Кунева обвини служебния министър за проблемите с еврофондовете за наука и образование (допълнена)

Служебният министър Николай Денков, когато поема поста от Меглена Кунева.

© Георги Кожухаров

Служебният министър Николай Денков, когато поема поста от Меглена Кунева.Бившият образователен министър Меглена Кунева даде пресконференция, за да разясни, че страната ще загуби пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заради проблеми с оценителите по ромските проекти.


Миналата седмица служебният министър Николай Денков разясни, че основната причина, поради която ще бъдат налагани финансови корекции на България по проекти по оперативната програма, е фактът, че Кунева за три месеца е ръководила и звеното, което е управляващо средствата, и тези звена, които са бенефициенти, т.е. получават пари по проекти.


Изявленията и на двамата дойдоха след одит на Европейската комисия (ЕК) и последващо писмо, че заради нарушения междинните плащанията по оперативната програма ще бъдат замразени, а по някои проекти - ще има финансови корекции, т.е. загуба на пари от фондовете. В писмото се казва, че има нередности по 8 проекта, които според просветното министерство са на обща стойност 180 млн. лв. Днес Кунева разясни, че три от тях са за римските проекти, които тя спряла.
Кой е виновен за свръхконцентрацията на власт в ръцете на министъра


В писмото от Брюксел се посочва, че пръв проблем е липсата на разделение на властите - Управляващият орган е в Министерството на образованието и науката (МОН), което от своя страна е бенефициент по проекти. Това не е прецедент за българската практика - същото е положението в Министерството на труда и социалната политика, но там дирекцията, която изпълнява функциите на управляващ орган, никога не е била директно подчинена на министъра, какъвто е случая в МОН.


"Решението управляващият орган да бъде в Министерството на образованието и науката е взето от проф. Николай Денков, който тогава е бил заместник-министър на образованието и науката. Това е грешка при моделиране на самата програма, която е направена от него", заяви Кунева. Според нея се наблюдавал тотален отказ от страна на Денков да поеме отговорност.


От думите й се разбра, че при предаването на властта тя е оставила план на наследника си как да разреши този проблем.


От екипа на служебния министър твърдят, че структурата на програмата, тоест управляващият орган да бъде в министерството, е одобрена от ЕК. За да се допусне такава структура обаче в Брюксел искат гаранции, че ще има "китайска стена" между звената, т.е. няма да са управлявани директно от един и същ човек. Нарушение имало от юли до октомври 2016 г., когато Кунева като министър е поела контрола и е станала официален ръководител на управляващия орган.


Според служебния вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова Кунева е била многократно предупреждавана, че нарушава европейските регламенти и това може да доведе до загуба на средства, но не е взела мерки. По думите на предишния ресорен вицепремиер Томислав Дончев проблемът е бил, че "Кунева с едната ръка е контролирала, с другата е харчела средствата".


Каквото и да е правила Кунева, парите щели да бъдат замразени заради ромски проекти


Днес на въпрос на "Дневник" защо не е послушала предупрежденията на екипа по еврофондовете Кунева обясни, че тя се опитала да спре кражба в министерството заради ромските проекти. Става въпрос за три проекта на обща стойност само 1.5 млн. лв., по които бяха одобрени неправителствени организации, регистрирани на един адрес и с общи участници. След скандал Кунева спря процедурата и по думите й имала адмирациите на ОЛАФ (органът за борба с измамите с европейски средства - бел. ред.) за бързата реакция.


По думите ѝ дори и да не е била начело на управляващия орган, пак е щяло да има проверка от ЕК, която да поиска финансови корекции заради нередности по тези проекти. Според Кунева проблемът е в тяхното оценяване и отговорен за това е Иван Модев – ръководител на управляващия орган преди нея, а сега шеф на кабинета на служебния министър Николай Денков.


Кунева поиска от Денков да обяви конфликт на интереси по проектите за наука


Кунева прогнозира проблем с оценителите и по друга ос на програмата – центровете за наука, в които се предвижда да бъдат инвестирани 350 млн. лв. Във вторник служебният екип в просветното министерство обяви, че обществената поръчка за техния избор е прекратена и ще се прави нова процедура.


Според Кунева това не е обществена поръчка, а покана до учени и няма гаранция, че оценителите ще бъдат подбрани на случаен принцип, което щяло да доведе до проверка от страна на ОЛАФ и евентуално нова заплаха от спиране на средства.


Затова отговорността щяла да е на проф. Николай Денков, от когото тя поиска да декларира дали има конфликт на интереси по научните проекти като член на научната общност. От думите на Кунева се разбра, че макар и проектите да бъдат подадени до 28 февруари, процесът на оценяването им ще бъде компрометиран, а сключването на договорите - забавено.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Браво! Ни лук яла, ни лук мирисала...

 2. 2 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тоя служебният се оказва бетер куневица, както и цялото правителство на проф. запеков.

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  ""Решението управляващият орган да бъде в Министерството на образованието и науката е взето от проф. Николай Денков, който тогава е бил заместник-министър на образованието и науката. Това е грешка при моделиране на самата програма, която е направена от него", заяви Кунева.

  От думите й се разбра, че при предаването на властта тя е оставила план на наследника си как да разреши този проблем."


  Нещо прехвърляне от единия джоб на другия ама другия го връща на първия еххх мъка мъка :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 694 Весело

  прихванала е от БайХхОй, учудвам се дето не е казала че Орешарски е виновен

 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Пак е имало далавера за циганските барони.
  Ще се строят нови палати, няма начин.
  Лошото е, че образователният ефект върху тези, към които са насочени проектите ще бъде нулев.
  Отново...

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Разстроено

  Виновен е този преди мен или този след мен, но не и аз!
  Браво!

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Късно се сети да се обяснява Кунева-Пръмова, късно!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кунева трябва да бъде съдена. Нищо повече. Идиотии коити е забъркала - колкото щеш.

 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Просто да им спират парите

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Хубава работа, ама циганска.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  "Червената кукувица" Мегленка винаги е невинна.

 12. 12 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Бая време ѝ бе нужно, за да измисли какво да излъже... Тая женица стана една от най - омразните персони в България. И то защо - заради една тъпа, безпределна алчност. И то май повече за власт, не толкова за пари, за измяната си се обезпечи предоволно. Но пък поне доказа, че във всяка власт е тотално некадърна!

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Кога Кунева е поемала отговорност за нещо ? Проблемът го каза много общо Томислав Дончев. Сега да по вряска малко, за реваншизъм, ако каже нещо за наставането на комунизма и тъмните сили,...направо си е ГЕРБО/РЕФорматоско.

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#2:"Zlatko Denev"]Тоя служебният се оказва бетер куневица, както и цялото правителство на проф. запеков. [/quote]
  Служебния е забъркал кашата като заменстник-министър, сега се прави на луд

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Излишно е учен с утвърдено име по света и отличен администратор да влиза в спор с една доказала се топкалинка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на just
  just
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Бръм-Бръм Пръмовице кой те слуша, кой ти верва, айде
  къш.

 17. 17 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Кунева като не се кандидатира за депутат помислих, че най-после се е дръпнала от общественото пространство, ама не, тя продължава да ни занимава със себе си. Започва да ми се оформя мисълта, че се гласи за номинацията за еврокомисар - дано да греша.

  FILII MARIS SUMUS
 18. 18 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 558 Неутрално
 19. 19 Профил на Fobos
  Fobos
  Рейтинг: 8 Весело

  "...Днес Кунева разясни, че три от тях са за римските проекти, които тя спряла...." Ех, тези "римски" проекти ни изядоха главата!

  Fobos
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK