Столичната община намери кой да отдава велосипеди под наем в града

Столичната община намери кой да отдава велосипеди под наем в града

© Надежда Чипева, КапиталКонцесията за отдаване на велосипеди под наем в София ще бъде дадена на сдружение "София байкс", се разбира от доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова, който ще бъде гласуван на заседанието на общинския съвет в четвъртък.


Според условията на процедурата "София байкс" ще трябва да осигури до 400 велосипеда на 33 стоянки, разположени на различни места из София. Срокът на договора е 8 години, а размерът на предвидените плащания, който концесионерът ще получи от Столичната община, са общо 700 хил. евро. От своя страна инвестициите, които "София байкс" трябва да направи в системата, са 1.49 млн. евро.


Услугата
В договора са посочени и цените, за които ще бъдат отдавани велосипедите. Еднократното пътуване ще струва 1 лв. на час, като първите 30 минути са безплатни. Ще се предлагат и карти, с които ще могат да бъдат наемани велосипеди за определен брой пътувания. С еднодневна карта за 3 лв. ще се пътува 6 пъти, седмичната карта ще струва 7 лв. и ще осигурява 42 пътувания. Срещу 20 лв. гражданите ще могат да ползват велосипеди в продължение на един месец за 180 пътувания по 1 час, а с тази за 3 месеца, на цена от 45 лв., пътуванията са 540.


Столичната община обяви конкурса за избор на концесионер през пролетта на 2016 г., на който се явиха 4 кандидата - обединенията "Вело Арчър София", "Собайк", "София байкс", и "Метрополис груп".


Отварянето на офертите беше предвидено за 18 юли, но заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от "Вело Арчър София" процедурата беше забавена. От доклада на Йорданка Фандъкова се вижда, че всеки от участниците е имал проблеми с подадената документация, които впоследствие са били отстранени от всички освен от "Вело Арчър София", което е довело до отстраняването на обединението от конкурса. По информация на "Капитал" "Вело Арчър София" е свързано с Красимир Гергов.


Концесионерът


Справка в Търговския регистър показва, че в обединението "София байкс" влизат дружествата от "икономическа група "Билборд" АД. В нея попадат дружествата "Моушън артс", "Делта карт", "Долсамекс", "Ди пи ес - България", "Инстор Медия", "Нимисофт", "Дигитал принт", "Соларсет", "Топ принт".


Различните дружества от групата обслужват рекламните обекти в софийското метро чрез договори с общинското дружество "Метрополитен" АД.


Според договора за концесията на велосипедите, които "София байкс" ще отдава под наем, ще бъдат поставени реклами, а самите стоянки ще служат и като рекламни обекти.


От финансовия отчет на "Моушън артс" се вижда, че сред основните му клиенти е медийната агенция "Пиеро 97 МА", която доскоро бе най-успешната медийна агенция на българския пазар. Неин основен кредитор от 2011 г. бе Корпоративна търговска банка, като според Търговския регистър към 2012 г. кредитът на "Пиеро 97 МА" към банката е бил 31 млн. лв. Доскоро за основен собственик на агенцията се считаше Красимир Гергов, но по информация на "Капитал" влиянието му в агенцията е отслабнало.


Столичната община трябва да сключи договор за концесията със "София байкс" до 3 месеца, като процедурата може да бъде обжалвана в 10-дневен срок, се разбира още от доклада на Йорданка Фандъкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK