Кунева обвини служебния министър за проблемите с еврофондовете за наука и образование (допълнена)

Служебният министър Николай Денков, когато поема поста от Меглена Кунева.

© Георги Кожухаров

Служебният министър Николай Денков, когато поема поста от Меглена Кунева.Бившият образователен министър Меглена Кунева даде пресконференция, за да разясни, че страната ще загуби пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заради проблеми с оценителите по ромските проекти.


Миналата седмица служебният министър Николай Денков разясни, че основната причина, поради която ще бъдат налагани финансови корекции на България по проекти по оперативната програма, е фактът, че Кунева за три месеца е ръководила и звеното, което е управляващо средствата, и тези звена, които са бенефициенти, т.е. получават пари по проекти.


Изявленията и на двамата дойдоха след одит на Европейската комисия (ЕК) и последващо писмо, че заради нарушения междинните плащанията по оперативната програма ще бъдат замразени, а по някои проекти - ще има финансови корекции, т.е. загуба на пари от фондовете. В писмото се казва, че има нередности по 8 проекта, които според просветното министерство са на обща стойност 180 млн. лв. Днес Кунева разясни, че три от тях са за римските проекти, които тя спряла.
Кой е виновен за свръхконцентрацията на власт в ръцете на министъра


В писмото от Брюксел се посочва, че пръв проблем е липсата на разделение на властите - Управляващият орган е в Министерството на образованието и науката (МОН), което от своя страна е бенефициент по проекти. Това не е прецедент за българската практика - същото е положението в Министерството на труда и социалната политика, но там дирекцията, която изпълнява функциите на управляващ орган, никога не е била директно подчинена на министъра, какъвто е случая в МОН.


"Решението управляващият орган да бъде в Министерството на образованието и науката е взето от проф. Николай Денков, който тогава е бил заместник-министър на образованието и науката. Това е грешка при моделиране на самата програма, която е направена от него", заяви Кунева. Според нея се наблюдавал тотален отказ от страна на Денков да поеме отговорност.


От думите й се разбра, че при предаването на властта тя е оставила план на наследника си как да разреши този проблем.


От екипа на служебния министър твърдят, че структурата на програмата, тоест управляващият орган да бъде в министерството, е одобрена от ЕК. За да се допусне такава структура обаче в Брюксел искат гаранции, че ще има "китайска стена" между звената, т.е. няма да са управлявани директно от един и същ човек. Нарушение имало от юли до октомври 2016 г., когато Кунева като министър е поела контрола и е станала официален ръководител на управляващия орган.


Според служебния вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова Кунева е била многократно предупреждавана, че нарушава европейските регламенти и това може да доведе до загуба на средства, но не е взела мерки. По думите на предишния ресорен вицепремиер Томислав Дончев проблемът е бил, че "Кунева с едната ръка е контролирала, с другата е харчела средствата".


Каквото и да е правила Кунева, парите щели да бъдат замразени заради ромски проекти


Днес на въпрос на "Дневник" защо не е послушала предупрежденията на екипа по еврофондовете Кунева обясни, че тя се опитала да спре кражба в министерството заради ромските проекти. Става въпрос за три проекта на обща стойност само 1.5 млн. лв., по които бяха одобрени неправителствени организации, регистрирани на един адрес и с общи участници. След скандал Кунева спря процедурата и по думите й имала адмирациите на ОЛАФ (органът за борба с измамите с европейски средства - бел. ред.) за бързата реакция.


По думите ѝ дори и да не е била начело на управляващия орган, пак е щяло да има проверка от ЕК, която да поиска финансови корекции заради нередности по тези проекти. Според Кунева проблемът е в тяхното оценяване и отговорен за това е Иван Модев – ръководител на управляващия орган преди нея, а сега шеф на кабинета на служебния министър Николай Денков.


Кунева поиска от Денков да обяви конфликт на интереси по проектите за наука


Кунева прогнозира проблем с оценителите и по друга ос на програмата – центровете за наука, в които се предвижда да бъдат инвестирани 350 млн. лв. Във вторник служебният екип в просветното министерство обяви, че обществената поръчка за техния избор е прекратена и ще се прави нова процедура.


Според Кунева това не е обществена поръчка, а покана до учени и няма гаранция, че оценителите ще бъдат подбрани на случаен принцип, което щяло да доведе до проверка от страна на ОЛАФ и евентуално нова заплаха от спиране на средства.


Затова отговорността щяла да е на проф. Николай Денков, от когото тя поиска да декларира дали има конфликт на интереси по научните проекти като член на научната общност. От думите на Кунева се разбра, че макар и проектите да бъдат подадени до 28 февруари, процесът на оценяването им ще бъде компрометиран, а сключването на договорите - забавено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK