Скандален строеж в Морската градина на Варна "порасна" три пъти и вече е завършен

Лентата на поредния скандален стреж във варненскта Морска градина вече може да бъде отрязана.

© Славена Панайотова

Лентата на поредния скандален стреж във варненскта Морска градина вече може да бъде отрязана.Новата двуетажна сграда, на мястото на "съборена от вятъра" стара вила в северната част на варненската Морска градина, вече е завършена. Това показва проверка на сдружението "Варна диша", което от години полага усилия за опазването на парка от застрояване и движение на автомобили по алеите му.


Строежът, собственост на "Зърнени храни – гр. Силистра" е факт, независимо от гражданските протести и очевидните нарушения при издаването на строителните книжа за "укрепване" на стара постройка.


Случаят е последната
илюстрация на "технологията"


по която в продължение на години местната администрация във Варна е съдействала за застрояването на Морската градина.


Новата двуетажна сграда се появи на мястото на някогашен общински имот. Той е придобит от силистренската компания през 2012г. по силата на


договор за публично – частно партньорство


подписан с бившия кмет на Варна Кирил Йорданов. За да стане собственик на имота "Зърнени храни – гр. Силистра" поема ангажимента да инвестира близо 1.4 млн. лв. в спортен комплекс и басейн към една от общинските детски градини.


Скоро след придобиването комисия, назначена със заповед на Йорданов, разпорежда сградата да бъде укрепена, тъй като е застрашена от самосрутване и е "опасна за здравето и живота на преминаващите хора". Това е следвало да стане чрез "поправяне, възстановяване и заздравяване чрез преизграждане на компрометирани елементи".


При извършването на ремонта обаче


"силен вятър" предизвикал "авария"


при която старата сграда се саморазрушила. По тази причина през 2013г. тогавашният главен архитект на община Варна Петър Йорданов издал ново разрешение за строеж, с което одобрил "нови инвестиционни проекти". С тях "авариралата" стара вила е била заменена със съвършено нова - двуетажна сграда, почти два пъти по-голяма от първоначалната, с променена фасада, един допълнителен етаж и напълно нова конструкция.


Как се е случила подмяната?


При одържавяването на имота през далечната 1968г. той е на един етаж с площ 123 кв.м. Но след съставянето на документите за придобиване срещу инвестиция през януари 2011г. сградата се оказва вече със застроена площ от 145 кв.м. Според предложението на Кирил Йорданов до Общинския съвет във Варна тя се нуждае от "реконструкция, с възможност за пристрояване и надстрояване".


Независимо от тежкото си състояние


сградата продължава да расте


Документи, съставени веднага след придобиването й от "Зърнени храни – гр.Силистра", тя изведнъж се оказва със застроена площ вече... 344 кв.м.". Тази квадратура е отразена в документите, съставени след т.нар. "заснемане" на вилата през 2012г.


Сградата в първоначалния си вид, при придобиването й от "Зърнани храни - гр. Силистра"

© Google Streеt wiew

Сградата в първоначалния си вид, при придобиването й от "Зърнани храни - гр. Силистра"


Всичко продължава по план. Тогавашният главен архитект на Варна Петър Йорданов издава нужното разрешение за строеж. Но внезапно на 2 март 2012г. стихия събаря сградата.


"Силните пориви на вятъра"


разрушават част от тухлените зидове, а по останалите несъборени стени са се появили недопустими пукнатини, "които крият опасност за бъдеща експлоатация". По тази причина старата сграда е "частично разчистена".


"Националния институт по метеорология и хидрология" при БАН има надеждно съхранен архив. "Дневник" направи проверка в него и установи, че в деня, в който вилата е била разрушена от "силните пориви на вятъра", по Черноморието е духал


"слаб запад-северозападен вятър"


Зарди явния скандал по случая е предизвикана проверка, извършена от РДНСК – Варна. Инспекторите оглеждат състоянието на имота и констатират, че "е невъзможно да се установи каква част от съществувалата сграда е премахната целенасочено и каква част е разрушена от външни въздействия".


Освен неяснотите, в случая има и


необясними разминавания в датите


Протоколът за щетите, причинени от силния вятър, е съставен на 8 март 2012г. Това означава, че ремонтът, осуетен от "аварията", е започнал поне осем месеца преди издаване на строителното разрешение от 22 октомври 2012г. За да бъде замазано разминаването, датата, на която уж е станала аварията, очевидно е подправена в документ, представен пред Варненския Административен съд. Там е отразен, че вятърът е духал силно на 2 март, но през ...2013.


Строежът след порива на вятъра от 2 март. 2012г.

© Варна диша

Строежът след порива на вятъра от 2 март. 2012г.


Заради аварийната ситуация в края на март с.г. от "Зърнени храни – гр. Силистра", молят главния архитект на Варна (все още Петър Йорданов) за


изменения в инвестиционните проекти


с които да бъде извършена "реконструкция и основен ремонт", но и "промяна на строителната конструкция и вида на конструктивните елементи".


Речено – сторено! Главният архитект на Варна веднага издава нови строителни книжа и според тях първоначалната едноетажна вила с площ 145 кв.м. се превръща в сграда на 236 кв.м. с два жилищни етажа, сутерен и съвършено нов скатен покрив.


Всичко приключва с


кратък съдебен етюд


На 13 май 2013г. в мътните дни след оставката на Кирил Йорданов, масовите протести, разгара на извънредните парламентарни избори и частичните за кмет на Варна, със заповед на Димитър Николов, временно изпълняващ длъжността по това време, за територията на цялата Морска градина е наложена пълна строителна забрана. Тя важи и за имота, собственост на "Зърнени храни – гр. Силистра".


"Укрепената" сграда на "Зърнени храни - гр. Силистра".

© Славена Панайотова

"Укрепената" сграда на "Зърнени храни - гр. Силистра".


През юни с.г. РДНСК – Варна определя заповедта за изменения в инвестиционния проект на "Зърнени храни – гр. Силистра" за


незаконосъобразна


Но независимо от това на 26 юни 2013г. дружеството получава ново строително разрешение за изграждането на съвършено новата двуетажна сграда в парка. РДНСК – Варна я обжалва, а Административният съд в града решава, че тя е основателна.


В началото на м.г. варненският кмет Иван Портних съобщи, че заради появилите се съмнения за достоверността на документите около строежа, те са изпратени


в прокуратурата за проверка


"Защото ми омръзна да се оправдавам за стари грехове!, каза Портних. Ако бъдат установени нарушения по документацията, издавана от три различни институции, нека бъдат предприети всички мерки, разпоредени от разследващите органи!".


Нарушения явно не са установени. Както става ясно от снимките, публикувани във Фейсбук групата "Варна може да защити Морската си градина", строежът е готов за откриване.


Очевидно Варна не може да защити Морската си градина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK