Съдийската колегия на съдебния съвет пак намери за какво да се скара

Светла Петкова - в ляво.

© Юлия Лазарова

Светла Петкова - в ляво.Някои от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не се изморяват и намират повод във всяка идея и действие на "другите", за да изкажат негативно мнение и да влязат в спор. Познатата сцена, станала ежедневие, се разигра отново днес, след като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов внесе за сведение анализ на практиката в съдилищата за прилагане на мярката за неотклонение "домашен арест".


Критиките към анализа обаче често бяха извън обхвата му, а именно - защо Панов "занимава" съдийската колегия с него, след като


изводът му е, че няма трайна противоречива практика, а само спорадична неправилна практика при промяна на мярката за неотклонение.
Според Светла Петкова членовете на колегията трябвало да бъдат занимавани само ако се налага тълкувателна дейност, която е следствие от нееднаква съдебна практика. Въпреки че Панов й обясни, че съдийската колегия не е компетентна по въпросите за тълкуване и ако е имало нужда, е щял да сезира компетентните органи, Петкова продължи да настоява за друго свое искане - за разширяване на анализа, в който да бъдат включени и другите мерки за неотклонение "подписка" и "гаранция".


Панов започна представянето на анализа с идеята той да бъде приет за сведение и да се изпрати на ръководителите на апелативните съдилища в страната, както и на Националния институт по правосъдието, за да се вземе предвид при обучение на магистратите.


Той подчерта, че е


важно всяко обсъждане, а не само когато практиката стане противоречива и се налага тълкувателна дейност.


По думите му е важно да не се превърне тази спорадична неправилност при решенията на някои съдилища в трайна практика. Което според него може да се постигне с обучения.


Обясни и кой е бил поводът да възложи извършването на такъв анализ. Случай с турски гражданин, който бива освободен под "домашен арест" на първа съдебна инстанция, след като е обвинен за смъртта на двама души след катастрофа. Когато делото стига на втора съдебна инстанция, се разбра, че Ферук Бекташ е избягал и съдът го обяви за общонационално издирване. Случаят доведе до протести.


В анализа обаче като неправилно бе посочено вземането на "домашен арест" в случаи, в които не е било дори налице обосновано предположение,


предполагащо налагане на мярка за неотклонение. Друг пример бе недопустима замяна на най-тежката мярка - "задържане под стража", чийто максимален срок е изтекъл, с "домашен арест", при който драстичното ограничаване на права продължава.


Конкретни примери на дела не се сочат, защото целта на анализа е обобщение на практиката и преценка дали Върховният съд да се намеси с тълкуване.


Веднага след Панов думата взе Светла Петкова, която с ирония му благодари, че са "изслушали" предоставената информация, която била "материал по-скоро за тълкувателна дейност". В следващите си изказвания тя обаче промени мнението си и го обвини, че ги занимава с информация, която не налага тълкуване, и го посъветва да внася за обсъждане в колегията само данни за тълкувателно решение. Добави, че Панов, като е кандидатствал за председател на ВКС, е обещал да взема отношение при случаи на неправилна практика при определяне на мерки за неотклонение. "Председателят на апелативният съд, знаете кого имам предвид, не взе отношение, трябваше вие да го направите", заяви Петкова.


На предишното заседание съдийската колегия не успя да избере председател на Апелативния специализиран наказателен съд, като въпросите към единия от двамата кандидати бяха свързани с това как му е било разпределено делото за мярката на неотклонение на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков, който бе освободен от ареста срещу парична гаранция.


След Петкова думата взе и Галя Георгиева. Тя отново иронично посочи, че Панов е възприел добра практика да представя на колегията анализи на ВКС върху практиката на съдилищата. Този сочил за цялостна добра работа на съдилищата, но тя подчерта, че


целите за мерките за неотклонение рефлектират и върху пострадалия от деянието.


Призова да се помисли и за него и да се направи анализ на ефективността на мерките - дали обслужват поравно интересите на обвиняемия, пострадалия и обществото. Иначе много критики се насочват към работата на съдилищата, което не било добре. Панов отвърна, че това излиза от компетенции на направилите анализа.


След изказванията на Петкова и Георгиева се намеси Калин Калпакчиев, който призова да се говори професионално, а не като на пазара. По думите му е необходимо да се кажат някои азбучни истини след това, което е чул, и се извини за ниското ниво на разговора. Той обясни, че няма как съдът да анализира ефективността на мерките "подписка" и "гаранция".


Калпакчиев защити съдиите, като припомни, че изводът на доклада е, че


няма трайна противоречива практика и не следва да понасят критики, когато прокуратурата или обществото не харесват някое тяхно решение,


ако то почива на закона. "Въпросът за ефективността на мерките е въпрос към прокуратурата, а не към съда", заяви Калпакчиев и призова членовете на ВСС да не атакуват съдилищата.


"Не трябва да нападаме съдиите, а да ги защитаваме. Моля ви, спрете се, помнете какво се случи последните 2-3 години. Повече не искам", завърши той.


По-късно заяви, че колегията трябва да се занимае с причините защо България е платила близо 1 млн. евро след дела в европейския съд в Страсбург, което вчера бе съобщено от БГНЕС. Както и с информацията на "Дневник", че за година прокуратурата е платила над 7 млн. лв. по Закона за достъп до обществена информация. Повече четете тук и тук.


В крайна сметка докладът на ВКС за промяна на мерките за неотклонение бе приет за сведение с 8 гласа "за" и един "против" и той ще бъде изпратен на председателите на апелативните съдилища, който ще "го предадат надолу".

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Целият Висш съдебен съвет да се прехвърли в студиото на Биг брадър и там със сигурност ще са много по-подходящи.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  "спорадична неправилност"

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Дискусия е необходима, но ирония, намеци, неуместни забележки и чувство за превъзходство са сигурен белег за неудачно кадруване в съдебната система.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Въпреки че Панов й обясни, че съдийската колегия не е компетентна по въпросите за тълкуване и ако е имало нужда е щял да сезира компетентните органи"

  Светла и Галка ежедневно шокират с липсата на професионализъм

 5. 5 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Наскоро прочетох, че в САЩ членовете на подобен съвет се назначават от президента.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Както и с информацията на "Дневник", че за година прокуратурата е платила над 7 млн. лв. по Закона за достъп до обществена информация.
  ...
  Ако и това е написано в невник ... е пълен тащак !!!
  К'ви милиони по закона за информация, бе алоууу ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Прокуратурата е изплатила 7 119 063 лева за обезщетения по загубени дела по Закона за отговорността на държавата и общините през 2016 година. Това се разбира от отговор на държавното обвинение по закона за достъп до обществена информация.
  ...
  Това е написано в невник, ма някой стажант не може и да "чете написан текст", камо ли да го разбира

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Л. Панов - изборът на сикаджията, явно е доста зле. Нямало "трайна противоречива практика при промяна на мярката за неотклонение." и затова нямало проблем. Ами те стигат и само "спорадичните неправилни практики", за да са мутрите винаги на свобода.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 9. 9 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1268 Весело

  [quote#6:"роджър"]К'ви милиони по закона за информация, бе алоууу ...[/quote]
  "Прокуратурата е изплатила 7 119 063 лева за обезщетения по загубени дела по Закона за отговорността на държавата и общините през 2016 година."
  Сбъркали са закона, но... нищо. Вземат пример от СК на ВСС. Там явно не само приказките, но и поведението на някои (имам предвид Калпакчиев и Панов) е като на пазара. От цитираните изказвания се вижда, че новата задача на Панов и "опозиционното малцинство" е да се противопоставят двете колегии и Съдебната да вдигне пръст на Прокурорско-следователската. Трябвало "да защитават" съдиите, хахахах...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 925 Неутрално

  КК "се извини за ниското ниво на разговора", във ВСС си говорят само на високо ниво, т. е. затънали са в далавери, но никой на никой не пречи " да си върши работата", която не почива на закона, а на вложените средства.
  Това е доста известен случай и затова въобще разменят някакви реплики.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#4:"daam"]Светла и Галка ежедневно шокират с липсата на професионализъм [/quote]
  Не съм фен на тия двете, но се съмнявам да не знаят кой и кога се занимава с тълкувателна дейност ... по-скоро "авторът" на материала не е доразбрал нещо, защото е написал и че
  "Петкова продължи да настоява за друго свое искане - за разширяване на анализа, в който да бъдат включени и другите мерки за неотклонение "подписка" и "гаранция".
  ...
  По-скоро нивото на материала кърти с неграмотност !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  ВСС си е срам за нацията, да не говорим за нивото на правото у нас.
  Искат и получават непрекъснато увеличение на бюджет и заплати, а не вършат работа за 5 пари. Къде другаде има такова нещо и защо ги търпим, след като ние сме им преките работодатели и всички разходи и всички щети, които настъпват в резултат на тяхната дейност (ако думата е приложима), са за наша сметка>

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Докато ГЕРБ управляваше, този дзвер от Галичене беше прибран на топло. Над 30 свидетели. За рекет, изнасилвания, заплаха за убийство, палежи. По закон беше доскоро в панделата. И понеже някой е подшушнал на адвоката му за НЕслучайната дупка в закона, то той е подал молба за освобождаване под гаранция.
  Сега от 30-те свидетели няма да остане и следа. И аз бих се покрила, въпреки че съм чепата. Срещу стадо от горили и покровители с бели якички/някой ги наричат съдии/, не тръгвам!
  Панов да обясни защо съдия в отпуск е разрешила пускането му под гаранция. Кажи си де Панов!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#13:"достатъчно"] НЕслучайната дупка в закона, то той е подал молба за освобождаване под гаранция. [/quote]
  Коя "дупка" имате предвид, мадам ?
  И не е под гаранция, а под домашен арест ... в случая цялата отговорност е на съда, никаква дупка в закона няма !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#13:"достатъчно"]Панов да обясни защо съдия в отпуск е разрешила пускането му под гаранция. Кажи си де Панов! [/quote]
  Панов, за разлика от Главния прокурор, НЕ Е началник на съдиите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 925 Неутрално

  10 000лв е гаранцията, която е заплатил.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Честни, компетентни, абе "професионалисти" отвсякъде. А искат и да ги уважават.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  С този съвет дотук. Всичко в него сочи дълбоко умствено колективно разстройство ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK