иванов[/quote]

  Да-а-а, не е ТИМ.

 31. 31 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 412 Неутрално

  От последните няколко дни:
  - Ремонтират сграда в Морската градина и тя от 145кв.м става 350
  - Ограждат няколко поляни в Морската градина. На едната има даже поставено "временно" бунгало.
  - Искат да застрояват градинка в Чайка
  - Събориха сграда на Цар Асен
  - Събарят сграда на Славянска
  - Леят бетон за основи на ново заведение върху пясъка на т.нар. Офицарски плаж
  - Леят бетон върху пясъка до Рибарския плаж
  - Спряха строежа на стадиона

 32. 32 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#28] от "marobo":

  Защо да не се прави на умен човека, бе? Ще му намериш адреса по ИП и ще му пратиш Джи класите ли?

 33. 33 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#32] от "koalarevolution":

  Умрял съм за ИП адреса му И Джи точката му)
  ТИМ е ТИМ, няма нужда да ми се обяснява...

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 34. 34 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Байгъна си ремонтира къщичката. Бизнесменче от село около Силистра, който много иска да живурка до морето.

 35. 35 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Лошите срещу добрите. Всички големи паркове в градовете са напъплени от коли, които зареждат заведения или са на хора, които живеят в парка. "Варна диша" е НПО, създадена 2/12г., а Славена е млада девойка. Така се създава гражданско общество. По тошово време му викаха"обществена съвест", но се състоеше от клюкари пенсии, които обикаляха, дебнеха кой се тупа покривката от балкона и после някъде портеха да те глобят. Сега е друго. Дали обаче не е кампания, пошушната някъде отвън?

 36. 36 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#33] от "marobo":

  Класически трол.

  Иначе този е поредният селянин, който си е повярвал, но не мога да си изкривя душата и да не кажа, че къщата изглежда много по-добре сега, отколкото преди.

 37. 37 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#30:"testimone"]Да-а-а, не е ТИМ. [/quote]

  Спас Спасов е посочил в статията, че строежът е на "Зърнени храни"-Силистра, ТИМ няма контрол върху тази компания, може да има влияние но това е друг въпрос. Във Варна и Североизтока, пък и в цяла България, милион човека пряко или косвено работят за бизнеса на ТИМ, и ако някой пръдне във Варна, по твоята логика може да се каже, че ТИМ стои зад тази пръдня.

 38. 38 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Сдружението "Варна диша" със същия спонсор ли е, като "София диша"? Да не се учудвам, че им се дава трибуна по "независимите" и "свободни" медии.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Кон за кокошка
  Проблемът не е в заобикаляне на закона за строителство - очевидно, новото е по-добро от старото. Проблемът е в прехвърлянето на собственост...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Така е, когато нямаше промяна а подмяна.
  Рано или късно ще има възмездие !
  Дано не е по трудния начин.

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално


  " Скандален строеж ... "


  Не може да бъде ! Там кмет е Портних от ГЕРБ, а той безобразия в града, няма да допусне, е ... случва се, де ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#38] от "_dan_":

  И кое от написаното не е вярно???
  Или няма значение какво е сторено а само кой го е видял???

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Във Варна командва ТИМ. А Портних е един от тях.

 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Корупция, корупция, корупция..., а прокуратурата спи ли спи зимен сън...

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Фъкинг криминълс!!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 46. 46 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Докато не я застроят плътно цялата Морска - няма да мирясат, вервайте ми!

 47. 47 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Колко съм пък учууден..:-) Има десетки хиляди такива незаконни постройки по територията наречена България... Ама всичко което се бута са единствено някакви хамбари в гетата.. Възмутително! По черноморието и в София всяка втора построена сграда е направена с манипулации и всеки го знае!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  [quote#27:"Дедо Либен"]Абе най-старото обработено злато в света не беше ли от Варненския некропол?
  Може би имено затова във Варна навякъде се правят разкопки/изкопи, които впоследствие за да не се зариват се използват за основи на нови бизнес или жилищни сгради на [/quote]
  Всъщност скоро намериха жълтици на централния площад, при друг един ремонт... и нищо не направиха за да стане туристическа атракция. Гърците, на всеки остров си имат "скалата на която Афродита е излязла от вълните" и всяка изровена основа е "руините на Троя", а българина вади вековни антики на пъпа на големи градове и... там по Алеко и по онова в подписа ми.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Весело

  [quote#46:"georgi_ww"]Докато не я застроят плътно цялата Морска - няма да мирясат, вервайте ми! [/quote]
  Верваме ти. Нищо де, накрая ще имаме "Станчовия Кабакум" вместо "Станчовата алея".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И кой живей там. Все някой влиза и излиза от тази постройка. И интересно дали има канализация

 51. 51 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Сградата изглежда доста добре, особено в сравнение със съборетината, която е била, този път браво на инвеститорите.

 52. 52 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "marobo":

  И за какво да го казва, като конкретния строеж няма общо с тях? Или ей така за спорта, не са важни фактите и истината?

 53. 53 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#52] от "Алфонсо":

  Ей заради такива като теб сме на този хал. Ти си представител на "много умните"

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 54. 54 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Разстроено

  "Зърнени храни", т.е. ТИМ.

  Това не е държава, това е територия.

 55. 55 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#23] от "forum_terrorist":
  Е Росенец в Бургас.
  Варна си е Варна. Пукайте се.
  Никой не разследва обаче, как точно е одържавена тази очевидно частна вила през 1968-ма година? И защо не е реституиран имотът на наследниците? Като е останал държавен, дали наследниците му са обезщетени на пазарен принцип? Аз също много добре си спомням тази умишлено оставена на произвола красива къща, която пред очите ми се скапа и разруши. Смешката с поривите на вятъра, които във Варна са неразделна част от пейзажа, са жалки и нелепи, но са само върхът на айсберга. Сещам се за още няколко имота, които са в подобно състояние - необратимо увредени и изоставени. Например вилата на адмирал Вариклечков, до делфинариума, както и още няколко в спорната територия "местност Салтанат", която не била Морската градина. А също така нека "наш Спас" да проследи и каква ще бъде данъчната оценка на този възстановен имот и какъв данък ще плаща, особено такса смет! Защото очевидно Байгъна си се кани да живее там - на първа линия на Варна. Поне му съдерете девет кожи от данъци. Да. Ама не.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 56. 56 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 785 Неутрално

  При липса на Прокуратура ис подкрепата на ГЕРБ олигарсите си "разиграват коня".

 57. 57 Профил на the place
  the place
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Абе от цялата случка с КТБ само две касиерки бяха за малко в ареста (явно до там стига ръката на закона в милата ни родина) , а тук сега за една вила се чудите как , къде , кога , какво ? Това са дребни битови въпроси , нашата прокуратура и съд са възвишени инстанции ....

 58. 58 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#16] от "BGman1":Чисто капиталистически похват. Да не говорим, че Радев няма нищо общо ни с комунизма, а още по-малко с извършеното досега по времето на гроб


 59. 59 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#54] от "Smoke":

  Не, тази е силистренска фирма. Собственикът е някакъв дуловски пишман баровец, който го е засърбяло да живурка до морето.

 60. 60 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  И Горанов се запали.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 61. 61 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Този силен вятър, съборил сградата, напомня на онзи тридневен дъжд в началото на века, "измил" над 10 хил тона захар от двора на завода в Камено, собственост на "Мултигруп". Нищо че според справка на Института по метеорология и хидрология през цитираните дни не е валяло... съдебното решение е в полза на мултаците.
  Статията е още едно доказателство към тезата, че в основата на всяка промяна и реформа в държавата е съдебната реформа.
  Но с този Гл. прокурор...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 62. 62 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  а извършени ли са поне инвестициите в спортен комплекс и басейн към детска градина?

 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Това ТИМ-аджийте ли са? Нищо и те не са вечни. Пък и стават "горски пожари", нали?

 64. 64 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не зная кой кой е ,но съборетината наистина е трябвало да се срути.Не Ви ли харесва новата сграда???
  Това се отнася и за много съборетини из целия град особенно тези на центъра,нито се реставрират нито се събарят?
  Всички Вие обикаляте света,и вероятно виждате как изглеждат градовете,дори в съседна Румъния всичко блести-сградите наистина са паметници на културата!
  Грозотията е и от дърветата ,които са толкова грозно поддържани от няколко некомпетентни работници.90% от дърветата са за подмяна,те така са изтърбушили тротоарите,че незнам за какво не ги премахват.

 65. 65 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#59:"hashtag"]Не, тази е силистренска фирма. Собственикът е някакъв дуловски пишман баровец, който го е засърбяло да живурка до морето.[/quote]

  Този "пишман баровец" е бил преди това дълги години директор на банка ЦКБ в Силистра. ЦКБ е собственост на ТИМ. Нищо, ама нищо общо нямат

 66. 66 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#65] от "Smoke":

  И какво като е бил не разбрах? То в Силистра едва ли има толкова много работна ръка, че да е човек на някой. Това е един селянин, който си е повярвал и сега поне да го оръси общината с яки данъци, че да съжалява, че така е "ремонтирал" къщата.

 67. 67 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 213 Весело

  Новобогаташа винаги трябва да има къща с изглед към морето, иначе как ще му завиждат в село от където се е пръкнал този! Пу, пу, пу...

 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Варненските кметове и кметски управи са едни от най-корумпираните в страната. Морската градина се застроява от години, хората негодуват, палят се, но кой ли ги бръсне. Такава наглост и безочие може да се срещне само в България, защото няма гражданско общество или то е все още много слабо. Няма отпор на престъпленията на властимащите.

 69. 69 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Тоя строеж е напълно незаконен по всички параграфи. И това няма как да се случи без знанието и намесата на кмета пор-них и главния архитект. Само за изясняване - това не е в морската градина ( тя е до шокъровия канал ), а е в местност Салтанат.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 70. 70 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всъщност тази къща е върха на айсберга. Видимата част. Има още толкова сгради вдиганти или придобити по наглата процедура. На едно място любимата на всички дъвка ТИМ са си заградили и плажа. Заградени улици. Или пък брегоукрепителни съоръжения трансформиращи се в заведения. Заградени "ниви" в морето. Това ставаше при Кирето, става и при Портних с наркомана главен архитект. Само багер през общинската администрация може да забави нещата. Защото тоя Бай Селянин не е измислил схемата. Тя му е подшушната от гл. архитект или друг "специалист" от общината.
  Забравих да спомена и "любимия" ми бивш шеф на Общински съвет и бъдещ недепутат - Гуцанов. Негов кръстник ли, кумец ли заграби един терен пак така на ръба, само че на не толкова видно място. От тази година гледам, че и пътя е прибрал и даже е засадил и туи.

 71. 71 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#69:"Pow"] Само за изясняване - това не е в морската градина ( тя е до шокъровия канал ), а е в местност Салтанат. [/quote]
  В много голяма грешка си. До Шокаровия канал е т.нар. историческо ядро на парка. От там поне до Почивка е Приморски парк - има си и алеи и всичко. Това че разни тарикати са грабили и застроявали не променя фактите.

 72. 72 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Гарантирано от гербоначалника на Варна

 73. 73 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#37] от "Циклонален вихър":

  Точно така е ,о неосведомени. Този Спас ли е мас ли е вероятно е едно подставено лице на ТИМ. Никой, ама никой не може да пръдне без благословията на ТИМ в града и Морската. Друго ме учудва леко. Сградите не са една а две, дори три. Двете са пред и леко встрани от Делфинариума. Едната наистина е спряна и от две години се веят парцали от нея. За тази съм сигурен че не е на ТИМ. Другата обаче беше заградена с висока ограда и "облечена", но не от Кристо за да скрие наглостта. Цяла есен и зима се чуваха удари на тесли, чукове и зидарски песни. Сега, ако наминете от там ще видите как тази къщурка порастна като гъбка след дъжд и се сдоби с втори, че и трети мансарден етаж и вече е готова за рязане на лентата. Интерено защо е извън обсега на Пазителите.

 74. 74 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 418 Неутрално
 75. 75 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Тимаджийските тролчета се взеха много насериозно
  Я ми кажете, а какво точно е собственост на 'ТИМ'?! Кой е тоя, къде му е офиса и регистрациите?
  Ами, няма какво да кажете.
  Защо ли?
  Зад фирмите стоят холдинги, а зад тях АНОНИМНИ офшорки.
  Това, че въпросният цървул е собственик на някаква силистрнска фирма, а силистреската снимка е правила машинации по придобиването изобщо не може да заблуди никой.
  Никой, ама никой не може да направи нещо във Варна и широките и околности без одобрението и знанието на тимаджийската групировка. Още по-малко някой от назначените кметове и гл. архитекти ще рипа
  Или пък прокуратурата на която работата и е точно да имитира проверки, а палячовци като Кирчо и Портних да го играят неразбрали

 76. 76 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#72] от "mitkokitkata":

  Изборите идват и всичкото трол влезе да си каже умнотиите.

 77. 77 Профил на pnm52491926
  pnm52491926
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А къде е онзи дебил прокурорът!!!

 78. 78 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "Циклонален вихър":

  ТИМ нямат "партньори", а крепостници. Строежът си е типична тимаджийска история

  simple mind
 79. 79 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Иванчева да ви пратят на Вас! Долни, подкупораздаващи инвеститорчета такива! Ни срам, ни очи, нямате, ега фалирате, че полянка и тревица не остана в България..

  www.commcrime.blogspot.com
 80. 80 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Спасе, я припомни какви граждански протести е имало, защото явно читателите не помнят. ПЕТ човека с плакати викащи против това. Да не говоря тези ПЕТ човека, че бяха уличени във взимане на пари за протести. На мястото на тази къща имаше рушаща се такава, необезопасена и опасна за децата. Гражданите много добре виждат и знаят, че децата им може утре да влязат и да не излязат от нея. Да не говорим, че за пред туристите е грехота да има на такова ключово място за града рушаща се сграда. Сега е много по-добре за всички, но това трудно се разбира от заслепени хора.

 81. 81 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#61] от "Bramasole":

  Или като клошарът запалил Тютюневата фабрика в Пловдив...

  www.commcrime.blogspot.com
 82. 82 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Как така примиренчески - това е положението! Борба до откат..не се ли изкорени именно корупцията..отиваме у трапо!

  www.commcrime.blogspot.com
 83. 83 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#26] от "labby":

  БКП=БСП=ГЕРБ

  нещо неясно?

  www.commcrime.blogspot.com
 84. 84 Профил на just
  just
  Рейтинг: 538 Неутрално

  #47:"ostin22"
  " По черноморието и в София всяка втора построена сграда е направена с манипулации и всеки го знае![/quote]  То да беше само там, така е навсякъде в територията БГ, измами с имоти, заменки, публично-частни не знам си каво, кражби, фалшификации........... не ми се изрежда всичо, но мисля че повече е незаконното от законното. Дори обикновенните хора
  вършат беззакония, за другите-те само това правят. Например спомням си едно време как в блоковете около парка ни ВСИЧКИ от горе до долу си направиха
  разширения на апартаментите си, строейки директно В ПАРКА,
  така изникваха някакви уродливи сгради, като слепени блокове,
  пълно безумие.

 85. 85 Профил на just
  just
  Рейтинг: 538 Весело

  #77:"pnm52491926"
  "А къде е онзи дебил прокурорът!"
  А,той има хотел на Златните, сега втори вдига.

 86. 86 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#81] от "Торбалан":

  Още един емблематичен пример за абсурда в администрацията и спазването на законите в държавата!
  След като прочетох в "Дневник", през лятото, докато бях в гръцкото градче Драма, отидох да видя хотел, изграден на основата на стар тютюнев склад - фасадата беше осъвременена, но излъчваше духа на сградата. Красиво и стилно! А в Пловдив се продадоха на шменти-капели инвеститори...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 87. 87 Профил на Карамазова
  Карамазова
  Рейтинг: 213 Весело

  Я че си запалим плевнята, да му изгори на Вуте къщата. Българска му работа...

 88. 88 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Щом герберасти са намесени (старият и новият кмет) форумните герберасти оправдават действията им.
  Демократи като вожда на стадото им!
  За тях няма закони!! (нали BайGаньоMan1) Не се прави на ущипана госпоица,че някой друг е избрал президент "комунист". Комунист не е бил за разлика от помпиера и избраницата му. Както е казал народа "Не е луд оня дето е ял,луде е оня дето го е накарал"
  Ма,на 1 чаена лъжица акъл...къде да го събереш това народомъдрие!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 89. 89 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#64:"migo6"]че незнам за какво не ги премахват[/quote]
  Че как ще знаеш. Човек, който пише "незнам" слято, няма как да знае каквото и да било.
  [quote#80:"Nach"]необезопасена и опасна за децата[/quote]
  Ох, децата, ултимативното оправдание! Само като чуем за "децата" и трябва да си затворим очите за всяка неправда и простотия, защото, нали, децата. А какъв биха го дирили тия деца в чужда, непозната къща, че да им пада върху главите?! И къде ще спят родителите им в същото време?
  [quote#80:"Nach"]че за пред туристите е грехота [/quote]
  Мда, друга велика велика теза - дан'съ изложими пред чужденцити.

  Абе, троловете - много ниско ниво...

 90. 90 Профил на Йоан Каратерзиян
  Йоан Каратерзиян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сградата се появи в кадастралната карта, преди да е построена. Това е далавера на Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна.

 91. 91 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#89] от "ntonev"
  Прочети граматиката!!!

 92. 92 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#89] от "ntonev":

  Точно в този случай думата се пише слято.

 93. 93 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#89] от "ntonev":
  Дори да се съглася,за думата,тъй като не я използвам никога,мисля дори ,че не съществува,не мога да се съглася,че градът ни трябва да е пълен с тези грозни рушащи се сгради,всички тези протести са не за по хубава среда в която да живеем,а против...когато идват избори.

 94. 94 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#92:"migo6"] Точно в този случай думата се пише слято. [/quote]
  Ти гавриш ли се... или просто се подиграваш?

  Няма какво да отварям "граматиката", по-скоро ти се върни в началното училище и наваксвай. Не бъркай "не знам" с "незнание" и с "неграмотен" - какъвто си ти.

  Чети https://kaksepishe.com/ne-znam/ - както и всеки друг линк по темата, ако знаеш как да търсиш в Г.

 95. 95 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#46] от "georgi_ww":

  Това е абсолютно сигурно, и не мога да разбера защо не се парцелира цялото крайбрежие и да се пускат на явен търг парцелите. Всъщност ясно е защо, всяко парче земя се взима от наш човек, който го застроява и право 3000% печалба след почерпка за отговорните хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK