Кабинетът поиска отстраняването на главния секретар на МВР (допълнена)

Георги Костов

© Надежда Чипева

Георги КостовСлужебното правителство поиска смяна на главния секретар на МВР Георги Костов.


На днешното си заседание кабинетът реши да поиска от президента Румен Радев да издаде указ за отстраняването му, като до назначаването на нов главен секретар правомощията му ще се изпълняват от заместника му Георги Арабаджиев. Според Закона за МВР на ръководния пост във вътрешното министерство с указ на президента се назначава човек, предложен от правителството.


Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов днес мотивира искането за отстраняване на Георги Костов с това, че
има информация, че той е оказвал натиск върху служителите на МВР,


съобщи агенция "Фокус". Узунов е обяснил още, че самият главен секретар е твърдял, че единствената причина, поради която отстранява служители, е политически натиск спрямо него.


"Няколко са случаите, по които сме събрали данни. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали. Данните са събрани по установения ред. Конкретно става дума за петима служители. Натискът е бил политически без да се цитира определена политическа сила", поясни Узунов. По информация на Би Ти Ви поне двама от тези петима служители са ръководителите на областните управления на МВР във Видин и Перник.


По думите му три са критериите, по които ще бъде оценявана дейността на всеки директор на областна дирекция на полицията. "Една от тях са постигнатите резултати, втората е лоялността към системата на МВР и третата е професионален опит", заяви още Узунов. Той ще остави на следващия вътрешен министър да избере наследник на Костов, стана известно още от думите му.


Пред БНР пък Костов заяви, че научава за исканото му отстраняване от новините. Какво още каза Костов, вижте тук


Информация за смяната на Костов се появи преди седмица, като по информация на "Дневник" Узунов е поискал той сам да напусне поста. Официално тогава двамата отрекоха да е имало такъв разговор. Сега редакцията опита да се свърже с Костов, но към момента той не отговаря.


Георги Костов бе назначен за главен секретар на МВР с указ на президента от 11 март 2015 г. Преди това бе заместник главен секретар на МВР, а до 2014 г. оглавяваше областната дирекция на МВР в Бургас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK